FC Emmen stunt tegen PSV met 1-1 (en had eigenlijk moeten winnen)

Lorenzo Burnet van FC Emmen in duel met Ritsu Doan van PSV. Foto: ANP SPORT / Ronald Bonestroo

FC Emmen maakte het de in nood verkerende PSV-trainer Mark van Bommel extra lastig door de meervoudig landskampioen op 1-1 te houden op de Oude Meerdijk. De thuisploeg had op basis van een geweldige tweede helft zelfs moeten winnen.

Na precies vijf minuten spelen kreeg FC Emmen al een dot van een kans. Glenn Bijl dook op rechts de diepte in, het beproefde recept op de Oude Meerdijk, en Marko Kolar liep volledig vrij om in te schieten. De Kroaat pegelde hard, maar Lars Unnerstall redde knap in de korte hoek.

Denzel Dumfries zorgde voor een van de gevaarlijkste momenten voor het Emmer doel in de beginfase. De rechtsback sneed het strafschopgebied in en kon terugleggen, maar zijn pass bereikte niemand.

Voor het kwartier om was, was het al 0-1. Mohamed Ihattaren nam een corner van de rechterflank en nota bene centrale verdediger Daniel Schwaab, door Mark van Bommel weer in de basis opgesteld, kon van dichtbij simpel binnentikken. ,,Kolar laat zijn man lopen. Hoe kan die Schwaab nou zo vrij staan?’’, vroeg analist Marnix Kolder zich af.

De gelijkmaker die niet mocht tellen

Even later: hét moment van de wedstrijd, de gelijkmaker die niet mocht tellen. Bijl won het duel met Bergwijn, verschalkte Unnerstall vanaf de middellijn met een fabuleuze lob, maar VAR Danny Makkelie liet scheidsrechter Dennis Higler nog eens naar de beelden kijken, waarna de arbiter tot woede van heel de Oude Meerdijk de prachtgoal van Bijl afkeurde. Een fluitconcert en spreekkoren waren Higlers deel en ook Kolder was het absoluut niet met de leidsman eens. ,,Dit was gewoon een wereldgoal, absoluut geen overtreding. Die Bergwijn is zo sterk, maar hij viel gewoon om in een duel.’’

Donyell Malen had na bijna een halfuur spelen de 0-2 op de slof, maar hij kon de lastige hoek naast Telgenkamp net niet vinden.

loading

Emmen bleef gedoseerd aanvallen, maar de prikjes die de ploeg van Dick Lukkien nu en dan uitdeelde waren venijnig. Zo ging Michael Chacón op avontuur over de as en liep Michael de Leeuw helemaal vrij, maar de pass van zijn voornaamgenoot was te hard.

Voormalig FC Groningen-aanvaller Ritsu Doan had PSV op 0-2 moeten zetten na een snel omschakelmoment. Dumfries leidde de Emmer defensie af, waardoor de Japanner helemaal vrij kon schieten. Burnet wierp zich in de baan van het schot en voorkwam de tweede Eindhovense goal. Ook Ihattaren en Bergwijn misten beiden uit een prima positie, waardoor FC Emmen mocht blijven hopen.

Gelijkspel

De Oude Meerdijk barstte uit zijn voegen bij de 1-1, dik zes minuten na de pauze. Peña zag op de middellijn Bijl vrij staan en bediende hem met een prachtpass. De back zette Michal Sadílek haast achteloos opzij, behield het overzicht en zag Kolar voor Unnerstall opdoemen. De Kroaat miste niet: 1-1.

Michael de Leeuw miste dé kans op 2-1. Zijn halve omhaal ging net over. ,,In zijn Veendam-tijd had-ie hem gemaakt’’, zei Kolder. ,,Emmen speelt nu ook gewoon lekker. Als ze zo doorgaan, gaan ze gewoon winnen hier.’’

Even later sloeg de vlam in de pan na weer een duel tussen Bijl en Bergwijn. Even dreigde Bijl rood te krijgen, omdat VAR Makkelie een natrappende beweging zag van Emmens back, maar Higler hield het bij geel. Na dat duel volgde een opstootje waarbij ook Bergwijn en Chacón geel zagen.

Ook nadat die kruitdampen waren opgetrokken bleef Emmen de baas op het veld, zoals eigenlijk de hele tweede helft. ,,Emmen speelt ook met vertrouwen’’, zag Kolder. ,,Alleen hebben ze wel behoefte aan wat meer diepgang. Slagveer bijvoorbeeld, die mag er van mij wel in.’’ Op dat moment, met nog een kwartier te gaan, had Telgenkamp weinig te doen gehad in de tweede helft.

Verrassing

En ineens had het ook 1-2 kunnen zijn, toen invaller Konstatinos Mitroglou bijna Telgenkamp verraste. Nadat Malen zijn frustratie uitte in een actie tegen Bijl kreeg Arias nog een kans in het strafschopgebied en even later dreigde Laursen zijn oude ploeg de das om te doen, maar zijn schot ging net voorlangs. ,,Man, ze gaan hem straks nog echt winnen’’, juichte Kolder. ,,En ze verdienen het.’’

Bijl moest in de blessuretijd van het veld na een overtreding op – uiteraard – Bergwijn. Het bleef 1-1, maar dat gelijkspel werd begroet als een zege. ,,Uitstekende prestatie’’, vond Kolder. ,,Goed gespeeld, veel tussen de linies, veel gevaar van rechts. Bijl was de man van de wedstrijd.’’

menu