FC Emmen op zoek naar goed gevoel

Wordt het MVV Maastricht, Almere City of misschien toch nog FC Volendam? Na de thuiswedstrijd van vrijdagavond tegen Fortuna Sittard is er uitsluitsel voor FC Emmen.

Eén ding is zeker, trainer Gert Heerkes en zijn mannen starten maandagavond in de play-offs op weg naar misschien wel de eredivisie. Daarvoor zullen de Drenten drie rondes moeten overleven. Het duel van vanavond tegen Fortuna is eigenlijk een vreemd tussendoortje voordat het echte werk begint. Behalve dat de play-off-tegenstander bekend wordt, staat er niets meer op het spel voor FC Emmen.

Lichte euforie

,,Toch wel’’, meent Heerkes. De 50-jarige Hardenberger, die voor het eerst in zijn betaald voetbalcarrière play-offs gaat spelen, wil maandag het liefst in lichte euforie aan het karwei beginnen. ,,Het is een beetje een knullige situatie met zo’n dubbelweekend, maar we willen met een goed gevoel starten. We gaan in deze laatste reguliere competitiewedstrijd dus gewoon volle bak voor de winst tegen Fortuna Sittard. Druk zetten, honderd procent geven, alles wat we tijdens het laatste thuisduel tegen FC Eindhoven (4-2 overwinning, red.) ook hebben laten zien. Aan het eind kijken we dan wel wie er maandag op ons wacht.’’

Heerkes houdt dus niemand uit het oogpunt van voorzorg of sparen aan de kant. Ja, misschien Marnix Kolder. Die trainde de hele week weer mee en zou in principe kunnen starten, maar om de 35-jarige spits na een blessure gelijk een dubbelweekend voor te schotelen is misschien niet handig. Daarom staat Rick ten Voorde weer in de basis.

Olijve wissel

Dat geldt niet voor Frank Olijve. De vice-aanvoerder moet, nu Sander Rozema zijn schorsing heeft uitgezeten, genoegen nemen met een plaats op de bank. ,,Ik wil kijken hoe het middenveld in deze bezetting functioneert’’, verklaart Heerkes. Verder mist de coach met Gaby Jallo en Tim Siekman twee verdedigers. De laatste brak gisterochtend de training halverwege af. ,,Vanwege een stijve hamstring heeft hij de hele week al aangepast getraind. Ik verwacht dat hij er volgende week vrijdag wel weer bij is’’, stelt Heerkes.

Maandag niet, want als gevolg van een overgehevelde schorsing van de play-offs van vorig seizoen ontbreken Siekman en Marcel Seip tijdens het eerste nacompetitieduel. Derre Kwee en Jens Jurn Streutker zullen de honneurs waarschijnlijk gaan waarnemen in het hart van de defensie.

Geen favoriet

Heerkes zegt er qua gewenste tegenstander voor de eerste ronde vrijwel blanco in te staan. ,,Puur praktisch gezien is Almere City het dichtstbij, maar als we naar MVV moeten, doen we dat. Van beide ploegen hebben we dit seizoen twee keer verloren, dus dat maakt geen verschil. FC Volendam is misschien nog wel de best voetballende ploeg, maar ik heb geen uitgesproken voorkeur en dat bespeur ik bij de spelersgroep ook niet. Zij zijn meer bezig met hun eigen positie ten opzichte van de play-offs dan met de tegenstander. Ik merk wel aan alle kanten dat iedereen enorm uitkijkt naar wat er komen gaat. De spanning neemt toe, de toon is gezet, we zijn er klaar voor.’’

Voor Fortuna Sittard staat er vrijdagavond niet meer dan de eer op het spel. De Limburgse club stevent na een roerig seizoen met grote financiële zorgen af op de zeventiende plaats in de eindrangschikking. Trainer Ben van Dael, die tussentijds Peter van Vossen afloste, hoopt dat zijn elftal er nog één keer voor wil gaan. ,,Gewoon dat iedereen zijn sportieve plicht doet’’, laat de trainer weten. ,,Emmen is een voetballende ploeg, maar wel erg wisselvallig. Ze staan maandag in de nacompetitie, dus wellicht is er voor ons wel wat te halen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.