FA onderzoekt seksueel misbruik in voetbal

De Britse voetbalbond stelt een onderzoek in naar seksueel misbruik in het voetbal. De FA komt in actie naar aanleiding van onthullingen van voormalige profvoetballers.

Diverse spelers kwamen de afgelopen dagen naar buiten met het verhaal dat ze in hun jeugd seksueel zijn misbruikt door Berry Bennell, een jeugdtrainer bij de club Crewe Alexandra.

Deze inmiddels 62-jarige Bennell heeft al drie keer in gevangenis gezeten voor seksueel misbruik van kinderen, maar de gevallen van de voetballers zijn allemaal nieuw. Andy Woodward, oud-speler van Sheffield United, was de eerste die in het openbaar zijn verhaal deed. Daarna volgden onder anderen David White, Steve Walters, Chris Unsworth, Jason Dunford en Anthony Hughes.

Een onlangs door de Britse kinderbescherming ingestelde hulplijn leverde meer dan honderd meldingen op. Het waren allemaal meldingen over seksueel misbruik bij voetbalclubs. Volgens directeur Gordon Taylor van de spelersvakbond PFA zijn er meer dan twintig voetballers naar buiten gekomen met verhalen over misbruik. Zes of zeven clubs zijn betrokken, waaronder Manchester City. Er waren geen spelers bij die momenteel bij een van de clubs uit de hoogste profdivisies spelen, zei Taylor tegen de BBC.

Onafhankelijk adviseur

De FA liet in een verklaring weten dat ze nauw samenwerkt met de politie en een onafhankelijk juridisch adviseur heeft ingeschakeld voor het onderzoek. De bond wil vooral weten welke informatie bij de FA en clubs bekend was ten tijde van het misbruik, of er indertijd actie is ondernomen en welke stappen nu nodig zijn.

De club die in het seksschandaal een centrale rol vertolkt, kondigde zaterdag een eigen onafhankelijk intern onderzoek aan. Crewe Alexandra komt uit in de League Two, de vierde Engelse profdivisie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.