FC Emmen is er zondagmiddag niet in geslaagd om Ajax punten af te snoepen en de ongeslagen reeks voort te zetten. De Amsterdammers wonnen met ruime cijfers (4-0) en maakten zodoende het officieuze landskampioenschap officieel.

Iedereen die FC Emmen een warm hart toedraagt, inclusief selectie en staf, zal zaterdag met genoegen naar de televisie hebben gekeken. Degradatieconcurrenten VVV Venlo, RKC Waalwijk en Willem II verloren alle drie en liepen daardoor niet in of uit op de Drentse eredivisionist. Een fijn gegeven, niet in de laatste plaats omdat vandaag de lastige uitwedstrijd bij de aanstaande landskampioen op het programma stond. Als FC Emmen - tegen de verwachtingen in - één of meerdere punten zou pakken in de Johan Cruijff Arena, dan kon het dus een belangrijke slag slaan in de strijd om lijfsbehoud.

Ajax komt in de eigen speeltuin verdiend op voorsprong

Aderlating voor FC Emmen was het ontbreken van Nick Bakker. De linker centrale verdediger beleefde afgelopen dagen een race tegen de klok, maar bleek toch niet op tijd hersteld van de hamstringblessure die hem vorige week tegen Heracles Almelo ook al aan de kant hield. Bakker werd voor de tweede keer op rij vervangen door Keziah Veendorp. Daartegenover stond de opvallende terugkeer van Marko Kolar. De Kroaat testte de afgelopen vier weken positief op corona, maar zijn waardes waren dusdanig dat hij voor de wedstrijd tegen Ajax dispensatie kreeg van zowel de KNVB en de GGD.

loading

In de wetenschap dat FC Emmen bij verlies in Amsterdam geen plekje op de ranglijst zou zakken, kon het relatief vrijuit voetballen. Het leek er in de beginfase echter op alsof de grote, lege en kille Arena de nodige indruk maakte op de Emmenaren. Het was Ajax dat, met speels gemak, in eigen huis het spel maakte. Twee keer ontsnapten de Drenten aan een tegentreffer. De eerste keer verijdelde Miguel Araujo een poging van Sebastian Haller, de tweede keer bleek Dusan Tadic genadig door de bal naast te schieten. De derde keer was het wél raak. Jurriën Timber verraste doelman Michael Verrips na een onbedoelde assist van Caner Cavlan.

FC Emmen lijkt de rug te rechten, sterke fase

Na twintig minuten spelen leek FC Emmen langzaam wakker te worden en maakte het zich de speeltuin van Ajax langzaam eigen. Terwijl de toeschouwers buiten de Arena samenklonterden om een voorschot te nemen op het aanstaande kampioenschap van hun ploeg, werd FC Emmen onder meer twee keer gevaarlijk via Luka Adzic. Beide keren kreeg de huurling van Anderlecht de kans om de bal binnen te koppen, maar beide keren was de bal net niet op maat. Het was de opmaat naar een sterk laatste kwartier van de Emmenaren, maar zij slaagden er vooralsnog niet in om langszij te komen.

loading

Onze analist Jan van Dijk, voormalig trainer van zowel FC Groningen en FC Emmen, had aanvankelijk nog vraagtekens bij het spel van zijn oude werkgever. „FC Emmen zet hoog druk. Ik zou dat zelf niet doen, want dan geef je veel ruimte weg. Waarom Lukkien het wel doet? Ik denk omdat hij op die manier Ajax ver van de zestien denkt te kunnen houden.” Toch toonde Van Dijk zich in de rust uiterst positief over de ploeg van Lukkien. „Ze spelen echt goed voetbal en komen dicht bij de goal van Stekelenburg. Dat vind ik verrassend, zeker gezien de vroege tegengoal. Emmen voetbalt echt goed, mijn complimenten. Echt goed, als je weet dat het Ajax-uit is.’‘

Landskampioen Ajax dient FC Emmen de genadeklap toe

De tweede helft kwam aanvankelijk ietwat gezapig op gang. FC Emmen probeerde Ajax vanuit balbezit naar achteren te drukken, maar de Amsterdammers leken allerminst onder de indruk. Langzaam maar zeker trapte de thuisploeg het gaspedaal harder in. Dat resulteerde na ruim een kwartier spelen in een verdubbeling van de voorsprong. Davy Klaassen kreeg de bal voor zijn voeten en zette Haller met een boogballetje alleen voor het Emmer doel. Een koud kunstje voor de spits van Ajax, die doelman Verrips met een bekeken schot kansloos liet.

loading

Kort nadat analist Jan van Dijk ondanks de tweede tegentreffer de loftrompet afstak over het optreden van FC Emmen („Ze doen het prima, en geven, op die goal na, weinig weg. Ze voetballen lekker mee. Ik zou er niet echt een individu uit kunnen pikken; als collectief staat het gewoon goed. Ze werken hard en helpen elkaar waar nodig”), prikte Ajax er nog eentje in. Ditmaal was het Devyne Rensch de de bal na een voorzet van Tadic snoeihard tegen het net kopte. Alsof het nog niet genoeg was kopte Klaassen de 4-0 binnen. „De koek is op”, concludeerde Van Dijk.

‘Louter complimenten voor Lukkien en zijn mannen’

De salonremise waar vooraf door menig aanhanger van FC Emmen werd gehoopt - en waarmee Ajax alsnog het officieuze kampioenschap officieel had gemaakt - bleek er dus niet in te zitten. Wat de Emmenaren in de slotfase restte was het beperken van de schade, want het doelsaldo zou aan het einde van de rit weleens doorslaggevend kunnen worden in de strijd om lijfsbehoud. Hoewel FC Emmen eigenlijk alleen nog maar achteruit werd gedrukt, bleef de 4-0 op het scorebord onveranderd. Daarmee is een eind gekomen aan de indrukwekkende reeks van acht wedstrijden op rij waarin FC Emmen niet verloor.

Volgende week komt FC Groningen op bezoek in de Oude Meerdijk. Gezien de resultaten eerder dit seizoen - een overwinning en een gelijkspel - een aanzienlijk realistischere kans op punten dan tegen Ajax. Van Dijk: ,,Emmen heeft 60 minuten gewoon goed gevoetbald. Heel dapper, goed voetballend in een goede organisatie. Het laatste half uur was wat minder, alsof de pijp leeg was. Of het invloed heeft op de goede flow waar Emmen in zit? Nee, die zijn ze niet kwijt. Als je een uur lang op deze manier weerstand kan bieden tegen Ajax, dan heb je het gewoon goed gedaan. Dus louter complimenten voor Lukkien en zijn mannen.’‘

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen