Kjell Scherpen (21) kan zijn geluk niet op. Hoewel de Emmer doelman dit seizoen bij Ajax geen vaste waarde was, is hij een landstitel rijker. Een gesprek over trots, blijheid en wat de toekomst voor hem in petto heeft. Speelt hij volgend jaar bij FC Emmen?

Terwijl zijn Zuid-Amerikaanse ploeggenoten in de catacomben van de Johan Cruijff Arena de exotische muziek een paar tandjes harder zetten, stond Kjell Scherpen met een brede grens op zijn gezicht de pers te woord. De doelman uit Emmen was zojuist getuige van een heuse balkonscène. Nou ja, getuige? Hij maakte er volop deel van uit.

Samen met de rest van zijn team toonde Scherpen vanaf het parkeerdek van het immense stadion in Amsterdam de toegestroomde fans van Ajax - volgens sommige berichten tot wel 12.000 mensen - de behaalde kampioensschaal. De doelman, met 2,02 meter verreweg de langste van het gezelschap en dus makkelijk herkenbaar, genoot zichtbaar van de situatie.

‘Ik heb een aandeel gehad en dat voelt wel lekker’

„Ik heb het winnen van een landstitel nog nooit meegemaakt, dus dat is sowieso leuk natuurlijk”, reageert Scherpen verrukt. „Het is geweldig en mooi om mee te maken. Ik ben er trots op. Natuurlijk heb ik niet heel veel gespeeld, maar desondanks wel twee potjes gekregen. In die zin heb ik dus een aandeel gehad en dat voelt wel lekker.”

De Emmenaar doelt op de competitiewedstrijden tegen SC Heerenveen (1-2) en RKC Waalwijk (0-1) die beide door Ajax werden gewonnen. Daarnaast speelde hij nog het met 5-4 gewonnen bekerduel tegen FC Utrecht en de Champions League-ontmoeting met AS Roma. Die laatste werd met 1-2 verloren, mede door een schoonheidsfout van Scherpen.

loading

Die fout zit de doelman nog altijd dwars, maar hij zegt er alles aan te doen om zich voortdurend te ontwikkelen en hoopt dan ook nog een kans te krijgen om zich in de resterende wedstrijden van dit seizoen te laten zien. „Dat zou lekker zijn voor mijzelf. Ik train hard, en zal hard trainen, om te laten zien dat het kan. Toezeggingen krijgen we echter niet zo snel bij Ajax.”

‘Het plein stond aardig vol, dat was mooi’

Terug naar de landstitel. Het is de 35ste van Ajax, maar de eerste van Scherpen. „Ik heb met FC Emmen zowel de promotie mee mogen maken en het lijfsbehoud het jaar daarna. Dat waren ook wel goeie feestjes en daar zal deze ook bijpassen.” Toch vond-ie het apart om kampioen te worden in een leeg stadion. „Dan is de sfeer toch anders. Nu stond het plein aardig vol, dat was ook mooi.”

Saillant detail: het landskampioen dat officieus al binnen was werd zondagmiddag officieel gemaakt door een 4-0 overwinning op FC Emmen, de voormalige club en oude liefde van Scherpen. „Het was best een bijzondere wedstrijd. Leuk om die bekenden weer te zien. Emmen deed het best redelijk, maar de kansjes vielen er niet in. Jammer voor hun, maar goed voor ons.”

‘Hopen op speeltijd op kwartfinale EK Jong Oranje’

Ajax speelt nog drie wedstrijden voordat het eredivisieseizoen ten einde komt. Of Scherpen nog een kans krijgt om zicht te laten zien, moet blijken. Zo niet, dan volgt op 31 mei een nieuwe kans om minuten te maken. Dan speelt Jong Oranje op het EK namelijk de kwartfinale tegen Jong Frankrijk. Eind maart tegen Hongarije, Duitsland en Roemenië liet hij nog zich op positieve wijze gelden.

loading

„Het zou mooi zijn als ik die wedstrijd mag spelen, maar het duurt nog een paar weken. Eerst de competitie maar eens afmaken en ondertussen hopen dat ik tegen Frankrijk in actie kom.” De concurrent van Scherpen bij Jong Oranje, Justin Bijlow, zat de vorige keren op de bank wegens een gebrek aan speeltijd bij zijn club Feyenoord. „Hij speelt de laatste tijd weer. We gaan het zien.”

‘FC Emmen is zeker een optie voor volgend seizoen’

En daarna? Ajax trok onlangs de transfervrije Remko Pasveer aan, op dit moment nog spelend voor Vitesse. De Tukker moet tweede doelman worden achter Maarten Stekelenburg totdat de wegens dopinggebruik geschorste Adré Onana weer inzetbaar is. Het roddelcircuit over de toekomst van Scherpen is sinds het aantrekken van Pasveer volop op stoom gekomen.

„Ik heb het allemaal niet gevolgd, maar er is inderdaad veel geschreven. Ik merk dat ik het vertrouwen krijg van de club. Dat is altijd fijn. We gaan zien hoe het allemaal gaat lopen de komende weken. Eerst de competitie afmaken, dan het EK O21 en daarna kan het snel gaan. We mikken op een verhuurperiode om zodoende een heel seizoen te spelen op het hoogste niveau.”

Scherpen zegt het liefst in de eredivisie actief te blijven. „Ik denk dat dat het beste is om in het zicht van Ajax te blijven.” Op de vraag of FC Emmen een optie is, volgt een veelzeggende glimlach. „FC Emmen zal altijd een plek zijn om thuis te komen. Het is dus zeker een optie, maar eerst afwachten of ze in de eredivisie blijven - wat ik wel denk. Daarna gaan we het zien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen