Het seizoen van FC Groningen is mislukt. Geen Europese roem, geen nieuw bekersucces en geflopt in de competitie. Hoe moet dat komend seizoen? En met welke spelers?

Het technisch management van FC Groningen heeft bij de samenstelling van de huidige spelersselectie grove inschattingsfouten gemaakt. Er is geen balans in de selectie: negen aanvallers maar liefst en middenvelders die niet aanvullend zijn aan elkaar en geen diepgang hebben. En met de invulling van de vacatures die ontstonden na het vertrek van Tjaronn Chery , Eric Botteghin en Maikel Kieftenbeld is het ook goed mis gegaan.

Jesper Drost (voor Chery), Etiënne Reijnen en Kasper Larsen (voor Botteghin) en Hedwiges Maduro (voor Kieftenbeld) hebben hen niet adequaat kunnen vervangen. Kwalitatief niet en ook niet als leiders van het elftal, wat hun voorgangers wel waren.

Verkeerd besteed

FC Groningen, zo kan gesteld worden, heeft zijn geld verkeerd besteed. Voor Drost heeft het 1,5 miljoen euro op tafel moeten leggen, voor Reijnen 400.000 euro en voor Larsen 450.000 euro. Maduro kwam transfervrij over uit Griekenland. Hij is gehaald op de naam en faam die had als voormalig Ajacied en international, maar de Maduro van toen, een gedreven topvoetballer, is niet meer. FC Groningen dacht dat hij het elftal bij de hand zou kunnen nemen, maar het kost de beoogde leider moeite genoeg zich in de hoofdmacht te handhaven.

Verkeerd besteed heeft FC Groningen zijn geld ook al jaren aan spitsen. Te beginnen bij de Uruguayaan David Texeira , die in 2011 voor ruim anderhalf miljoen euro overkwam uit Montevideo en in 67 wedstrijden slechts vijftien keer scoorde. Zijn opvolger, Género Zeefuik , voor wie 500.000 euro op tafel moest worden gelegd, deed het niet beter: negen doelpunten in 47 wedstrijden.

En Zeefuiks’ opvolger, de voor 8 ton van Ajax losgeweekte Danny Hoesen , is weliswaar technisch begaafd, maar veel te weinig kerel in de duels en ook al geen soepel scorende aanvalsleider: tien treffers in 57 officiële wedstrijden. Hoe de nieuwe trainer Ernest Faber over Hoesen denkt is onbekend, maar intern is FC Groningen klaar met hem en zien ze hem het liefst van de loonlijst verdwijnen.

En als de clubleiding geweten had wat het nu wel weet, dan had het ook Maduro en Drost niet naar Euroborg gehaald. En misschien ook Reijnen en Larsen wel niet. Een bijkomend probleem is dat zij stuk voor stuk doorlopende contracten hebben. Drost tot medio 2019, Hoesen, Reijnen en Larsen tot 2018 en Maduro tot 2017. Waarbij Hoesen, Maduro en Drost ook nog tot de grootverdieners behoren en een flink stuk uit het beschikbare spelersbudget happen. Wat hen overigens niet kwalijk valt te nemen. FC Groningen bepaalt de hoogte van de salarissen.

Verhuurde spelers

De clubleiding zit ook in de maag met de spelers die het heeft verhuurd: Tom Hiariej en Martijn van der Laan aan SC Cambuur, Yoëll van Nieff aan Excelsior en Glenn Bijl (van de B-kern) aan FC Dordrecht. Ook bij hun huidige club krijgen zij weinig speeltijd, maar ook zij hebben doorlopende contracten en keren straks dus in Euroborg terug. Zonder uitzicht op veel speeltijd, maar in de selectie wel de plaats innemend van spelers met mogelijk wel toekomstperspectief.

Van de huidige selectie lopen alleen de contracten af van aanvoerder Rasmus Lindgren , clubtopscorer Michael de Leeuw , linksback Lorenzo Burnet , tweede doelman Peter van der Vlag en vierde spits Dino Islamovic . De Leeuw kan voor twee jaar bijtekenen. De verbintenis van Van der Vlag wordt niet verlengd. Van de geflopte Islamovic wordt ook afscheid genomen en van Burnet vermoedelijk eveneens. Lindgren kreeg een nieuw contract aangeboden maar kiest voor een nieuw avontuur.

Kwaliteitsinjectie

Om volgend seizoen weer een rol van betekenis te kunnen spelen, heeft de selectie van FC Groningen een kwaliteitsinjectie nodig. Maar of de club daarvoor ook de financiële middelen heeft? Verontrustend in dit verband is ook dat FC Groningen momenteel geen spelers heeft met een hoge transferwaarde. Simon Tibbling en Albert Rusnák leken de nieuwe melkkoetjes. Tibbling is bezig aan een matig seizoen, maar kan dat nog steeds worden. Bekerheld Rusnák heeft minder kwaliteit dan werd gedacht en is karakterologisch ook geen fijne speler om in je selectie te hebben.

Ernest Faber maakte een paar weken geleden een uitstekende indruk bij zijn presentatie als nieuwe trainer voor komend seizoen. Hij doet het met relatief gezien geringe middelen prima bij NEC, maar hoe goed een trainer ook is, uiteindelijk is hij afhankelijk van de kwaliteit van zijn spelersgroep. En die is dit seizoen bij FC Groningen niet goed genoeg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport