Europees seizoen AZ al voorbij

AZ is gestrand bij zijn eerste internationale optreden van dit seizoen. De Alkmaarders slaagden er niet in in de tweede ronde van de kwalificatie van de Europa League FC Kairat uit te schakelen. In eigen huis won de club donderdag nog wel met 2-1, maar dat was niet genoeg. Eerder verloor de formatie van coach John van den Brom al in Kazachstan, 0-2.

Na bijna een half uur kwam AZ op achterstand. Bauyrzhan Islamkhan scoorde uit een strafschop. Vlak voor rust maakte Guus Til de 1-1. In extra tijd scoorde Teun Koopmeiners namens AZ ook van elf meter.

De penalty leek goedkoop gegeven. Na zwak terug koppen van Pantelis Hatzidiakos botste doelman Marco Bizot op Aderinsola Eseola. De scheidsrechter zag er een bewuste overtreding in.

Kort na de gelijkmaker kende AZ zijn beste fase. Til was met een kopbal dichtbij een treffer, de Roemeense debutant Dorin Rotariu probeerde het met een schot in de 'korte' hoek. Beide keren greep de verder hoogst onzekere doelman Vladimir Plotnikov in.

Na de hervatting kwam er weinig terecht van de verwachte stormloop van de thuisclub. Het spel was vaak onzorgvuldig, te vaak in de breedte, en de beslissende pogingen ontbraken in het geheel. Til kreeg nog een schietkans, maar schoot over, invaller Ilias Bel Hassani stuitte nog een keer op de Kazachstaanse keeper. Fred Friday kopte net naast.

Pas ver in extra tijd kwam AZ door Koopmeiners nog op 2-1, in een fase dat het elftal de hoop op een goed resultaat al had opgegeven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.