Etappe 17: Mollema behoudt tweede plek algemeen klassement

Na een rustdag werd woensdag de Tour de France hervat met een rit over Zwitserse bodem, die eindigt op een berg van de buitencategorie. Bauke Mollema behield zijn tweede plaats in het algemeen klassement.

Er volgen nog vijf etappes met de nodige klimkilometers. Vandaag wordt de Tour na een rustdag hervat me een lastige bergrit. Gaat Mollema vandaag de gele trui van klassementsleider Chris Froome aanvallen of moet de renner uit Zuidhorn alle zeilen bijzetten om zijn tweede plek te verdedigen? De achterstand van Mollema op Froome is 1.47 minuten. Nairo Quintana en Adam Yates hebben ongeveer een minuut achterstand op de Groninger.

Rit door zwitserland

De etappe van vandaag gaat in zijn geheel over Zwitserse bodem. De 184,5 kilometer lange etappe begint in Bern, waar Peter Sagan maandag zijn derde ritzege boekte. Nadat twee klimmetjes van de derde categorie over zijn gegaan, begint het echte vuurwerk in de laatste 31 kilometer. Eerst wordt de Col de la Forclaz van de eerste categorie bedwongen. De 13 kilometer lange klim heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9 procent.

De verwachting is dat de klassementsrenners zich daar nog rustig houden. De sterke Sky-ploeg van Froome zal naar alle waarschijnlijkheid het tempo bepalen.

Slotklim

Het venijn van de zeventiende etappe zit 'm in de staart als er een berg van de buitencategorie wordt beklommen richting finishplaats Finhaut-Emosson. De klim van 10,4 kilometer heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 procent. Het zwaartepunt van de klim ligt in de laatste twee kilometer. Nooit eerder finishte een touretappe op deze berg. In 2014 was er in de Dauphiné (een voorbereidingskoers op de Tour) wel Nederlands succes, toen Astana-rijder Lieuwe Westra er een ritzege boekte.

Kansen Mollema

Het gat van Mollema op de Britse klassementsleider Froome is niet gering, maar kan in een paar kilometer klimmen zo gedicht worden. Daarvoor moet Mollema wel een goede dag hebben en Froome een slechte. De renner van Sky heeft deze Tour echter nog geen zwak moment gehad.

Mollema heeft al aangegeven niet te gaan aanvallen om het aanvallen, maar zal Froome in de gaten houden. Als hij ziet dat de geletruidrager een zwak moment heeft en zelf wél de benen heeft, zal hij niet aarzelen om aan te vallen. Mollema zelf heeft realistische hoop, zegt hij in de krant van vandaag: ,,Ik kan me niet herinneren dat ik in de laatste jaren twee minuten op Froome heb gepakt in een bergetappe. Daar staat tegenover dat ik wel in de vorm van mijn leven ben. Als ik de komende dagen de benen heb om aan te vallen, zal ik het niet nalaten. Je weet nooit waar dat toe kan leiden.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.