FC Emmen staat voor paal na zeperd in Limburg

Lijfsbehoud is voor FC Emmen gevoelsmatig even heel ver weg. De Drenten zetten zichzelf vrijdag voor schut in de kraker tegen Fortuna Sittard (3-1 verlies).

De voorbespiegelingen waren nog zo hoopgevend geweest. Analist Jan van Dijk is al sinds jaar en dag bewoner van het Limburgse land en merkte de laatste dagen aan alles dat Fortuna onder hoogspanning stond. ,,Ze begonnen nog goed aan het seizoen, maar sinds de resultaten begonnen tegen te vallen, is de sfeer enorm veranderd. Het zijn allemaal eenlingen. Dat krijg je met zo’n vreemdelingenlegioen.”

Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen, bleek gisteren weer eens. Niet Fortuna, maar FC Emmen was de prooi waar op gejaagd werd. En met succes, vanuit Limburgs perspectief bekeken. Er was amper een minuut gespeeld toen het al voor het eerst raak was.

Eigen doelpunt Lukic

De wijze waarop de 1-0 tot stand kwam was bijna niet na te vertellen. Na een gevaarlijke hoekschop kopte Caner Cavlan via de onderkant van de lat weg. In de scrimmage kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Calvin Mac-Intosch, die via het been van Andrej Lukic voor een droomstart voor de thuisploeg zorgde.

Calvin Mac-Intosh van Fortuna Sittard en Sven Braken en Caner Cavlan van FC Emmen. Foto: ANP

Trainer Dick Lukkien en de zijnen zullen zich hebben afgevraagd hoe anders alles had kunnen lopen als Michael de Leeuw na dik tien minuten raak had gekopt. De vingertoppen van Fortuna-doelman Alexei Koselev en de lat stonden de 1-1 in de weg.

Luttele minuten later moest Koselevs collega Kjell Scherpen voor de tweede keer vissen. Nu was Lisandro Semedo de scherprechter, toen hij Scherpen in de korte hoek passeerde, waarbij Lukic de bal opnieuw nog leek te beroeren (2-0).

Van Dijk wist ondertussen niet wat hij zag. ,,Het is logisch dat Emmen op zoek ging naar de gelijkmaker, maar op deze manier speelden ze Fortuna in de kaart. Als Emmen aanviel, stonden ze telkens te veel spelers voor de bal. Bovendien komen ze achterin snelheid te kort om op die manier te voetballen. Het was een gatenkaas.”

Slechtste helft van het seizoen

De Drenten speelden zonder twijfel de slechtste helft van het seizoen. Vlak voor rust besliste Andrija Novakovich het degradatieduel al met een kopstoot, nadat de spits volledig ongemoeid was gelaten.

Lukkien haalde zowel Lukic als Keziah Veendorp in de rust naar de kant, maar de Veendammer had ongetwijfeld het liefst nog veel vaker willen wisselen. Het leed was hoe dan ook al lang en breed geschied, wist Van Dijk. ,,Ik kan niet begrijpen dat een ploeg in degradatienood zo voor de de dag komt. Werkelijk alles ging mis in verdedigend opzicht. Hoe kun je anders met vijf verdedigers zoveel kansen weggeven?”

En dan bleef Emmen in Sittard nog een grotere afgang bespaard ook. Zo werd een schitterend doelpunt van Mark Diemers afgekeurd vanwege buitenspel. Glenn Bijl moest als klap op de vuurpijl na tussenkomst van de VAR ook nog met rood van het veld vanwege het neerhalen van de doorgebroken Novakovich. De late 3-1 van invaller Reuven Niemeijer was slechts statistiekenvoer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.