Erik Braal wil altijd winnen, ook nu

Met de laatste twee reguliere competitieduels in het verschiet kan het nog alle kanten op voor de basketballers van Donar. De eerste plaats geeft de beste uitgangspositie voor de play-offs, maar tweede of derde? Dat is lastig kiezen, ook voor coach Erik Braal.

De voorbereiding voor de cruciale wedstrijd van vanavond tegen ZZ Leiden zit er op. Het is woensdagmiddag en er is hard getraind in Martiniplaza door de basketballers van Donar. Veel wedstrijdsituaties zijn nagebootst. Partijtjes wit tegen blauw. De spelers van het ene team krijgen door coach Erik Braal de rollen van de tegenstander toebedeeld. Jij bent Worthy de Jong. Jij bent Mohamed Kherazzi. Tot in detail worden de zaken doorgesproken.

‘Together’. Als de teamyell heeft geklonken, zit de training erop. Tevreden ziet Braal dat zijn spelers niet meteen de kleedkamer opzoeken. Er wordt nog wat gedold, wat gelachen, op de basket geschoten vanaf de middenlijn. Aanvoerders Ross Bekkering en Jason Dourisseau nemen al converserend aan de andere kant van het veld de ring onder vuur.

,,Of we al play-off-waardig zijn?’’, herhaalt Braal de vraag. ,,Op heel veel terreinen moet dat nog blijken, maar fysiek is er sprake geweest van planning. Dit bewijst voor mij dat het op dat gebied wel goed zit.’’ De coach wijst naar het veld. ,,Kijk, ze hebben een zware training gehad, maar er wordt nog steeds geschreeuwd, gelachen. Als spelers moe zijn, doen ze dat niet meer. Dan druipen ze af.’’

Het doet Braal denken aan een uitspraak van de Amerikaanse basketbalcoach Rick Pitino. ,,Die zei ooit: fatique makes cowards of us all. Oftewel, vermoeidheid zorgt ervoor dat we zielig worden, dat we ons als angsthazen gaan gedragen. Fysiek moeten we er staan tijdens de play-offs. Ik verwacht niet dat we op dat terrein in de problemen komen.’’

Een ander aspect dat cruciaal kan zijn is het thuisvoordeel. Daar zullen de wedstrijden van vanavond tegen ZZ Leiden (uit) en van zaterdag tegen Apollo Amsterdam (thuis) uitsluitsel over geven. Donar kan nog steeds als eerste eindigen in de competitie en zo maximaal thuisvoordeel genereren gedurende de play-offs, maar dat hebben de Groningers niet in eigen hand. Als Zwolle zijn laatste twee duels tegen Rotterdam en Aris Leeuwarden wint, dan zijn Braal en zijn mannen veroordeeld tot de tweede of derde plaats.

Wat dan de voorkeur geniet? Plaats twee geeft rechtstreekse plaatsing voor de halve finale en eerst anderhalve week vrijaf. De derde plaats betekent het spelen van een kwartfinale tegen Rotterdam of Aris met als voordeel behoud van ritme. Aan de andere kant is zo’n eerste ronde ook niet zonder gevaren. Donar-supporters herinneren zich nog wel het jaar 2005, waarin Ton Boot met zijn team bovenaan eindigde, maar een week later in de eerste ronde onderuit ging tegen Bergen op Zoom.

,,Ik vind het moeilijk om aan te geven wat het beste is, ook omdat ik zo’n situatie van een eerste ronde overslaan niet eerder heb meegemaakt. Aan de ene kant heeft ritme zeker zijn voordelen, maar er is ook iets te zeggen voor anderhalve week voorbereidingstijd op je volgende tegenstander. Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat we gewoon altijd willen winnen. Dat geldt ook voor de laatste twee competitieduels.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.