FC Emmen krijgt in Almelo nieuwe tik op de kin. Antoine van der Linden weet het nu zeker: 'FC Emmen is eredivisie onwaardig'

FC Emmen-debutant Jari Vlak in duel met Luca de la Torre van Heracles Almelo. Foto: ANP/Vincent Jannink

Eredivisie onwaardig, zo noemde analist Antoine van der Linden het huidige FC Emmen na de elfde nederlaag van het seizoen. In Almelo kreeg de Drentse hekkensluiter opnieuw een forse dreun te verwerken: 4-0.

Een kat in het nauw maakt soms rare sprongen, maar niet FC Emmen. Dick Lukkien hield dinsdagavond tegen Heracles Almelo grotendeels stug vast aan de basiself die hij zaterdag tegen FC Twente het veld instuurde. Dat de ploeg door de Tukkers werd getrakteerd op een 1-4 nederlaag heeft de Veendammer oefenmeester niet op andere gedachten gebracht.

De enige die voor de wedstrijd van het veld moest ruimen was Simon Tibbling, die plaats moest maken voor Marko Kolar. De Kroatische spits moest in Almelo voor meer diepgang zorgen.

FC Emmen als 'wonderdokter

In tegenstelling tot FC Emmen wisten de Heraclieden dit seizoen voorafgaand aan de onderlinge ontmoeting al vier keer te winnen, maar thuis wilde het nog echt niet lukken. Van de zeven duels in het Erve Asito-stadion won de ploeg van coach Frank Wormuth er twee en speelde het eenmaal gelijk.

Op sociale media werd door supporters van Heracles voorzichtig geopperd dat hun ploeg weleens de ‘wonderdokter’ zou kunnen zijn voor de bezoekers uit Emmen. Die gingen daar maar al te graag in mee.

Toch kwam FC Emmen voortvarend uit de startblokken. Verzorgd en opbouwend sterk, oordeelde analist Antoine van der Linden, maar al gauw zag hij ook dat de Drentse eredivisionist nog altijd haar momentjes had.

Zo stevende Sinan Bakis in de dertiende minuut na balverlies van Sergio Peña alleen af op Dennis Telgenkamp, maar de doelman kwam op tijd uit zijn doel. Tien minuten later was het uit een hoekschop alsnog raak voor de Turkse spits. Telgenkamp bracht in eerste instantie nog redding, maar was kansloos op de rebound.

'Van Rhijn en Araujo dekken lucht'

„Hoe is het mogelijk?”, vroeg Van der Linden zich direct af. „Echt een dekkingsfout. Hier worden afspraken niet nagekomen. Volgens mij stonden Van Rhijn en Araujo daar lucht te dekken.”

Voor de zoveelste keer dit seizoen kwamen de mannen van Dick Lukkien op achterstand. Iets waar zij mentaal maar moeilijk mee kunnen omgaan, zo is gebleken. Ook dinsdagavond ging het vanaf dat moment bergafwaarts.

Het was Heracles dat de teugels steeds steviger aantrok en er vlak voor rust zelfs nog een tweede treffer aan toevoegde. Een pass van Silvester van de Water spleet de rechterflank van FC Emmen open en bracht Banis in stelling. De Turk schoof de bal langs Telgenkamp, die hem daar alle gelegenheid toe gaf.

Van der Linden: ,,In de korte hoek moet hij die bal gewoon pakken. Maar die spits wordt ook totaal niet aangepakt op zijn weg naar de goal toe. En dan ook nog vlak voor rust, een heel slecht moment. De tegengoals zijn zó typerend voor het FC Emmen van dit seizoen. Het is verdedigend gewoon niet goed genoeg. Maar ook aanvallend kunnen ze totaal geen vuist maken.”

loading

Debutant

Nadat hij in de eerste helft noodgedwongen Nick Bakker in het veld had gebracht voor de geblesseerde Glenn Bijl, voerde Lukkien na rust nog twee wissels door. Nikolai Laursen verving Anco Jansen en Lucas Bernadou moest het veld ruimen voor Jari Vlak.

Luttele minuten later lag de 22-jarige debutant, die deze week overkwam van FC Volendam, als gevolg van een botsing met het hoofd enige tijd uitgeteld in het eigen strafschopgebied. Een zogeheten pijnlijk welkom in de eredivisie.

Desondanks brachten Vlak, inmiddels weer opgekrabbeld, en Laursen hernieuwde energie in de ploeg. Een kwartier lang leek FC Emmen voorzichtig bij Heracles op de deur te kloppen, zag ook Van der Linden, die desondanks voor het ergste vreesde.

Niet geheel onterechte, want na ruim een uur diende Heracles de Emmenaren de genadeklap toe, voor zover dat niet al het geval was. Het was Banis die de bal enigszins gelukkig voor zijn voeten kreeg en Telgenkamp voor de derde keer verschalkte.

Niet goed genoeg voor de eredivisie

Vanaf dat moment deelde Heracles in eigen huis de lakens uit. Uiteindelijk werd het zelfs nog 4-0 door een doelpunt van Rai Vloet. Van der Linden verbond een pijnlijke conclusie aan de elfde nederlaag van dit seizoen. „Het stortte wederom in als een kaartenhuis. FC Emmen is gewoon niet goed genoeg voor de eredivisie. Zo eerlijk moeten we zijn. Het elftal mist gewoon de kwaliteiten om wedstrijden te winnen. Eredivisie onwaardig.”

menu