Epke Zonderland kan al weken niet terecht in de naar hem vernoemde Heerenveense topsporthal. Hij heeft eindelijk een tussenoplossing gevonden. Dankzij zijn buren.

Beter een goeie buur dan een verre vriend, dacht Epke Zonderland vorige week nog. De rekstokspecialist had nog niet zo lang geleden ’s morgens een praatje met zijn Heerenveense buurvrouw gemaakt waarin de drievoudig wereldkampioen vertelde een schuur te zoeken, een loods, een garage of wat dan ook. In elk geval een ruimte waarin hij zijn trainingsachterstand zou kunnen beperken.

De topsporthal in Heerenveen zit immers al weken op slot vanwege de coronacrisis en gaat pas weer open als het RIVM dat weer veilig acht. ’s Avonds tipte de man van zijn buurvrouw hem over een mogelijke oplossing.

Zodoende kan Zonderland nu al anderhalve week terecht in een leegstaande fitnessruimte aan It Hege Stik, vlak naast fysiotherapie Tigra en achter de Heerenveense brandweerkazerne. Die ruimte stond leeg omdat er binnenkort een nieuwe fitnesspraktijk wordt gevestigd. De daarvoor geplande verbouwingswerkzaamheden zijn door de pandemie echter voor onbepaalde tijd vertraagd.

Veilige landing

Op de laatste dag dat de Epke Zonderland-hal open was (alweer bijna een maand geleden) had de turner – volgende week donderdag viert hij zijn 34ste verjaardag – de rekstok al meegenomen. En vorige week werd hem permissie verleend nog wat matten uit diezelfde hal te confisqueren, zodat een veilige landing ook in deze ruimte gegarandeerd is.

Zonderlands manager Johan Boesjes (die ooit succesvol afstudeerde aan de HTS) boorde gaten in de betonnen vloer om de rekstok vast te kunnen ketenen en coach Daniël Knibbeler bleek over voldoende ervaring te beschikken de rekstok definitief op te zetten. ,,Die twee bleken aardig handig’’, aldus Zonderland.

,,We hebben het nog even aangezien, we hoopten weer terug te kunnen naar onze topsporthal, maar toen de maatregelen van de overheid verder werden aangescherpt, hebben we onze plannen op deze locatie toch maar doorgezet’’, vertelde Zonderland woensdag.

loading  

De ruimte zelf heeft iets weg van een glazen huis. Buiten is een parkeerplaats te zien en wat groen. Zonderland heeft nog even getwijfeld ook een brug in de nagenoeg lege hal te plaatsen, maar daar zag hij toch maar van af.

,,Die rekstok, die is echt noodzakelijk. Ik moet die slingerbeweging kunnen blijven maken, anders verlies je die snel. Het plafond is zes meter hoog, dat had ook niet lager moeten zijn. Bij een slingerbeweging heb ik nu een halve meter speling. Precies genoeg. Het past dus net.’’

Waarom hij behalve een rekstok ook een keukentrap en een stofzuiger heeft meegenomen van huis? Lachend: ,,Die stofzuiger is echt nodig, want magnesium verdwijnt niet uit zichzelf. Het wordt anders al snel stoffig, ik moet het toch een beetje netjes houden hier. En dat trappetje is nodig, anders kan ik niet bij de rekstok om die in te smeren.’’

De enige andere persoon in de leegstaande Heerenveense fitnessruimte is Daniël Knibbeler, zijn trainer-coach dus.

Zonderland: ,,Ik train hier een keer per dag, behalve op de rustdag. De rest houd ik thuis een beetje op peil. Daar heb ik wel wat spullen staan. Ik douch trouwens thuis, die voorzieningen zijn hier niet. Alleen een wc. En voor de rest pas ik veel op Bert, onze kleine. Mijn vrouw Linda is veel aan het werk, dus dit komt mooi uit.’’

Trainen; maar waarvoor?

Maar goed, Zonderland is weer in training. Hij vliegt weer, zogezegd. ,,Maar ja, waarvoor? Een programma, wedstrijden, we hebben geen idee waarvoor we trainen. Maar deze oplossing is zeker een meerwaarde, dat wel.’’

Als afgestudeerd arts heeft hij bovendien ook nog even niets in de gezondheidszorg te zoeken, denkt Zonderland. ,,Ik denk dat dat geen meerwaarde zou zijn. Dan zouden ze mij eerst moeten inwerken. Dat lijkt me geen optie, in deze tijd. Ik voel ook niet de drang, eerlijk gezegd. Alleen als deze crisis echt uit de hand zou lopen, dan natuurlijk wel. Maar er is nu sprake van een zekere stabilisatie. En ik voel me ook nog steeds atleet. Turnen doe ik nog steeds het liefst.’’

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus