Jason Davidson passeert op snelheid AZ-speler Jonas Svensson.

Eerste hobbel meteen een te hoge voor FC Groningen

Jason Davidson passeert op snelheid AZ-speler Jonas Svensson.

De kans dat FC Groningen volgend seizoen Europees voetbal speelt is te verwaarlozen. Het verloor de eerste wedstrijd in de play-offs in eigen huis met 4-1 van AZ. Zaterdag is de return in Alkmaar.

Hoe zwaar zou de afwezigheid van Mimoun Mahi wegen? Het was in de aanloop naar de eerste krachtmeting in de play-offs met AZ een prangende vraag. Nou, de clubtopscorer werd gemist. Zeer gemist. Aanvallend kon FC Groningen gisteravond geen vuist maken.

Alexander Sørloth deed zijn best, maar heeft beduidend minder te bieden dan Mahi en Bryan Linssen had zonder zijn vaste maatje in de punt van de aanval minder in de melk te brokkelen dan te doen gebruikelijk.

Mimoun Mahi raakte zondag in de laatste wedstrijdronde van de reguliere competitie lichamelijk in het ongerede. Mahi moest in Enschede tegen FC Twente na ruim een uur met een kuitblessure naar de kant. Ernest Faber hoopte nog op een klein wondertje, maar wist dinsdag eigenlijk al wel dat hij het in het eerste duel met AZ zonder zijn clubtopscorer moest doen. Of Mahi er over twee dagen wel bij is bij de return in Alkmaar is onzeker. Faber heeft goede hoop. ,,We werken met Mimoun toe naar zaterdag’’, liet de trainer van FC Groningen weten.

FC Groningen begon enthousiast aan de wedstrijd. Sørloth met een kopbal en Etiënne Reijnen met een schot, namen Tim Krul onder vuur, maar de doelman van AZ gaf geen krimp. Oussama Idrissi, uitblinker tegen FC Twente met twee doelpunten, knalde over.

Gaandeweg kreeg AZ meer greep op de wedstrijd en dat leidde ook tot kansen. Derrick Luckassen verzuimde de bal in te koppen en Reijnen moest er twee keer aan te pas komen om de openingstreffer van de Alkmaarders te voorkomen. Eerst wierp hij zich voor een uithaal van Stijn Wuytens, daarna redde hij bij een inzet van Mats Seuntjens.

Dat de Noord-Hollanders voor rust toch nog de leiding namen kwam niet onverwacht en was evenmin onverdiend. Alireza Jahanbakhsh haalde de trekker over nadat Jonas Svensson hem in stelling had gebracht. Sergio Padt was kansloos.

Joris van Overeem had zijn ploeg direct na de pauze in veilige haven kunnen schieten, maar Padt voorkwam de 0-2. Met Tom van Weert na krap een uur voor Sørloth probeerde Faber nieuw elan in zijn ploeg te krijgen. Bijna had Samir Memisevic vlak na de komst van Van Weert gelijk gemaakt, maar hij kopte naast.

De 0-2 van AZ, gemaakt door Wout Weghorst, kwam min of meer uit de lucht vallen, FC Groningen had in die fase een overwicht. Jesper Drost zorgde nog wel voor 1-2, maar verder liet AZ het niet komen. Sterker, invaller Calvin Stengs tekende met zijn eerste doelpunt voor de Alkmaarders voor de 1-3, Weghorst zette in blessuretijd de 1-4 eindstand op het bord.

De eerste hobbel die FC Groningen moet nemen om zich te kunnen kwalificeren voor de voorronden van de Europa League is ook meteen een te hoge.

OP RAPPORT

Padt 7

Hiariej 5

Reijnen 7

Memisevic 6

Davidson 5

Drost 6

Bacuna 5

Jenssen 6

Idrissi 5

Linssen 6

Sørloth 4

Van Weert6

Trainer Faber 6

menu