FC Emmen beleeft droomdebuut met zege in Den Haag (+video persconferentie)

FC Emmen leeft zijn eigen sprookje. De Drenten luisterden zondagmiddag hun eredivisiedebuut op met een 2-1 zege op ADO Den Haag. Een prachtgoal van Glenn Bijl hielp de ploeg van trainer Dick Lukkien op weg.

Eindelijk was daar dan het moment dat de voetbaltrots van Drenthe in de Hofstad voor het eerst op het hoogste niveau mocht aantreden. Maar plankenkoorts? Ho maar.

Hoewel ADO via een kopkans voor Melvyn Lorenzen het eerste gevaar stichtte, waren de Hagenezen niet bij machte om Emmen meteen in de verdrukking te brengen.

Sterker nog: juist de Drenten hadden halverwege de eerste helft al de leiding kunnen nemen. De pas net gearriveerde Nicklas Pedersen, die van Lukkien meteen in de punt van de aanval mocht beginnen, leek de bal binnen te kunnen glijden, maar doelman Indy Groothuizen bracht redding.

Gedisciplineerd

Terwijl ADO vooral was aangewezen op de creatieve oprispingen van spelmaker Nasser El Khayati, bleef Emmen gedisciplineerd zijn eigen spel spelen. Het geloof in eigen kunnen werd beloond met een heerlijke eerste Drentse goal in de eredivisie.

Glenn Bijl kreeg in een onbewaakt moment de kans om van ver uit te halen. Dat deed de middenvelder uit Stadskanaal met buitenkantje rechts op verwoestende wijze (0-1).

Buitenkansje

Veel mooier kan niet, zou je zeggen. Maar nog geen vijf minuten later was het opnieuw raak. Wouter Marinus werd in het strafschopgebied van ADO gehaakt door Danny Bakker en scheidsrechter Richard Martens kon niet anders dan naar de stip wijzen. Aanvoerder Anco Jansen was zijn zenuwen de baas en verzilverde het buitenkansje.

Hoewel Lex Immers voor de pauze nog een aardige kans kreeg om de aansluitingstreffer te maken, was ADO duidelijk de kluts kwijt na de doelpunten van Bijl en Jansen. Als de ploeg van Lukkien direct na rust via vooral Jansen wat zorgvuldiger was omgesprongen met de mogelijkheden in de omschakeling, was zelfs de 0-3 geen verrassing geweest.

Supporters van FC Emmen zijn klaar voor eerste eredivisiewedstrijd van hun club
Lees verder

Van richting veranderd

In plaats daarvan deed ADO na een dik uur spelen iets terug. Emmen-doelman Kjell Scherpen reageerde nog attent op een knal van Erik Falkenburg, maar twee minuten later moest hij alsnog vissen. Pedersen veranderde een inzet van Sheraldo Becker dusdanig van richting, dat Scherpen gezien was en ADO weer helemaal terug was in de wedstrijd.

Becker kreeg vlak daarna tot twee keer toe de kans om ADO weer langszij te brengen. De rappe aanvaller mikte echter eerst voorlangs en miste luttele minuten later een reuzenkans. Nadat Falkenburg op de paal had geschoten, kwam de rebound bij Becker terecht, maar tot opluchting van alles en iedereen bij Emmen schoot Becker wild over.

Haags kwartiertje

Het was ontegenzeggelijk het begin van een verlengd Haags kwartiertje, waarin Emmen met kunst en vliegwerk op de been bleef. Weg was het verzorgde voetbal van voor de aansluitingstreffer, maar Lukkien zal tegelijkertijd tevreden hebben vastgesteld dat zijn ploeg niet bezweek onder het Haagse geweld in de slotfase.

De ijzersterk keepende Scherpen ranselde in de slotminuten nog een vrije trap van El Khayati uit de kruising, waarna Martens even later voor het einde floot. Zo werd Emmen de eerste winnende eredivisie-debutant sinds SVV in 1969. Over historische prestaties gesproken.

FC Emmen boekt historische zege op ADO Den Haag: lees hier het verslag van minuut tot minuut
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.