Emmenaren Nick Bakker en Michael de Leeuw in duel met Donyell Malen en Ibrahim Sangaré van PSV.

FC Emmen ziet tegen PSV een stunt tussen de vingers doorglippen. Desondanks kunnen de Drenten met opgeheven hoofd naar Tilburg

Emmenaren Nick Bakker en Michael de Leeuw in duel met Donyell Malen en Ibrahim Sangaré van PSV. Foto: ANP

Lange tijd leek FC Emmen dinsdagavond in eigen huis op weg naar een stunt tegen titelkandidaat PSV, maar uiteindelijk moest de ploeg dan toch capituleren (0-2). Desondanks kunnen de Drenten met opgeheven hoofd naar Tilburg.

Terwijl de avondklok voor de vierde dag achtereen inviel, rolde de bal op de Oude Meerdijk ‘gewoon’ door. Nog altijd op jacht naar de eerste zege van het seizoen, stond de thuisploeg tegen PSV een op voorhand lastige opgave te wachten.

Het moge duidelijk zijn dat de meervoudig landskampioen een surplus aan kwaliteit heeft. De ploeg staat vooralsnog hoog op de ranglijst en is ook dit jaar verwikkeld in de strijd om de schaal.

De verschillen met hekkensluiter FC Emmen kunnen op dit moment haast niet groter, en toch konden de Drenten voorafgaand aan het duel van gisteravond bogen op een ongeslagen status tegen PSV. Twee keer troffen beide ploegen elkaar op de Oude Meerdijk, even zo vaak werd de punten gedeeld.

Enigszins hoopgevend voor FC Emmen was dat de tegenstander met de nodige personele problemen kampte. Een zevental spelers, onder wie Noni Madueke, Mario Götze en Cody Gakpo, waren wegens diverse blessures niet inzetbaar. Bovendien moest PSV het ook stellen zonder zijn coach, Roger Schmidt. De Duitser was geschorst wegens een akkefietje met scheidsrechter Bas Nijhuis.

FC Emmen moest het daarentegen ‘alleen’ doen zonder vaste kracht Glenn Bijl en de al langer geblesseerde Marko Kolar. Door de afwezigheid van Bijl stond Ricard van Rhijn in de basis als rechtsback. Op het middenveld moest aanwinst Jari Vlak voor diepgang zorgen en in de rechts voorin kreeg Nikaloi Laursen een kans tegen zijn voormalige werkgever.

FC Emmen krijg meer vat op de wedstrijd

Die voormalige werkgever liet in de eerste helft zien dat het inderdaad een surplus aan kwaliteit heeft. FC Emmen had zichtbaar moeite met de vele positiewisselingen bij de Eindhovenaren.

Bovendien kwam de thuisploeg er weinig uit omdat PSV hoog druk zette, zag analist Marloes de Boer. „FC Emmen was niet in staat de bal in de ploeg te houden, kreeg weinig ruimte en bouwde op in ondertal.” Na 10 minuten leverde dat PSV een grote kans op.

Het was Israëliër Eran Zahavi die bijna binnenschoot, maar Dennis Telgenkamp bracht knap redding. Ondanks dat de doelman al op de grond lag, wist hij met een uiterste poging zijn arm te strekken en de bal eruit te houden. Luttele seconden later pareerde Telgenkamp een kogel van Donyell Malen.

Naarmate de eerste helft vorderde, kreeg FC Emmen iets meer vat op de wedstrijd. Sterker nog, vlak voor rust kwam de ploeg bijna op voorsprong. Een afstandsschot van basisdebutant Vlak leek binnen te zeilen, maar ketste uiteindelijk via de buitenkant van de paal over de achterlijn.

Ondanks het degelijke spel van FC Emmen was De Boer van mening dat PSV nog té makkelijk de vrije man kon vinden en met datzelfde gemak vanaf de flanken voor gevaar kon zorgen. Ook in het balbezit zou FC Emmen volgens haar iets gehaaider moeten zijn. ,,Als er veel mensen van PSV voorin zijn, betekent dat dat er ergens anders minder zijn. Daar werd aan de bal onvoldoende op geanticipeerd.’‘

FC Emmen moet dan toch capituleren

Hoewel PSV kort na rust een paar mogelijkheden kreeg, had FC Emmen de zaken in de tweede helft een stuk beter onder controle. De Boer: ,,Ze gaven heel weinig weg en verdedigden veel actiever. Daardoor kwam PSV beduidend minder in de zestien.

FC Emmen nam ook minder risico in de eigen opbouw. Prettig, want daardoor was iedereen meer gericht op de lange bal naar voren en kwam de aansluiting vanuit het middenveld beter uit de verf.”

De Drenten moesten het echter algauw doen zonder Kerim Frei, die een bal in zijn edele delen kreeg. Een aderlating, aangezien de Turks-Zwitserse aanvaller met zijn dribbels de nodige schwung bracht. Hoewel FC Emmen via Laursen nog een grote mogelijkheid kreeg, werd het daarna aanvallend minder.

Enigszins gelukkig brak PSV laat in de wedstrijd dan toch de ban. Een voorzet van invaller Mauro Junior verraste doelman Telgenkamp en verdween via de binnenkant van de paal in het Emmer doel.

Daarna leek de wedstrijd wel gespeeld en niet veel later verdubbelde PSV de score. Het was Malen die de aanval opzette, waarna Mauro Junior een puntgave voorzet op het hoofd van de trefzekere Zahavi afleverde.

Ondanks de 0-2 nederlaag kan FC Emmen volgens analist Marloes de Boer met opgeheven hoofd richting Tilburg, waar zondag een cruciaal duel met degradatieconcurrent Willem II wacht. ,,Ze creëren nog steeds niet veel. Maar als ze zo spelen zoals in de tweede helft, zie ik zeker kansen. Vlak en Frei bieden perspectief en Sergio Peña komt steeds weer wat beter in z’n spel.”

Krijg je geen genoeg van FC Emmen? Beluister dan hieronder de DvhN-podcast Radio Meerdijk! Daarin praten clubwatcher Jonathan Ploeg, sidekick William Pomp en presentator Thijs de Jong je iedere maandagmiddag bij over het wel en wee bij de club.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu