Emmenaar Tijmen Eising kijkt uit naar ‘zijn’ Superprestige

In Gieten vindt zondag de 43ste editie van de Superprestige plaats. Tijmen Eising uit Emmen kijkt uit naar de veldrit waar hij een bijzondere band mee heeft.

Er is een sterk deelnemersveld, de weersverwachtingen zijn goed en het parcours is uitdagend en spectaculair. Tijmen Eising verwacht zondag dan ook een leuke middag. ,,Ik heb er veel zin in, maar ik heb niet echt verwachtingen voor zondag, dat vind ik lastig. Mijn vorm is goed en ik heb veel getraind, maar ik start van achteren; dus het ligt eraan hoe ik de eerste ronden doorkom. Ik ben vooral blij dat ik erbij ben. Het is voor mij een eer om in Gieten te mogen rijden, want ik ben hier eigenlijk kind aan huis.”

Een moeilijk parcours

Eising heeft dus een speciale band met de Superprestige, ook omdat hij de wedstrijd al heel vaak heeft gereden. ,,De eerste keer dat ik meedeed was bij de eerstejaars nieuwelingen, dus dat is tien of elf jaar geleden. Ik heb warme gevoelens bij deze wedstrijd, ik ken de mensen van de organisatie goed en ze hebben het nu ook weer heel goed voor elkaar, dus alleen maar lof voor de organisatie.”

‘Zondag kom ik erachter hoe hard ze in het echt rijden’

Woensdag verkende Eising het parcours in Gieten al, maar dat viel hem nog niet mee. ,,Het parcours is van begin tot eind moeilijk. Op dit moment is het nog heel mul en is van begin tot eind bijna alleen maar op en af. Het stukje bij de finish en het asfalt daarna zijn de enige rustmomenten. Voor de rest is het echt een uur lang volle bak koersen.”

Duel Van der Poel en Van Aert

De organisatie van de Superprestige heeft enkele publiekstrekkers vastgelegd. Mathieu van der Poel en Wout van Aert, de twee grote sterren van het veldrijden op dit moment, staan in Gieten voor het eerst in dit veldritseizoen tegenover elkaar.

Met deze wereldtoppers rijden zal voor Tijmen Eising een bijzondere ervaring worden. ,,Het is natuurlijk gaaf om tegen hen te rijden. Mathieu ken ik goed, omdat ik veel met hem heb getraind en tegen Wout heb ik ook nog wel gekoerst. Nu zie ik ze alleen maar rijden op tv. Zondag zal ik erachter komen hoe hard ze in het echt rijden.’’

Over zijn eigen vorm is Eising positief, al heeft hij nog niet echt een goede graadmeter gehad. ,,Afgelopen weekend heb ik de GOW-veldrit in Zutphen gereden. Ik reed toen eigenlijk iedereen op een hoopje, maar dat is niet te vergelijken met de Superprestige, want dat is het laagste niveau. Ik heb er in ieder geval wel vertrouwen in dat mijn conditie goed genoeg is om zondag niet slecht voor de dag te komen.”

Plezier in fietsen

In Gieten rijdt Eising dus tegen de absolute top, maar enkele jaren geleden leek het erop dat Eising zelf ook de stap naar de wereldtop zou maken. Hij werd Nederlands kampioen, Europees kampioen en wereldkampioen veldrijden bij de junioren, maar bij de elite wist hij de hoge verwachtingen niet waar te maken. ,,Het is jammer dat ik die laatste stap niet heb kunnen zetten, maar ik zit er niet echt mee. Voor mij is het veel belangrijker dat ik plezier heb in het fietsen. Als ik dat niet meer heb, stop ik er direct mee.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.