Kerim Frei tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente op 11 februari 2020.

FC Emmen kan woensdag in de beker tegen sc Heerenveen nog niet beschikken over Kerim Frei en Jean-Pierre Rhyner

Kerim Frei tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente op 11 februari 2020. Foto: ANP

FC Emmen kan woensdagmiddag in de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen (aanvang om 16.30 uur) nog niet beschikken over de aanwinsten Kerim Frei, Jean-Pierre Rhyner en Didier La Torre.

De clubs vanwaar Frei en Rhyner afgelopen weekend door FC Emmen zijn overgenomen - Istanbul Basaksehir en FC Cádiz - kregen het niet voor elkaar om dinsdag voor 17.00 uur het papierwerk in orde te maken.

FC Emmen heeft goede hoop dat dit voor zaterdag wél het geval is, dan staat om 16.30 uur de belangrijke uitwedstrijd bij degradatieconcurrent ADO Den Haag op het programma.

Het papierwerk van Didier La Torre duurt naar verwachting iets langer. Verder zal Elias Frei, het broertje van Kerim, zich komende week alleen beperken tot trainen met het eerste elftal.

loading

Geen fijne herinneringen

De resultaten van de afgelopen weken bieden FC Emmen weinig perspectief richting de achtste finales van de KNVB-beker, woensdagmiddag tegen sc Heerenveen. Maar in tegenstelling tot de wedstrijden in de eredivisie wisten de Drenten dit seizoen in de beker wél te winnen. Wordt dat kunststukje herhaald?

FC Emmen bewaart geen fijne herinneringen aan de laatste ontmoeting met sc Heerenveen. Een kwartet aan tegengoals en twee rode kaarten resulteerden eind oktober in het Abe Lenstra Stadion in een 4-0 nederlaag.

Hoewel de Drenten het bij balbezit naar behoren deden, werden de verdedigende zwaktes pijnlijk blootgelegd. In de weken en maanden erna werd weliswaar een paar keer een punt gepakt, maar de achterste linie bleef de achilleshiel van FC Emmen; resulterend in inmiddels zeventien competitiewedstrijden op rij zonder zege.

‘Gewoon lekker gaan voetballen’

In de beker werd gewonnen van FC Eindhoven (2-0) en FC Groningen (2-1); beide keren op de eigen Oude Meerdijk. Zou het de bekerspirit zijn? Vrijuit kunnen spelen zonder de gevolgen ervan terug te zien op de eredivisieranglijst? Trainer Dick Lukkien gokt op een combinatie van beide. Bovendien heeft FC Emmen met Simon Tibbling en Michael de Leeuw twee spelers in de selectie die de hoofdprijs – een dennenappel zonder oren – al eens omhoog mochten hijsen. „Het leeft wel degelijk”, aldus Lukkien. „Zo zei Simon aan het begin van dit seizoen nog dat hij wel weer voor de bekerwinst wilde gaan.”

De Veendammer oefenmeester steekt niet onder stoelen of banken dat er ook in de competitie vrijuit kan worden gespeeld, maar dat hij dit nog niet terugziet op het veld. „Als je honderd mensen vraagt wie er gaat degraderen, antwoorden er minimaal 99: FC Emmen. Wat je hebt te verliezen is natuurlijk een plek in de eredivisie, maar wat dat betreft is het verwachtingspatroon bij mensen volledig weg. Ik hoop dat ik dat gevoel inmiddels ook op mijn ploeg heb weten over te brengen. Gewoon lekker gaan voetballen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je eruit vliegt. Maar áls dat gebeurt, laten we het dan op onze manier doen.”

‘Druk zetten en weinig ruimte weggeven’

Het is Lukkien niet ontgaan dat de tegenstander van woensdagmiddag net als FC Emmen niet in al te beste vorm verkeert. sc Heerenveen wist geen van zijn voorgaande tien competitieduels te winnen. Desondanks is de oefenmeester beducht voor de Friezen. „Ze zijn weer teruggegaan naar de basis en maken via de omschakeling gebruik van Henk Veerman en Mitchell van Bergen, omdat ze op dit moment aan de bal wat minder zijn. Als je die counters wilt bestrijden, moet je goed druk zetten en zorgen dat je heel weinig ruimte achter je verdediging hebt. In die situaties moeten we achterin telkens voor een overtal zorgen.”

Marko Kolar niet inzetbaar wegens voetblessure

Lukkien kan weer een beroep doen op Miguel Araujo en Glenn Bijl. Beide verdedigers zijn hersteld van de pijntjes die hen afgelopen weekend nog aan de kant hielden. Marko Kolar is daarentegen niet inzetbaar wegens een voetblessure die hij zaterdag tegen Vitesse opliep. Verder moet Ricardo van Rhijn genoegen nemen met een plaats op de bank. Datzelfde geldt voor Lucas Bernadou, wiens positie op het middenveld wordt ingevuld door Hilal Ben Moussa. Rechtsvoor krijgt Robbert de Vos na lang blessureleed hoogstwaarschijnlijk weer eens een kans om zich te laten zien, liet Lukkien doorschemeren.

 

Krijg je geen genoeg van FC Emmen? Beluister dan hieronder de DvhN-podcast Radio Meerdijk! Daarin praten clubwatcher Jonathan Ploeg, sidekick William Pomp en presentator Thijs de Jong je iedere maandagmiddag bij over het wel en wee bij de club.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu