Europees goud voor gemengde estafetteploeg

De Nederlandse zwemploeg heeft vrijdag bij de EK in Londen goud gepakt op de 4x100 meter vrije slag bij de gemengde estafette. Sebastiaan Verschuren, Ben Schwietert, Maud van der Meer en Ranomi Kromowidjojo veroverden de Europese titel op het nieuwe onderdeel. Het Nederlandse kwartet klokte 3.23,64, iets meer dan een halve seconde boven het wereldrecord van de Verenigde Staten (3.23,05).

Verschuren bezorgde Oranje een vliegende start. Amper een uur nadat hij zilver had veroverd op de 100 vrij, opende hij in 48,64. Schwietert viel vervolgens terug naar de derde plaats, maar dankzij Van der Meer rukte Nederland weer op naar de tweede plek. Kromowidjojo snelde vervolgens met krachtige slagen naar het goud. De olympisch kampioene op de 50 en 100 vrij was met een splittijd van 52,27 veruit de snelste vrouw in het veld.

De Italiaanse ploeg, met onder anderen Europees kampioen Luca Dotto, Filippo Magnini en Federica Pellegrini, moest genoegen nemen met zilver (3.24,55). Frankrijk pakte brons in 3.25,49.

Wilhelmus

De estafetteploeg zorgde ervoor dat het Wilhelmus voor de derde keer klonk bij de EK in het olympische zwembad van Londen. Eerder pakten de zwemsters goud op de 4x100 vrij, Verschuren veroverde de Europese titel op de 200 vrij.

Femke Heemskerk begint zaterdag als favoriete voor het goud aan de finale van de 200 vrij. Kromowidjojo hoopt een dag later op succes op de 50 vrij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.