Emotioneel reageren typeert Koreaanse fans

Koreaanse shorttrackfans hebben het gemunt op Sjinkie Knegt, vanwege een vermeende middelvinger. Het is niet voor het eerst dat een sporter het voor de kiezen krijgt.

Hier en daar een afkeurend fluitje en een enkele Koreaan die boe riep. Sjinkie Knegt had het niet eens gehoord toen hij gisteren voor zijn serie van de 1000 meter het ijs op stapte. Hij had zich er ook niet druk om gemaakt. ,,Kennelijk heeft een stel debielen uit Seoul het nu op mij gemunt, boeien’’, zei Knegt. ,,Ik heb mijn sociale media wel even uitgezet.’’

Boze Koreanen op Instagram

Op die kanalen barstte afgelopen weekeinde vanuit Zuid-Korea de kritiek los. Ineens stond het Instagram-account vol met reacties van boze Koreanen. Op een foto van Knegt met knuffelmascotte was met flink wat verbeeldingskracht een middelvinger te zien. Volgens de Koreanen was die duidelijk bedoeld voor hun held die goud won. Totale onzin, zei Knegt.

Het relletje werd door een Koreaans medium gebracht, maar een groot item werd het niet. ,,Ik heb er niets van gehoord’’, zei de Koreaanse sportjournalist Hyung Chang Choi van de Sergye Times gisteren tijdens de tweede dag van het shorttracktoernooi.

Nadat hij even googelde, verscheen er een lach op zijn gezicht. ,,Dit gedrag hoort wel bij Koreanen. Ze zijn emotioneel. Vooral die tussen de tien en dertig jaar roepen graag wat.’’

Vier jaar geleden overkwam Elise Christie hetzelfde. Aan het adres van de Britse werden talloze doodsbedreigingen geuit. Christie liep in Sotsi tegen drie diskwalificaties aan, maar in de ogen van Koreaanse shorttrackfans zorgde ze er ook voor dat een van hun topfavorieten olympisch  goud misliep. Ook zij zag zich genoodzaakt haar accounts op sociale media te sluiten.

Christie vreest voor zijn leven

In tegenstelling tot Knegt trok Christie zich al die woede wel aan. ,,De manier waarop de Koreanen reageerden, deden me vrezen voor mijn leven’’, zei de Britse vorige maand in The Guardian. ,,Ik kon niet slapen, maakte me zorgen. Het lijkt dramatisch, maar ik dacht echt dat er mensen waren die me wilden vermoorden.’’

Haar coach stuurde Christie om van de angst af te komen uitgerekend naar Zuid-Korea om er met Koreanen te trainen. Op het ijs merkte ze niets van animositeit. Zoals Knegt na zaterdag ook geen wanklank hoorde van zijn collega’s op het ijs.

Volgens Choi zijn er meer voorbeelden. De reacties die de Colombiaanse voetballer vanuit Zuid-Korea waren niet van de lucht, toen hij in november bij een oefenwedstrijd tegen Zuid-Korea een racistisch gebaar maakte, door zijn ogen tot spleetogen te trekken.

 De Colombiaan bood zijn excuses aan en de woede waaide uiteindelijk over. Zo zal het met het groepje debielen dat Sjinkie Knegt even haat ook gebeuren, verwacht Choi.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.