Georginio Wijnaldum en Memphis Depay zijn dicht bij een overstap naar FC Barcelona. Het wachten is nog op de uitverkoop in Nou Camp: de club moet eerst schoon schip maken, alvorens zaken te kunnen doen.

De twee Oranje-internationals, goede vrienden, zitten de komende weken in een vergelijkbare situatie. Allebei zijn ze dicht bij een akkoord met Barcelona, de club van voormalig bondscoach Ronald Koeman.

Hun zaakwaarnemers spraken al uitvoerig met de Catalaanse club, de zakelijke voorwaarden zijn al nagenoeg op orde, en – uiteraard – hebben Memphis en Wijnaldum zelf wel oren naar een toptransfer. De laatste hield zich op de vlakte bij de persconferentie van gisteren in Zeist (‘het is een gerucht’), maar achter de schermen wordt er wel degelijk gewerkt aan een overstap.

Relatief goedkoop

Beide spelers hebben bij hun club een nog één jaar doorlopend contract; de middenvelder bij Liverpool, de aanvaller bij Olympique Lyon. Dat maakt de twee Nederlanders relatief goedkoop: qua transfersom vallen ze daardoor in een prijscategorie tussen de tien en de dertig miljoen euro.

Juist voor FC Barcelona, dat met grote financiële zorgen kampt, is dat relatief lage prijskaartje van essentieel belang bij de renovatie van de verouderde selectie. De warme band met Koeman, die bij Oranje succesvol samenwerkte met beide spelers, doet vanzelfsprekend de rest, al legde Barcelona maanden geleden ook zelf al contact met het management van Memphis. Al ruim vóór de entree van Koeman stond de spits op de radar van de Barcelona-top, zich toen al bewust van de financiële moeilijkheden.

Messi naar City?

Het wachten is nu vooral tot Barcelona zijn zaakjes op orde heeft. De club mag voorlopig, als gevolg van de licentiereglementen van de Spaanse voetbalbond en competitieorganisator La Liga, geen zaken doen op de transfermarkt. De peperdure selectie, een reeks miskopen én de coronacrisis hebben ertoe geleid dat de inkomsten en uitgaven van de Catalanen zwaar uit de pas lopen. Pas als Barcelona een aantal van zijn sterspelers verkoopt, mag het reglementair weer spelers halen.

Die uitverkoop is complex, maar krijgt ondertussen stap voor stap vorm. Deze week vertrok Ivan Rakitic al naar Sevilla, terwijl Luis Suárez een transfer naar Juventus nadert. De situatie rond Lionel Messi wordt stilaan steeds helderder: de sterspeler wil weg uit Camp Nou, de vraag is vooral voor welk bedrag Manchester City en Barcelona een akkoord weten te bereiken.

De Engelse club heeft inmiddels al zijn overige transfertargets in de pauzestand gezet, met als doel om Messi naar de Premier League te halen. De verwachting is dat de Argentijn uiteindelijk voor een transferbedrag tussen de 100 en 150 miljoen euro zal worden verkocht.

Vedetten naar de uitgang

Opgeteld bij zijn riante salaris – Messi verdient zo’n 100 miljoen euro per jaar in Catalonië – zou dat Barcelona fors verlichten bij zijn renovatie richting een nieuwe ploeg. Het vastleggen van Wijnaldum en Memphis kan dan heel snel gaan, in de wetenschap dat ook spelers zoals Gerard Piqué, Sergio Busquets en Jordi Alba richting uitgang worden gedirigeerd.

Sportief gezien passen Memphis en Wijnaldum volledig in het plaatje van Koeman, die het duo bij Oranje veel verantwoordelijkheid en vertrouwen gaf. De spits kan op alle drie de aanvallende positie uit de voeten, maar rendeert het best in een vrije rol als centrumspits. Als Messi inderdaad vertrekt, is Memphis een logische ‘kapstok’ om het aanvalsspel aan op te hangen, met daarbij de mogelijkheid om veel te variëren.

Oranjegetint Barcelona

Wijnaldum op zijn beurt moet vooral diepgang toevoegen aan het huidige, wat statische middenveld van Barcelona. Voor Frenkie de Jong zou dat ook een uitkomst kunnen zijn. Als de Catalanen onder Koeman met twee controleurs gaan spelen, zoals Oranje nu vaak doet, biedt dat ruimte voor De Jong om vaker op zijn favoriete positie te gaan spelen. Wijnaldum wordt in dat plaatje de dynamische nummer 10 tussen middenveld en aanval.

Alle voorwaarden voor een dubbele toptransfer zijn kortom aanwezig. Wanneer de soap rond Messi is afgerond, ligt de weg open voor een nieuw, oranjegetint Barcelona.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport