FC Emmen en Sparta houden elkaar in evenwicht in eerste finale: 0-0 op De Oude Meerdijk

FC Emmen heeft donderdagavond in het eerste finaleduel met Sparta Rotterdam genoegen moeten nemen met een 0-0 gelijkspel. Daarmee ligt de strijd om promotie naar de eredivisie nog helemaal open. Zondag wacht op Het Kasteel de beslissende terugwedstrijd.

Emmen startte afwachtend op een volgepakte Oude Meerdijk. Het in eerste instantie dominante Sparta van trainer Dick Advocaat kreeg na acht minuten ook de eerste grote kans. Robert Mühren mocht pardoes alleen op doelman Dennis Telgenkamp af, maar de slappe inzet van de aanvaller werd relatief eenvoudig gepareerd door Telgenkamp.

Een minuut of vijf later had ook het wakker geschudde Emmen zijn eerste mogelijkheid gekregen. Nick Bakker kopte goed in na een fijne vrije trap van Anco Jansen, maar de Groningse doelman Leonard Nienhuis had een fraaie redding in huis. Na de openingsfase ontspon zich een gelijkopgaande eerste helft met weinig kansen over en weer.

Net naast

Fred Friday worstelde zich vlak voor rust nog wel naar een mogelijkheid, maar hoewel enkele Spartanen op de hoofdtribune al juichend waren opgeveerd, belandde zijn knal net naast het doel van Telgenkamp.

Video: Zo beleeft Brigata Fanatico de wedstrijd FC Emmen - Sparta
Lees verder

Emmen, dat behoudens de kopbal van Bakker geen uitgespeelde kans had gecreëerd, leek na de pauze een tandje bij te schakelen. De ploeg van Lukkien oogde al snel gevaarlijk via vrije trappen van Youri Loen, maar Nienhuis kon nog niet in serieuze problemen worden gebracht.

Strafschopmoment

Aan de andere kant kwam Emmen bijzonder goed weg, toen Spartaan Stijn Spierings in het Drentse strafschopgebied werd vastgehouden. Dat was scheidsrechter Allard Lindhout ontgaan, maar toen hij in zijn oortje te horen had gekregen dat hij een discutabel moment had gemist, nam hij uitgebreid de tijd om langs de kant van het veld de videobeelden te bekijken.

Toen het onwetende thuispubliek - het voorval was het merendeel van de toeschouwers ontgaan - net zijn geduld begon te verliezen, wuifde Lindhout het penalty-moment alsnog weg.

Op zoek

Emmen ging in de slotfase nog wel op zoek naar een bevrijdend doelpunt, maar de thuisploeg had de grootst mogelijke moeite om door de Rotterdamse defensie heen te breken. Lukkien greep in door de sterke Mario Bilate voor de onzichtbare clubtopschutter Cas Peters te brengen. Diezelfde Bilate leek een kwartier voor tijd in stelling te worden gebracht door Jansen, maar de invaller kreeg zijn voet net niet tegen de bal.

De bijna-kans voor Bilate leek de aanzet voor een offensief, maar dat bleef in de slotseconden uit. Zelf kwamen de Drenten ook niet meer in gevaar, waardoor een voor Sparta zo gunstig uitdoelpunt vermeden werd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.