Even voorstellen: de Drentse en Groningse paralympiërs

Paralympiërs op weg naar Rio

Een groot deel van de Nederlandse paralympiërs is donderdag in het vliegtuig gestapt richting Rio de Janeiro. Van 7 tot 18 september vinden daar de Paralympische Spelen plaats. Nederland reist af met een delegatie van 126 atleten. Onder hen zes sporters uit Groningen Drenthe, we stellen ze hieronder voor.

Ellen Ceelen uit Groningen (zitvolleybal)

loading

In 2001 werd profvolleybalster Ellen Ceelen (28) uit Groningen ziek. Ze besloot daarna te gaan zitvolleyballen. Tien jaar geleden  werd ze met haar team wereldkampioen. Ellen organiseert sportkampen bij Athletes in Action. De eerste tegenstander voor de TeamNL Paravolley Dames is op 10 september Oekraïne. Tijdens de Paralympische Spelen in Londen haalden de Paravolley dames net geen brons, in Peking lukte dit wel.

Tom Egberink uit Dalen (rolstoeltennis)

loading

De 23-jarige Tom Egberink werd geboren zonder bot in zijn rechterbovenbeen. Op 11-jarige leeftijd begon hij met rolstoeltennis, nadat het voetballen bij V.V. Dalen te zwaar voor hem was geworden. Zijn grootste succes boekte Egberink in 2012, toen het dubbelspeltoernooi van Wimbledon won. Ook wist hij zich dat jaar te plaatsen voor de Paralympische Spelen in Londen. Hij strandde in het enkelspel in de derde ronde en reikte in het dubbelspel tot de kwartfinales. Zijn aanloop naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro is niet optimaal. In april werd hij aan zijn elleboog geopereerd en vorig weekend liep hij tijdens een toernooi in Canada een botscheurtje in zijn rechterduim op.

Sanne Hofman uit Hoogeveen (zwemmen)

loading

Sanne Hofman (14) werd geboren met met retinoblastoom, een zeldzame vorm van oogkanker die bij kinderen onder de vijf jaar kunnen krijgen. Ze ziet maar zo'n tien procent met beide ogen. Sinds haar zevende zwemt ze en twee jaar geleden werd ze opgenomen in het paralympische zwemteam. Vorig jaar maakte ze haar debuut op het internationale toneel tijdens het paralympische WK in Glasgow, waar ze vierde werd op de 200 meter rugslag. Ze doet in Rio de Janeiro mee op de 100 meter rugslag in de lichtste klasse.

Sandra Nap uit Delfzijl (zeilen)

loading  

Maandag 12 september  om 18.00 uur Nederlandse tijd start het zeilduo Sandra Nap uit Delfzijl en Rolf Schrama in Rio. Na een vierde plek op het wereldkampioenschap zeilen in Melbourne en een derde plek op de Europacupwedstrijd in Medemblik kwalificeerden de twee zich voor de Paralympische Spelen. Het is de eerste keer dat ze beiden deelnemen aan de Spelen. De 25-jarige zeilster uit Delfzijl begon in 2012 met zeilen, nadat ze eerst fanatiek mountainbiker en wielrenster was.

Quinten Zantinge uit Havelte (rolstoelbasketbal)

loading

Zes jaar geleden liep Quinten Zantinge uit Havelte een lage dwarslaesie op bij een skiongeluk. Inmiddels is hij 16 jaar en geldt hij als een groot talent in het rolstoelbasketbal. Hij speelt zijn wedstrijden als forward bij s.c. DeVeDo in Ermelo. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij opgenomen in de Nederlandse selctie voor de Paralympics. Zantinge - die zichzelf omschrijft als iemand met veel doorzettingsvermogen - richt zich nu volledig op het basketbal, maar deed het voorheen ook goed in het zitskiën en rolstoeltennis.

Marije Oosterhuis uit Delfzijl (zwemmen)

loading

Marije Oosterhuis (21) begon op haar zesde met zwemmen bij de Eemsrobben in Delfzijl. Op haar twaalfjarige leeftijd werd een vorm van kanker in haar been ontdekt. Ze doet dit jaar voor de tweede keer mee aan de Paralympics.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Paralympics
Paralympische Spelen
menu