Donar-speler Damjan Rudez neemt de basket van Den Bosch onder vuur.

Europese uitschakeling dreigt voor basketballers Donar na nederlaag in thriller tegen Den Bosch

Donar-speler Damjan Rudez neemt de basket van Den Bosch onder vuur. Foto: Dijks Fotografie/Robert Verboon

Donar trok dinsdagavond in Den Bosch in een bloedstollend duel tegen Heroes Den Bosch aan het kortste eind. Het eerste duel in de groepsfase van de FIBA Europe Cup eindigde na verlenging in een 99-98 nederlaag voor de Groningers. Alleen door een zege donderdag op het sterke Russische Parma kan Donar Europese uitschakeling voorkomen.

Na de afmelding van het Wit-Russische Borisfen -geplaagd door het coronavirus- ontstond er direct veel druk op het treffen tussen Donar en Heroes Den Bosch.

De poule van Donar en Den Bosch verloor met Borisfen een team en met het ijzersterke Russische Parma bleef er bovendien nog een lastig te kloppen tegenstander over. De winnaar van het duel tussen de twee Nederlandse teams zou dus een reuzestap naar de laatste zestien in Europa maken, maar de verliezer zou daardoor automatisch richting de rand van Europese uitschakeling worden geduwd.

Vanaf het eerste kwart ontspon zich een boeiend duel in Den Bosch, waar de basketballers deze week in een bubbel de groepsfase afwerken. Een puntjepuntjewedstrijd eindigde na het eerste kwart in een minieme voorsprong van 22-20 voor de Bosschenaren.

Door een slordige fase van Donar in het tweede kwart en een run van 13 punten van Den Bosch, kwam de eerste grote achterstand voor de Groningers op het bord, maar nog voor de rust wist het team van coach Ivan Rudez dat terug te brengen tot vier punten: 47-43.

Voorspelling leek uit te komen

In het derde kwart werd er nog een puntje van de achterstand afgesnoept, waarna een zenuwslopend vierde kwart volgde. Aan de hand van Damjan Rudez, die lange tijd maar op één gemist schot stond, en oud-Den Bosch-spelers Leon Williams en Henry Caruso boog Donar een 72-71 achterstand om in een voorsprong van elf punten: 72-83.

De wedstrijd leek daarmee beslist. Coach Ivan Rudez had voorafgaand aan de wedstrijd al voorspeld dat Den Bosch vaak de eerste twee kwarten sterker speelt dan het laatste deel van de wedstrijd. Die voorspelling leek uit te komen, maar Den Bosch bleek weerbaarder dan Ivan Rudez vooraf had ingeschat en Donar speelde te slordig om de ruime voorsprong vast te houden.

Den Bosch, op sleeptouw genomen door international Thomas van der Mars, die met dertig punten topscorer werd, kwam terug tot 84-85. Damjan Rudez kreeg vervolgens een schietkans, maar de 34-jarige Kroaat, die 146 wedstrijden in de NBA speelde, liet de bal uit zijn handen glippen.

In de tegenstoot kwam Den Bosch wel tot een score. Met dertig seconden op de klok en een achterstand van één punt riep Ivan Rudez zijn team naar de kant. Het plannetje dat hij zijn team voorhield liep gesmeerd, want zeven seconden na de hervatting stond Donar dankzij een score van Juwann James weer met een punt voor.

Het was peentjes zweten in het vervolg, waarbij aan beide kanten vrije worpen werden gemist en bij een stand van 88-88 de wedstrijd een verlenging inging.

Verlenging

In die verlenging nam Donar een voorsprong van drie punten. Damjan Rudez, die in de reguliere speeltijd nog vier van zijn vijf driepuntspogingen door de ring smeet, miste in de verlenging twee keer van afstand. Ook Jared Ogungbemi-Jackson miste onder het bord een grote scoringskans, maar de duurste misser was de airball van Henry Caruso.

Den Bosch liep door de missers uit naar 99-95. Ogungbemi-Jackson gooide vervolgens nog wel een rake driepunter, maar de resterende anderhalve seconden op de klok waren te weinig om nog een resultaat te behalen.

Ivan Rudez hekelde het spel van zijn team in het slot van de reguliere wedstrijd. ,,We maakten kinderlijke fouten in het midden van het vierde kwart’’, baalde de coach.

 ,,We pakken een voorsprong van elf punten, maar door drie domme verdedigingsfouten en aanvallend passend niet goed genoeg te zijn, lieten we Den Bosch terugkomen in de wedstrijd. Voor de neutrale basketbalfan was het ongetwijfeld een interessante wedstrijd, maar wij zijn heel erg teleurgesteld.’’

Duur verlies

Lang heeft Donar niet om te treuren over het dure verlies, want donderdag wacht in de Maaspoort Parma. ,,We moeten analyseren en proberen te winnen van Parma, die de favorieten van het toernooi zijn. Parma heeft goede spelers. Adas Juskevicius en Lorenzo Williams zijn hun gevaarlijkste spelers. Die moeten we aan banden leggen en we zullen onze schoten moeten maken. We hebben nog steeds kans op de laatste 16’’, besloot Ivan Rudez strijdvaardig.

Heroes Den Bosch-Donar 99-98 (n.v.)

Kwartstanden: 22-20, 25-21, 21-22, 20-23, 11-10

S cores Donar: Ogungbemi-Jackson 23, Rudez 22, Williams 13, James 9, Moreton 9, Caruso 8, Koenis 5, Watts 1

Topscorers Heroes Den Bosch: Van der Mars 30, Mayfield 18, Lapornik 18

Toeschouwers: 0

Volgende wedstrijd: Donar-Parma, 28 januari, 18.00 uur, Den Bosch

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Donar
menu