Hoewel de eerste helft van het duel tussen FC Groningen en Feyenoord nog veelbelovend was, stelde het tweede restant ietwat teleur. De Trots van het Noorden mag zich gelukkig prijzen met een doelpuntloos gelijkspel.

Dat FC Groningen tegen Feyenoord een interessant duel zou worden, leek op voorhand al vast te staan. Waar de Rotterdammers moesten winnen om aansluiting te houden bij de 3e plek, aasde ook de thuisploeg op een overwinning.

Hoewel trainer Danny Buijs een dag voor de wedstrijd nog ontkende dat hij dezer dagen op de ranglijst een blik omhoog werpt, zouden zijn manschappen bij een nederlaag de vierde plek van Feyenoord uit het oog verliezen. Een scenario dat hem allerminst zou zinnen.

Feyenoord te wispelturig

Volgens analist Hennie Meijer hoefde Buijs, die na één wedstrijd afwezig te zijn geweest wegens coronaperikelen weer langs de lijn stond, zich op voorhand echter geen grote zorgen te maken. „Bij Feyenoord heb ik altijd gemengde gevoelens”, aldus de oud-spits van FC Groningen. „De ene keer spelen ze fantastisch voetbal, de andere keer slecht. Maar dan ook echt heel slecht. Ze zijn te wispelturig. Groningen is wat dat betreft stabieler. Ze doen wat ze moeten doen: punten pakken. En dat doen ze goed.”

Buijs had woensdagavond tot zijn genoegdoening op het middenveld weer de beschikking over Ramon Lundqvist, waardoor Sam Schreck genoegen moest nemen met een plek op de reservebank. Ook Gabriel Gudmundsson was erbij. De Zweed bleek voldoende hersteld van de pijntjes die hij aan de derby van afgelopen zondag met sc Heerenveen had overgehouden. Zodoende startte FC Groningen met vrijwel de sterkst mogelijk opstelling aan het duel met Feyenoord.

Strand Larsen had moeten scoren

Beide ploegen klapten er vanaf het begin vol op, resulterend in een enerverende wedstrijd. Hoewel Feyenoord een aantal keer gevaarlijk door de achterste linie van FC Groningen sneed, was het de thuisploeg die de grootste kansen creëerde.

Zo had Tomas Suslov na ruim 10 minuten spelen dé kans op de openingstreffer, maar zijn schot ketste af op het lichaam van Feyenoord-doelman Nick Marsman. Even later Suslov een puntgave voorzet af op het hoofd van Jorgen Strand Larsen, maar ook hij stuitte op Marsman.

In de rust concludeerde Meijer dat de wedstrijd ‘alle kanten’ op kon gaan. „Feyenoord heeft misschien wel meer balbezit, maar de kansen zijn om en om. Ze houden elkaar in balans, Het is in ieder geval goed om te zien dat FC Groningen een stuk beter speelt dan in de eerste helft tegen sc Heerenveen. Hoewel, die Strand Larsen hé... Hij had een goal moeten maken, hoor. Hij kopt ‘m helemaal verkeerd. Hij staat in het midden van de goal, dan moet je ‘m naar beneden koppen. Dan is het een goal.”

FC Groningen komt goed weg

Maar hoewel de eerste helft relatief gelijkwaardig was, veranderde dat wedstrijdbeeld na rust. Het was Feyenoord dat de lijnen uitzette en FC Groningen dat tegenhield. Dat Buijs ontevreden was, bleek naast het toenemende gebulder langs de zijlijn uit de wissels die hij doorvoerde.

Damil Dankerlui en Paulos Abraham kwamen in het veld, ten koste van de qua kwaliteit weggezakte Suslov en Strand Larsen. FC Groningen leek genoegen te nemen met een punt, getuige ook het tijdrekken van Sergio Padt.

,,Hoe het kan dat FC Groningen er niet aan te pas komt?”, vroeg Meijer zich af. ,,Feyenoord is beter. Ze drukken Groningen op het goede moment naar achter en dan houden ze de druk erop. Ze moeten echt een spits hebben die een bal kan vasthouden op dit moment.”

Maar dat had FC Groningen niet. Sterker nog, de Trots van het Noorden ontsnapte in de slotfase een aantal keer ternauwernood aan een achterstand. Bryan Linssen raakte de lat en Luis Sinisterra zag zijn schot door de paal gekeerd worden.

In de slotminuten hervond FC Groningen de krachten om de Rotterdammers op eigen helft terug te dringen, maar echt grote kansen leverde dit niet op; met een doelpuntloos gelijkspel tot gevolg.

„Feyenoord verliest twee punten, want ze hadden toch het meeste recht op een goal”, aldus Meijer. „Dus toch goed gedaan van FC Groningen, want ze pakken één punt tegen een ploeg die hoger staat. Het was niet super van de kant van FC Groningen dus ik denk dat ze er blij mee mogen zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
FC Groningen