FC Emmen is er alles aan gelegen om PEC Zwolle vrijdagavond drie punten afhandig te maken. Dat zal dan wel zonder steunpilaar Lucas Bernadou moeten gebeuren.

De Drentse profclub tankte dinsdag in het gewonnen bekerduel met FC Groningen weliswaar het nodige vertrouwen, maar moet het in Zwolle stellen zonder Bernadou, die hij in de aanloop van de wedstrijd in Zwolle positief testte op het coronavirus..

De stijgende lijn die FC Emmen onlangs inzette is onlosmakelijk verbonden met Lucas Bernadou. De Fransman, die afgelopen zomer overkwam van de jeugdtak van Paris Saint Germain, is in vorm en speelt als controleur op het middenveld zowel in verdedigend als in opbouwend opzicht een belangrijke rol in het elftal van trainer Dick Lukkien.

Puike prestatie

Tegen ADO Den Haag (1-1) was Bernadou vorig weekeinde als invaller na rust mede verantwoordelijk voor de ommekeer in de wedstrijd en in de beker tegen FC Groningen leverde hij wederom een puike prestatie. De Franse voetballer is moeilijk van de bal te krijgen en stelt teamgenoten als Glenn Bijl in staat diep te gaan, terwijl hij zelf de restverdediging verzorgt. Het is een kwaliteit waar het elftal lang naar snakte.

Het ontbreken van Bernadou betekent een fikse aderlating voor Lukkien, net nu hij met hem en Bijl een betrouwbaar blok op het middenveld leek te hebben gevonden. Over zijn vervanger wilde de Veendammer oefenmeester donderdag niets kwijt, maar naar alle waarschijnlijkheid verkiest hij Michael Chacón boven Simon Tibbling en Keziah Veendorp.

Michael de Leeuw terug

Voorin keert Michael de Leeuw terug in de basis. De aanvaller ontbrak dinsdag tegen FC Groningen, omdat hij te veel last ondervond van een botsing afgelopen weekend met Luuk Koopmans, de keeper van ADO Den Haag.

Verder heeft FC Emmen ‘gewoon’ de beschikking over Anco Jansen. De Messi van de Meerdijk kermde donderdag tijdens de training na een duel van pijn aan zijn duim, maar een bliksembezoek aan het ziekenhuis wees uit dat de schade meeviel.

Vraagtekens

Het is nog maar de vraag of Jansen in de basis start of zoals tegen FC Groningen de tweede helft invalt om het verschil te kunnen maken. Wat dat betreft wordt de invulling van de voorste linie vooralsnog met vraagtekens omgeven. Lukkien hintte er bijvoorbeeld op dat Nikolai Laursen na een mindere periode mogelijk op de bank moet plaatsnemen. Lentini Caciano zou in dat geval weleens zijn vervanger kunnen zijn. De multi-inzetbare aanvaller viel tegen Groningen eveneens goed in.

Ongeachte wie start, hoopt FC Emmen tegen PEC Zwolle met een overwinning een pijnlijke record te voorkomen. Dankzij het gelijkspel tegen ADO wacht de Drentse club al twaalf eredivisieduels op een overwinning. Daarmee heeft het een reeks van SC Cambuur en De Graafschap geëvenaard. Die twee clubs waren in het seizoen 2015/2016 de laatsten die net zo lang op een zege wachtten. Met de gedachte aan de bekerwinst tegen FC Groningen op zak, hoopt FC Emmen te voorkomen dat het alleenheerser wordt op dit lijstje.

Genoeg kansen

In tegenstelling tot Emmen, is PEC niet door in de beker. De ploeg werd dinsdag verrassend uitgeschakeld door eerstedivisionist Excelsior. Lukkien: ,,Ik merk dat de bekeroverwinning ons een mooie boost heeft gegeven. Dat werkt natuurlijk ook andersom: voor PEC Zwolle was dit een klap die moet worden verwerkt. Maar dat zegt weinig over de wedstrijd van vrijdag. PEC is gewoon een ploeg met goed veldspel. Toch zie ik gezien ons spel van dinsdag genoeg kansen om een goed resultaat te behalen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport