FC Emmen is na afgelopen weekend nog altijd hekkensluiter in de eredivisie, maar heeft in Utrecht met de tweede overwinning op rij het nodige vertrouwen getankt. Hoewel de polonaise lopen nog wat te ver gaat, lijkt de Drentse ploeg langzaamaan weer kleur op de wangen te krijgen.

Het gros van de 90 minuten zittend op een naar achteren geschoven stuk reclameboarding naast de dug-out, bekeek Dick Lukkien het schouwspel in Stadion Galgenwaard. Armen over elkaar gevouwen, de rechtervoet op de grond geaard en de linker een paar centimeter hangend erboven. Zo nu en dan klonk uit zijn mond een aanwijzing voor zijn spelers of een kreet van verbazing over het arbitrale optreden, gepaard met de hem zo kenmerkende uitgestrekte rechterarm en wijzende wijsvinger.

Er gaat wat dat betreft vrijwel geen wedstrijd voorbij of de fotografen weten Lukkien op die manier vast te leggen. De oefenmeester kan er wel om lachen. Het plekje op de bank kon hem gewoonweg niet bekoren, zou hij na afloop van het met 1-0 gewonnen duel tegen FC Utrecht zeggen. Te weinig zicht op het veld. Bovendien had hij last van zijn rug. Maar na de tweede overwinning op rij, verdween die pijn in het feestgedruis. FC Emmen heeft de concurrentie weer in het vizier.

„Als je zo lang na elke wedstrijd hebt moeten vertellen dat we best aardig hebben gevoetbald, maar dan toch tweeëntwintig keer achter elkaar niet wint, en nu win je ineens twee keer in zeven dagen; dan geeft dat een heerlijk gevoel”, aldus Lukkien. De Veendammer zegt dat de stijgende lijn volgens hem te maken heeft met het aantrekken van de juiste versterkingen op de transfermarkt afgelopen winter. „Daarmee hebben we input gegeven aan onze groep. Iets dat blijkbaar nodig was.”

Schwung in het elftal dankzij wintertransfers

Lukkien doelt onder andere op de komst van Jari Vlak, Kerim Frei, Luka Adzic en Michael Verrips. Deze vier staan de laatste weken steevast in de basis bij FC Emmen en lieten zeker de afgelopen twee wedstrijden zien van waarde te zijn. Vlak was vorige week tegen PEC Zwolle (3-2 winst) de man van de wedstrijd, Verrips moest die eer zaterdag tegen Utrecht delen met Sergio Peña. Waar de Peruviaan al in de eerste helft de winnende treffer maakte, voorkwam de doelman in het vervolg een aantal keer een tegentreffer.

„Het blijkt nu dat FC Emmen in januari een goede keeper heeft aangetrokken”, zegt analist Jan Mennega. De oud-spits van FC Groningen die jarenlang werkzaam was als voetbaljournalist voor deze krant, stelt vast dat het keepersniveau bij de Drentse ploeg voor de winterstop onder de maat was. „Naast Verrips is ook Vlak een speler die iets toevoegt. Daarnaast zorgt Frei net als Adzic voor de nodige dreiging. Wat dat betreft is het jammer dat FC Emmen pas in deze fase over deze jongens kan beschikken.”

‘Gewoon een dik verdiende teamprestatie’

Mennega wil ook Sergio Peña er even uitlichten. De Peruviaan zorgde in de 14de minuut voor de enige treffer van de wedstrijd. Het voorbereidende werk kwam van Adzic, die vanaf de linkerflank het vijandelijke zestienmetergebied infiltreerde. De huurling van Anderlecht passeerde daar met het nodige geluk twee tegenstanders en haalde vervolgens uit, maar zag zijn schot gekraakt worden. Peña was er als de kippen bij om de afvallende bal nog voor die de grond raakte succesvol op z’n pantoffel te nemen: 1-0.

„Het was eindelijk weer de oude Peña die we zagen”, jubelt Mennega. „Ik snap niet hoe het komt dat jongens als hij en Miguel Araujo voor de winterstop niet uit de verf kwamen... Zonde. Je ziet dat als Peña goed is, FC Emmen goed is en vice versa. Hij is in staat om de linies bij elkaar te houden en er tussen die linies voor te zorgen dat de ballen worden verdeeld.” Het was volgens de analist echter geen eenmansshow. „Gewoon een goede teamprestatie, dik verdiend en niet met kunst of vliegwerk tot stand gekomen.”

Eindelijk weer eens een openingstreffer en winst in een uitduel

De openingstreffer van Sergio Peña zaterdag was een ongekende luxe voor FC Emmen, dat er al 461 dagen niet in was geslaagd als eerste toe te slaan in een uitwedstrijd. Dat lukte voor het laatst op 24 november 2019 op bezoek bij RKC. De Waalwijkers kwamen destijds in de laatste minuut alsnog langszij, iets dat de Emmenaren zaterdag in Utrecht bespaard bleef. De Domstedelingen deden weliswaar verwoede pogingen om tot scoren te komen, maar konden mede dankzij doelman Verrips het net niet laten bollen.

Dat betekende dat FC Emmen voor het eerst in maar liefst 657 dagen weer eens een uitduel had gewonnen. „Dat kun je zeker een stunt noemen”, aldus Mennega, die de Emmenaren vooral in de eerste helft indrukwekkend vond spelen. „Op een gegeven moment hadden ze volgens de statistieken ruim 75 procent balbezit. Dat geeft wel wat aan, hoor. FC Utrecht zal FC Emmen ongetwijfeld wat hebben onderschat, maar als je daar de nadruk op gaat leggen zou je de ploeg tekort doen.”

FC Emmen nog altijd afhankelijk van andere ploegen

‘We’ moeten volgens de analist echter niet direct té rooskleurig gaan denken over de kansen van FC Emmen op lijfsbehoud. „Natuurlijk, twee keer achter elkaar winnen zorgt voor vertrouwen en hoop en de concurrentie komt weliswaar dichterbij, maar er is nog steeds een achterstand die moet worden overbrugt.” Vrijdag staat de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam op het programma. „Het is lekker om met twee opeenvolgende overwinningen op zak aan die wedstrijd te beginnen, maar laten we niet te snel juichen.”

Dick Lukkien was na afloop van de zege op FC Utrecht dezelfde mening toegedaan. „Om dit een sensatie te noemen gaat me wat te ver, maar we wisten dat Utrecht in vorm was. Uit de laatste zes wedstrijden (voorafgaand aan afgelopen zaterdag, red.) hebben zij 16 punten gehaald. Dat het een verrassing is dat wij hier winnen, daar kun je volgens mij dan ook niet omheen. Maar we verkeren nog steeds in de situatie dat we ook afhankelijk zijn van wat andere ploegen doen, zoals ADO Den Haag en Willem II.”

‘Waar hebben we het nou eigenlijk over?’

Desondanks is de Veendammer oefenmeester blij met het feit dat hij en zijn ploeg nog altijd aan het ‘elastiek’ hangen, zoals hij dat zelf de laatste weken regelmatig verwoordt. „Dat elastiek is nu weer wat dikker geworden. Als wij op deze manier doorgaan, dan kunnen wij nog punten halen. Tegelijkertijd besef ik mij ook: waar hebben we het nou eigenlijk over? We hebben tweeëntwintig keer punten verspeeld en twee keer gewonnen. Niet bepaald reden om de polonaise te lopen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen