Eerste toernooizege Job van Eijk voor overleden broer Sjoerd

De overwinning van Job van Eijk op zijn eigen tweesterren TAM-toernooi in Groningen was er eentje om een brok van in de keel te krijgen.

De harde forehand langs de lijn. Daarna de oerkreet, de hand op het hart en het vingertje naar de hemel. Ruim twee maanden geleden verdween Van Eijks 21-jarige broer Sjoerd spoorloos. Een dikke week later werd zijn lichaam gevonden bij de Trompbrug in de stad Groningen. Een noodlottig ongeval, net nadat hij zijn verjaardag had gevierd.

Het drama liet diepe sporen achter. Voor Job is het leven sindsdien niet meer hetzelfde, zo vertelde hij na zijn even onverwachte als fraaie zege, zijn eerste overwinning nota bene in een zogeheten Nationale Ranglijst-toernooi.

,,Ik studeer nog wel, heb ook een paar tentamens gedaan, maar me echt ergens op werpen, dat gaat nu even niet’’, aldus Van Eijk. ,,Gelukkig heb ik het tennis nog.’’

Onze club’

Daarin schuilt ook het geheim van zijn verrassende toernooiwinst. ,,Natuurlijk wilde ik dit toernooi voor Sjoerd winnen. Juist dit toernooi, van de club waar we beiden voor tennisten. Onze club. Maar ik denk ook dat ik zo goed speelde doordat ik momenteel gewoon veel op de tennisbaan sta. Er komt nu niet zoveel uit mijn handen. En dan ga ik maar tennissen. Dat is voor mij thuiskomen.’’

Van Eijk (23) kreeg het bepaald niet cadeau in de finale. Mattheo Knoop (18), het talent uit Staphorst dat dit jaar competitie speelde in de hoofdklasse bij Suthwalda, maakte het hem niet makkelijk. De eerste set ging met 6-4 naar Knoop, nadat hij Van Eijk bij 3-2 had gebroken. Maar gaandeweg de tweede set begon de eerste service van Van Eijk te lopen. De ene na de andere kanonskogel vloog Knoop om de oren, terwijl de Staphorster zelf meer en meer moeite had zijn eigen opslag te houden. Op 3-2 kreeg Van Eijk de eerste kans op een break op de service van Knoop, maar die werd nog met kunst- en vliegwerk én een netballetje in zijn voordeel weggewerkt door de jonge Staphorster. Op 5-4 voor Van Eijk lukte het de student bedrijfseconomie wel: 6-4.

In de derde set ging het hard. ‘Jopie’, zoals zijn medestudenten hem liefkozend noemen, bleef keihard en zuiver serveren, Knoop ging meer en meer fouten maken in zijn eigen servicegames en Van Eijk won met 6-1.

Omslagpunt was ergens in de tweede set geweest, analyseerde de winnaar. ,,Ik sloeg een snaar kapot en moest een ander racket pakken. Met een droge handgreep, waardoor ik ineens veel meer grip had. Het was wel mijn laatste racket, dus mocht er geen snaar meer sneuvelen.’’

Daniëlle Koetje

Het TAM-succes werd compleet door de winst van Daniëlle Koetje bij de vrouwen. De docente van het Alfa College moest alle zeilen bijzetten om zich het jonge talent Jasmijn Gimbrère van het lijf te houden. De 15-jarige speelster uit Niebert, trainend bij onder anderen Frans Wouters in Groningen, zorgde met haar harde groundstrokes voor veel dreiging en kreeg zelfs drie setpunten in de eerste set. Maar de ervaren Koetje raakte daar niet van van de kook, zette een tandje bij en won uiteindelijk met 7-6 en 6-4.

,,Vanwege mijn werk tennis ik niet meer zoveel als ik deed’’, probeerde zij een verklaring voor de moeizame zege te vinden. ,,En Jasmijn speelde echt geweldig. Ik moest vol aan de bak. Mooi dat het toch gelukt is.’’ En Gimbrère, die was al heel blij met haar eerste NRT-finaleplaats.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.