'Engelse voetbalclubs willen niet uit EU'

Voorzitter Richard Scudamore van de Premier League, de hoogste divisie van het Engelse voetbal, heeft gezegd dat alle twintig voetbalclubs in zijn klasse bij de Europese Unie willen blijven. Ze willen bij de EU blijven en een stem voor het vertrek uit de unie ('brexit') is niet te rijmen met de openheid die het voetbal van de Premier League nastreeft, zei Scudamore tegen Radio 5 Live.

Scudamore beklemtoonde dat het ook zakelijk gezien verstandig is bij de EU te blijven. Het zal volgens hem bijvoorbeeld zonder lidmaatschap veel moeilijker worden de intellectuele-eigendomsrechten van de clubs te beschermen, berichtte de krant The Independent maandag. De krant stelde eerder al dat meer dan honderd voetballers in de Premier League mogelijk helemaal geen of slechts na tijdrovende procedures een werkvergunning zouden hebben gekregen als ze niet uit een EU-land waren gekomen.

Spelers uit landen buiten de EU moeten een werkvergunning aanvragen en krijgen die alleen als ze topspelers zijn. Dat betekent volgens de BBC dat ze aan recent door Binnenlandse Zaken opgeschroefde eisen moeten voldoen. De bedoeling is om meer Britse spelers een kans te geven.

Rangorde

Een speler van buiten de EU moet komen uit een land dat in de 'top vijftig' van de FIFA staat. En hij moet bovendien in de voorgaande twee jaar in 30 tot 75 procent van de interlands hebben gespeeld. Dat percentage is afhankelijk van de rang waar het land op de FIFA-lijst staat. Hoe lager de rangorde van het land, hoe meer interlands de aanvrager van de werkvergunning moet hebben gespeeld. Nederland staat als veertiende op de lijst. Spelers uit Nederland zouden in 45 procent van de interlands gespeeld moeten hebben.

De Britse voetbalbond schat dat zeker een derde van alle spelers die nu niet uit de EU komen, niet aan de huidige eisen voldoet. Donderdag is het veelbesproken referendum over het lidmaatschap van de EU. Het koninkrijk werd onder moeilijke economische omstandigheden in 1973 lid van de Europese Economische Gemeenschap (1957-1993), de voorloper van de EU. Een grote groep Britten vindt dat de EU nu een probleem is en het land er buiten die unie beter aan toe zou zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.