Noem het een derby of niet, feit is dat zowel FC Emmen als FC Groningen zich dinsdagavond tot de tanden toe wapenen om elkaar af te troeven in de strijd om een plek in de achtste finales van de KNVB-beker.

Waar FC Groningen de laatste weken in de reguliere competitie het ene succes na het andere boekt, gaat het FC Emmen bepaald nog niet voor de wind. De Drentse voetbalreus staat laatste op de ranglijst en wacht nog altijd op de eerste zege van het seizoen. Toch zal de ploeg ondanks dat het er weinig mee opschoot, enigszins een positief gevoel hebben overgehouden aan de 1-1 remise tegen ADO Den Haag van afgelopen zaterdag. In tegenstelling tot voorgaande weken was het spel, zeker in de tweede helft, aantrekkelijk om naar te kijken. Bovendien spatte de wil om voor de overwinning te vechten er weer eens vanaf.

Het ‘kutgevoel’ dat volgens FC Emmen-trainer Dick Lukkien in de kleedkamer overheerste wegens het uitblijven van de winnende treffer, is na een aantal nachten slapen dan ook weer naar de achtergrond verdreven. „Ten eerste moet je gewoon weer door”, verklaart de Veendammer oefenmeester. „Daarnaast heb ik de beelden nog eens bekeken en ben ik van mening dat we aanvallend gezien voldoende kansen hebben gecreëerd. Hoewel het natuurlijk weer een heel andere wedstrijd zal worden, biedt dat perspectief voor het bekerduel tegen FC Groningen.”

Waar liggend de zwakke plekken?

In de nacht van zaterdag op zondag klapte Lukkien rond 03.30 uur zijn laptop dicht. Vrijwel direct na thuiskomst na de wedstrijd tegen ADO ging de focus volledig op de wedstrijd van vanavond. Beelden bekijken, analyseren. Hoe speelde FC Groningen tegen RKC? Waar liggen de zwakke plekken? Lukkien: „Groningen is over het algemeen een degelijke ploeg. Ze pakken veel punten, krijgen weinig doelpunten tegen. Het is niet zo dat ik de wedstrijd vrees, maar ik besef wel dat het een ploeg in vorm is die tot nu toe weinig zwaktes heeft getoond en er tegen ons vol op zal gaan. Toch verwacht ik dat er mogelijkheden liggen.”

Over de opstelling wil de oefenmeester weinig kwijt („ik wil ze in Groningen niet wijzer maken dan ze al zijn”) en toch licht hij een tipje van de sluier op. Lukkien zegt dat het gek zou zijn om ‘de boel’ weer om te gooien, aangezien de formatie die hij zaterdag het veld opstuurde hem wel beviel. „Wel moet ik in overweging nemen dat we deze week drie wedstrijden spelen”, voegt hij eraan toe. Hoewel de voortekenen op vrijwel dezelfde basisopstelling als tegen ADO wijzen, zegt Lukkien dinsdag pas knopen door te hakken over de inzet van diverse spelers.

Beloning voor Bernadou

Zo is het nog niet zeker of Nick Bakker zijn opwachting maakt. De verdediger viel zaterdag uit na een tik op zijn knie, maar de schade lijkt mee te vallen. Datzelfde geldt voor Michael de Leeuw, die hard in botsing kwam met ADO-doelman Luuk Koopmans. Volgens Lukkien is de duizeligheid die de spits na afloop van de wedstrijd ervoer inmiddels verdwenen. Wie naar alle waarschijnlijkheid sowieso in de basis start is Lucas Bernadou. De Franse middenvelder viel zaterdag in, speelde een belangrijke rol in de ommekeer van de wedstrijd en is volgens Lukkien rijp voor een beloning.

Ook in het FC Groningen-kamp zijn er nog genoeg vraagtekens na de 2-0 overwinning van afgelopen zaterdag op RKC Waalwijk. Naast de vaste klanten in de ziekenboeg, Arjen Robben en Alessio Da Cruz, en de geschorste Mo El Hankouri is ook Ahmed El Messaoudi een twijfelgeval. Zijn hoofd staat meer naar droeve privéomstandigheden na het overlijden van zijn opa dan naar een Hondsrug Clash. Gabriel Gudmundsson viel afgelopen weekend geblesseerd uit met open wonden aan zijn been en is er sowieso niet bij. Damil Dankerlui en Tomas Suslov trainden maandag voor het eerst weer mee, nadat ze afgelopen weekend op het appel ontbraken.

Niemand wordt gespaard bij FC Groningen

,,We kunnen in ieder geval met een prima elftal aan de wedstrijd tegen FC Emmen beginnen’’, voorziet trainer Danny Buijs, die de beker aanmerkt als een belangrijk doel voor FC Groningen. ,,Ik vind het een belangrijk toernooi. Net als we in de competitie alle wedstrijden willen winnen, geldt dat voor de beker ook. We gaan dan ook niemand sparen. Iedereen die volledig inzetbaar en fysiek in goede staat is, zal gaan spelen.’’

Buijs, die gisteren met zijn selectie nog even extra op strafschoppen trainde, verwacht dat FC Emmen geen geheimen voor hem heeft. Hij gaat er vanuit dat dat andersom ook niet het geval zal zijn. ,,Er zijn zoveel spelers over en weer die elkaar kennen. De afgelopen jaren hebben we bovendien vaak tegen elkaar gespeeld, zowel in de competitie als in oefenwedstrijden. Het gaat er in deze wedstrijd om welke ploeg zijn niveau weet te halen. Ik vind in ieder geval dat FC Emmen, afgezet tegen het spelersmateriaal, niet op de laatste plaats hoort te staan in de eredivisie. Het enige waar wij verder rekening mee moeten houden is dat we voor het eerst dit seizoen op kunstgras spelen, maar dat hebben we in de afgelopen jaren ook vaak genoeg gedaan. Ook dat mag geen excuus zijn.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Groningen