De transfervrije Donis Avdijaj krijgt komende week de kans om te bewijzen dat hij een plek in de selectie van FC Emmen verdient. Een bekende naam, maar waar kennen we deze tot ‘enfant terrible’ bestempelde Kosovaars international ook alweer van?

Avdijaj is geboren en getogen in Duitsland en beschikt over zowel een Duits als Kosovaars paspoort. De linksbuiten, die ook op de andere aanvallende posities kan spelen, is een jeugdexponent van FC Schalke 04, maar zal in Nederland bij het grote publiek beter bekend zijn om zijn periodes bij Roda JC en Willem II. Daarin speelde hij in totaal 32 officiële wedstrijden en was hij goed voor twaalf doelpunten en acht assists.

Botsing in Tilburg met trainer Adri Koster

Avdijaj liet bij beide clubs op het veld een uitstekende indruk achter, maar achter de schermen was er onvrede. Zo kwam hij in Tilburg in botsing met trainer Adrie Koster. Die legde hem in het seizoen 2018-2019 vlak voor de winterstop een schorsing op, uitgerekend vlak voor de uitwedstrijd tegen FC Emmen.

Ook ploeggenoten Thomas Meissner, Atakan Akkaynak en Timon Wellenreuther werden geschorst. Het viertal zou zich niet optimaal hebben voorbereid op wedstrijden, verklaarde Koster. Het gerucht gaat dat het viertal de avond voor de wedstrijd tegen Emmen het hotel verliet om het Duitse nachtleven te verkennen, maar dat doet Avdijaj af als ‘fake news’.

Mentale problemen

Waar zijn ploeggenoten later weer terugkeerden in de wedstrijdselectie, daar kwam Avdijaj niet meer in actie voor Willem II. Een paar maanden later werd het contract van de aanvaller ontbonden. Het Brabants Dagblad beschreef het huwelijk tussenbeide een paar dagen na de definitieve breuk als een gok die verkeerd uitpakte: „De breuk tussen Willem II en Donis Avdijaj was onvermijdelijk. De begenadigde voetballer had zichzelf niet in de hand en deed waar hij zin in had.”

Uit datzelfde uitgebreide profiel van het Brabants Dagblad over Avdijaj blijkt dat de carrière van de begenadigde vleugelflitser al voor zijn komst naar Tilburg werd gekenmerkt door onrust, veroorzaakt door mentale problemen. Die begonnen bij Schalke, waar hij in 2014 zijn eerste contract tekende. In interviews liet hij zich verleiden tot curieuze uitspraken over onder meer vrouwen en met zijn Mercedes reed hij in vliegende vaart over zebrapaden en ramde hij geparkeerde auto’s.

Toen Avdijaj na een ongelukkig verlopen verhuurperiode bij het Oostenrijkse Sturm Graz door FC Schalke 04 aan Roda JC werd verhuurd, leek hij zich in Kerkrade te ontpoppen als ontbrekende schakel in de strijd om degradatie naar de eerste divisie te ontlopen. Toch bleek ook dit avontuur van korte duur omdat hij niet in de spelersgroep paste. Dat had onder meer te maken met de manier waarop hij zich manifesteerde als hij werd gewisseld. En dus werd de aanvaller weer richting Duitsland gestuurd.

Via Trabzonspor naar Schotland

De gok die Willem II vervolgens nam om FC Schalke 04 van hem te verlossen, pakte dus verkeerd uit. De uitspraak: „Hij deed waar hij zin in had”, kwam onder meer tot uiting in de nachtelijke uurtjes. Op avonden voor wedstrijden was Avdijaj geregeld te vinden in het uitgaansleven van Frankfurt, waar veel Kosovaren samenkomen. „Op de wedstrijddag werd hij teruggebracht en eiste hij dat zijn soms dubieuze reisgenoten in het stadion mee konden eten”, aldus het Brabants Dagblad.

Na het ontbinden van zijn contract vertrok de aanvaller naar het Turkse Trabzonspor en kwam daarna bij het Schotse Hearts of Midlothian FC terecht. Opgeteld scoorde hij in elf wedstrijden eenmaal en gaf hij even zo vaak een assist. De Schotse club degradeerde en Avdijaj koos eieren voor zijn geld, waardoor hij nu buiten de transferwindow een contract kan tekenen. Eén ding is zeker: voetballen kan de Kosovaar wel, maar het moet blijken of hij de rode draad van onrust door heeft weten te hakken.

Avdidjaj ziet FC Emmen wel zitten

„Donis (Avdijaj,red.) heeft in een recent verleden bij Willem II laten zien heel goed te kunnen voetballen, maar dat is alweer twee jaar geleden”, reageert Lukkien. De trainer spreekt van een ‘snuffelstage’ en stelt dat beide partijen elkaar de komende week gaan aftasten. Als het bevalt, heeft Lukkien de gewenste versterking binnen voor de linksbuitenpositie. Het lukte de Drentse club tijdens de transferwindow niet om daar invulling aan te geven en dus zag de club zich genoodzaakt het te zoeken tussen de transfervrije spelers.

Hoewel Avdidjaj meerdere opties zegt te hebben, ziet hij een avontuur bij FC Emmen wel zitten. „Het is een gezonde club die op het hoogste niveau speelt”, liet hij vrijdag na zijn eerste training met de selectie weten.

Over zijn verleden wilde hij niet al te veel kwijt, des te meer over de toekomst. „Ik vind het belangrijk te kiezen voor een club waar ik mij goed bij voel. Deze trainer (Lukkien, red.) heeft veel verstand van voetbal. Ik ben er daarnaast van overtuigd dat ik de club kan helpen en hoewel ik al maanden geen wedstrijd heb gespeeld, voel ik mij fit. Ik ben dan ook klaar om te spelen als dat van mij wordt gevraagd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport