FC Emmen heeft de jacht op de bovenste plaatsen ingezet. De ploeg van trainer Dick Lukkien knokte zich maandag op bezoek bij Jong FC Utrecht in de wedstrijd en won voor het eerst dit seizoen voor de derde keer op rij.

Dankzij de zege in het bijkans uitgestorven Stadion Galgenwaard schurkt FC Emmen weer tegen de top van de eerste divisie aan. De ploeg van trainer Dick Lukkien, die na een ontsteking weer terugkeerde op de bank, klom naar plaats zes en doet bovendien volop mee in de strijd om de tweede periodetitel. Toch leek het daar in de eerste helft niet van te komen in de Domstad.

Vol branie

De openingsfase deed maandagavond recht aan het desolate theater. FC Emmen speelde slap en ongeïnspireerd en was geen schim van het elftal dat vorige week vol branie aan het thuisduel met MVV (2-1 winst) begon. De piepjonge hekkensluiter Jong FC Utrecht, dat sinds oktober niet meer won, is bepaald geen wonderploeg. Toch rook en kreeg de ploeg van trainer Robin Pronk voor een paar honderd toeschouwers al snel kansen. 

Sylla Sow stuitte na een kwartier nog op doelman Dennis Telgenkamp, maar de Wierdenaar werd niet veel later alsnog geklopt. Chris David mocht op twintig meter van het doel aanleggen voor een vrije trap en de middenvelder krulde de bal op schitterende wijze achter Telgenkamp (1-0). De Drenten antwoordden weliswaar met kansen voor Alexander Bannink (voorlangs) en topschutter Cas Peters (zijnet), maar nog steeds konden ze de thuisploeg niet hun wil opleggen. 

Het ontbeerde de ploeg van Lukkien echter ook aan geluk. Toen FC Emmen even de geest had, stond de lat in een tijdsbestek van nog geen drie minuten tot twee keer toe in de weg. Michiel Hemmen poeierde als eerste op het aluminium, waarna Bannink met tussenkomst van de vingers van de Utrechtse doelman Menno Heus hetzelfde deed.

Slappe terugspeelbal

Het was niet zo dat de gelijkmaker in de lucht hing. Sterker: Jong FC Utrecht had de marge vlak na rust kunnen en moeten verdubbelen. Jeroen Veldmate ging gruwelijk in de fout met een slappe terugspeelbal op Telgenkamp, waarna Mitchell van Rooijen op weg leek naar de 2-0. Van Rooijen was Telgenkamp al voorbij, maar dankzij een ingreep van de attente Gersom Klok kwam FC Emmen met de schrik vrij.

Uitblinker Bannink bracht het elftal van Lukkien even later toch op 1-1. De middenvelder knalde op schitterende wijze tegendraads raak en na de gelijkmaker gooiden de Emmenaren eindelijk alle schroom van zich af. Veldmate maakte zijn verdedigende blunder al bijna goed met een fijne vrije trap, maar Heus liet zich niet verrassen. 

De goalie pareerde even later in de korte hoek ook een inzet van Bannink, maar het was uitgerekend Klok – de man die de 2-0 voorkwam – die aan de basis lag van de 1-2. De rechtsback bediende de inlopende Hemmen over de grond en de lange spits gleed de bal knap langs Heus.

Spannend slotoffensief

Hemmen ruimde luttele minuten na zijn treffer het veld voor de jonge Thijs Dallinga (17). De Hellumer, die als groot talent wordt beschouwd op de Meerdijk, debuteerde vorige week al tegen MVV en maakte zaterdag voor de A1 nog twee doelpunten tegen Feyenoord (3-1 winst). 

Waar FC Emmen vorige week de 2-1 voorsprong tegen MVV met hangen en wurgen over de streep trok, bleef een spannend slotoffensief de Drenten maandag bespaard. Lukas Görtler probeerde het in blessuretijd nog wel met een volley, maar Telgenkamp hoefde niet meer in actie te komen. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport