Elfstedenheld Van der Hoorn overleden

Een van de vijf winnaars van de Elfstedentocht van 1956 is overleden. Jan van der Hoorn stierf donderdagavond in zijn woonplaats Ter Aar op 85-jarige leeftijd. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer.

Van der Hoorn plaatste zijn naam in de schaatsgeschiedenis zestig jaar geleden in de beruchte Friese Elfstedentocht, toen hij samen met Jeen Nauta, Aad de Koning, Maus Weijnhout en Anton Verhoeven hand-in-hand over de finish op de Bonkevaart gleed.

Het vijftal had onderweg besloten niet om de zege te sprinten, omdat ze de hele dag bij zeven graden onder nul en in sneeuwbuien hadden gereden.

Het bestuur van de Elfstedentocht kon de actie niet waarderen en wees officieel geen winnaar aan. Maar ze stonden alle vijf gewoon vermeld als gedeeld eerste in de uitslagen en kregen ook hun Elfstedenkruisje.

,,En zo zien we mijn vader ook, als Elfstedenwinnaar. De vijf van 1956 zijn weliswaar nooit tot winnaar uitgeroepen, maar ook nooit gediskwalificeerd. Het is jammer dat ze nooit eerherstel hebben gekregen van de Friese Elfstedenvereniging'', aldus zoon Rick van der Hoorn op Schaatsen.nl.

Hij is oud-marathonschaatser en nam de schaatswinkel over die zijn vader ooit begon op het terrein van zijn kwekerij in Ter Aar en die uitgroeide tot een begrip in de regio en ver daarbuiten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.