Kerim Frei namens FC Emmen in duel met Milan van Ewijk van ADO Den Haag.

Erbarmelijk degradatieduel in Den Haag levert FC Emmen een punt op, maar daarmee schiet de hekkensluiter niks op. Eerste divisie komt dichterbij

Kerim Frei namens FC Emmen in duel met Milan van Ewijk van ADO Den Haag. Foto: ROY LAZET

Een duel dat zaterdag gewonnen moest worden, werd niet gewonnen. FC Emmen schiet wat dat betreft weinig op met het doelpuntloze gelijke spel bij en tegen ADO Den Haag. De eerste divisie komt steeds dichterbij.

FC Emmen bewaart goede herinneringen aan het Cars Jeans Stadion. In het onderkomen van ADO Den Haag speelde de Drentse formatie van Dick Lukkien in de zomer van 2018 haar eerste wedstrijd ooit op het hoogste niveau en wist die prompt om te zetten in een 2-1 overwinning.

De gehele club - inclusief spelers, staf, bestuur en iedereen die FC Emmen een warm hart toedraagt - zou voorafgaand aan het duel van deze zaterdagmiddag zonder aarzeling een handtekening hebben gezet onder iets dat eenzelfde resultaat zou garanderen.

Winnen zou voor de hekkensluiter namelijk aansluiting met de ‘veilige’ vijftiende plek betekenen; verliezen zou simpelweg een ramp zijn, waardoor lijfsbehoud schier onmogelijk zou worden.

Basisplaats voor Kerim Frei, kans voor De Leeuw

Om het tweede scenario te vermijden, hield Lukkien zaterdag grotendeels vast aan de elf die volgens hem afgelopen woensdag in de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen - ondanks het 1-2 verlies - een goede indruk achter lieten.

De enige wijziging was het opstellen van Kerim Frei, de Turks-Zwitserse vleugelspits wiens overschrijving nu wél tijdig in orde was. Donis Avdijaj moest daarom genoegen nemen met een plek op de bank.

Verder kreeg Robbert de Vos wederom het vertrouwen van Lukkien op de rechtsvoorpositie en gold datzelfde voor Hilal Ben Moussa in het tweemansblok op het middenveld. Lukkien kon daarnaast weer beschikken over Glenn Bijl, die zich tegen Heerenveen nog uit voorzorg liet wisselen wegens een hamstringkwetsuur.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bas Nijhuis ontspon zich een eerste helft waarin FC Emmen veel de bal had en rustig tot kansen probeerde te komen. ADO Den Haag zakte in en wachtte op een mogelijkheid via de counter, die lang op zich liet wachten.

De bezoekers uit Drenthe werden daarentegen wél een paar keer gevaarlijk, onder andere via Frei. De aanvaller snelde na ruim 10 minuten spelen over de achterlijn en passeerde daar zijn tegenstander, maar kwam niet tot schieten omdat ADO-keeper Luuk Koopmans tijdig zijn doel uitkwam.

De grootste kans was echter voor Michael de Leeuw, die zijn inzet uit een voorzet van Caner Cavlan op de vuisten van Koopmans zag belanden. De rebound van Robbert de Vos bleek ook een prooi voor de doelman.

‘Van dit ADO moet je eigenlijk gewoon winnen’

Naarmate de eerste helft vorderde werd het spel aan beide kanten aanzienlijk minder. Verkeerde inspeelpasses, onnodig balverlies en de vrees voor een tegendoelpunt maakte pijnlijk duidelijk dat de ontmoeting tussen FC Emmen en ADO Den Haag een degradatiewedstrijd pur sang was.

,,FC Emmen wordt voetballend iets minder, het is nu meer in balans”, merkte analist Antoine van der Linden richting het rustsignaal op. Hij vond ADO zeer matig aan de bal. ,,Van deze ploeg moet je eigenlijk gewoon winnen. Emmen speelt volwassener, naar mijn idee.’‘ Het scheelde echter niet veel of de thuisploeg kwam vlak voor rust tegen de verhoudingen in op voorsprong, maar Dennis Telgenkamp bracht moeizaam redding op een schot van Milan van Ewijk.

Het zou een voorbode zijn voor de eerste periode na rust, waarin de rollen omgedraaid waren. Het was ADO dat de baas was in het eigen stadion en FC Emmen meermaals terugdrong op eigen helft. Het verval aan Emmen-zijde was groot en dat leek al gauw te resulteren in een tegentreffer. Het was De Leeuw die een Haagse vrijetrap wilde uitverdedigen, maar de bal per ongeluk op het eigen doel trapte. Gelukkig voor hem en zijn ploeg viel de inzet via de binnenkant van de paal in de handen van Telgenkamp.

Af en toe wist FC Emmen eruit te komen, onder andere via een aantal dribbels van Kerim Frei, maar tot écht grote kansen leidde dit niet. „Het lijkt wel of beide ploegen daar niet toe in staat zijn”, concludeerde Van der Linden. „Typisch degradatievoetbal.”

FC Emmen gooit alles op de aanval

Met nog een kwartier te spelen besloot Lukkien om Anco Jansen en even later Nikolai Laursen in het veld te brengen, ten koste van De Vos en Ben Moussa. Daarmee gooide FC Emmen alles op de aanval. Aan een punt zou de Drentse hekkensluiter niets hebben, leek de oefenmeester zich te beseffen.

De extra aanvallende stootkracht leverde echter niet het gewenste resultaat op. Hoewel FC Emmen er nog een aantal keer uitkwam, wist het niet te scoren. Ondanks een levensgrote kans in de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd, waarbij Laursen de bal in de handen van Koopmans kopte. Aan de andere kant was het Ricardo Kishna die alle tijd en ruimte kreeg om binnen te schieten, maar dat naliet.

Het punt tegen Den Haag is weliswaar een resultaat, maar niet hetgeen FC Emmen op had gehoopt. Desondanks vond analist Van der Linden de brilstand meer dan terecht. ,,Beide ploegen maakten gewoon té weinig aanspraak op de overwinning. Het was heel slordig, vooral ook van de kant van ADO. Maar als je tegen dit ADO geen kansen met te creëren, dan zegt dat eigenlijk genoeg.”

Hoewel het gat naar Willem II enigszins wordt gedicht (naar vier), blijft het gat naar ADO vijf punten. Dinsdag wacht een thuiswedstrijd tegen PSV, de zondag erna wacht Willem II-uit. De druk op een wedstrijd kan haast niet groter voor de Emmenaren. Verliest de ploeg in Tilburg, dan komt degradatie naar de eerste divisie wel erg dichtbij.

loading  

Krijg je geen genoeg van FC Emmen? Beluister dan hieronder de DvhN-podcast Radio Meerdijk! Daarin praten clubwatcher Jonathan Ploeg, sidekick William Pomp en presentator Thijs de Jong je iedere maandagmiddag bij over het wel en wee bij de club.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu