Het was een WK kwalificatietoernooi met hoogte- en dieptepunten. Met als absolute uitschieter het Nederlands record op de 10.000 meter van Patrick Roest.

Op de prestaties van de schaatser van Jumbo-Visma stond de afgelopen dagen geen maat Hij reed in Thialf al een baanrecord op de 5000 meter en won tevens de 1500 meter. Roest haalde drie tickets voor de WK afstanden en vier startbewijzen voor de eerste twee wereldbekers.

De kers op de taart was maandag zijn prestatie op de 10.000 meter. Hij verbeterde met 12.35,20 niet alleen het Nederlands record van Sven Kramer, die zich had afgemeld. Ook was het de tweede snelste tijd ooit op de langste schaatsafstand. Alleen de Canadees Graeme Fish was op de hooglandbaan in Salt Lake City sneller: 12.33,86. Voor Roest zat een wereldrecord er net niet in Thialf, waar de lage luchtdruk en de uitstekende schaatsvloer zorgden voor uitmuntende schaatsomstandigheden.

Dichtbij het wereldrecord

,,Ik zit met dit Nederlands record dichtbij het wereldrecord’’, zei Roest. ,,Dat had ikzelf ook niet verwacht. Jorrit Bergsma en ik trokken elkaar in deze rit naar een hoger niveau. We wilden per ronde de andere steeds een metertje voorblijven. We hebben elkaar echt geholpen. Met nog drie rondjes was het voor mij alles of niets. Ik moest Jorrit voorbij, anders was hij te ver weg geweest. Maar dat ik daarna zo hard kon doorrijden, had ik niet verwacht. Als alles op zijn plaats valt, kan er zeker nog een wereldrecord in zitten.’’

Bergsma pakte in 12.37,72 het tweede en laatste plaatsingbewijs voor de WK afstanden. Zijn Friese provinciegenoot Marwin Talsma (13.00,04) greep met een derde plek net naast een ticket. Chris Huizinga uit Garnwerd werd in 13.27.43 elfde, terwijl Marcel Bosker werd gediskwalificeerd.

Huilen nader dan lachen

Na zijn mislukte 1000 meter stond Kjeld Nuis (Reggeborgh) het huilen nader dan het lachen. De oud-Emmenaar kwam in een bocht in de problemen, maakte misslagen en kon net op de been blijven. Hij ging rechtop staan en reed rustig in een slakkengang naar de finish. Nuis ontbreekt daardoor op de WK afstanden op de 1000 meter, een discipline waarin hij olympisch kampioen werd en ook wereldkampioen. ,,Dit is zo superzuur, ik was zo lekker op weg’’, zei Nuis. ,,Ik heb geen idee wat er misging. Mijn eerste bocht ging als vanouds. Ik leek op weg naar een snelle tijd. Het is lang geleden dat ik op de WK niet aan de 1000 meter kan meedoen. Ik ga straks een potje janken en een goede fles alcohol drinken. Daarna ga ik nog wel eens de beelden terugkijken over wat er precies misging. Niet nu.’’

Snelste Thomas Krol

De snelste was Thomas Krol in 1.07,36 minuten, gevolgd door Kai Verbij (1.07,81) en Wesly Dijs ( 1.08,23). Zij plaatsten zich voor de WK afstanden half februari. Hein Otterspeer en Dai Dai Ntab pakten nog twee tickets voor de eerste wereldbekers. De Groningse sprinter Lennart Velema van Team IKO greep daar net naast.

EK sprint

Via een klassement over de 500 en 1000 meter mogen Verbij en Krol het EK sprint gaan rijden, waarvoor Nederlands kampioen Otterspeer al geplaatst was. Bij de vrouwen gaan Jutta Leerdam, Femke Kok en de verrassende shortrackster Suzanne Schulting naar het EK. Leerdam, Jorien ter Mors en Schulting (in een PR) grepen de WK-tickets op de 1000 meter. Sjoerd den Hertog uit Groningen won de massastart, Irene Schouten bij de vrouwen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport