FC Groningen 'beloond' met gefluit

Het Europese avontuur van FC Groningen zit erop. In Euroborg sloot het in de groepsfase van de Europa League af met een 0-0 gelijkspel tegen Sporting Braga. De noorderlingen waren al uitgeschakeld en zijn achter Sporting Braga, Olympique Marseille en Slovan Liberec als vierde en laatste geëindigd in groep F.

Ergens op zijn Europese route had FC Groningen nog wel één en met wat geluk misschien ook nog wel twee puntjes meer kunnen sprokkelen, maar dat laat onverlet dat het als een van de lelijke eendjes – ook Qabala uit Azerbeidzjan en het Noorse Rosenborg BK zijn op twee punten blijven steken – de groepsfase van de Europa League moet verlaten. En dat is teleurstellend. Te meer omdat bij de loting nog voorzichtig werd gedacht aan Europese overwintering.

Geen rol
Nederlandse teams – PSV dit seizoen uitgezonderd – spelen internationaal geen rol meer. Ook Ajax en AZ zijn er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de knock-outfase van de Europa League, maar hebben tenminste nog een wedstrijd gewonnen. AZ thuis van Athletic de Bilbao, dat met een B-ploeg naar Alkmaar was gekomen, Ajax uit van Celtic.

FC Groningen heeft vier van de zes groepswedstrijden verloren. Uit (2-1) en thuis (0-3) van Olympique Marseille, uit (1-0) van Sporting Braga en thuis (0-1) van Slovan Liberec. Het eerste punt hengelde het binnen in Tsjechië tegen Slovan Liberec (1-1).

Zonder treffer
In Euroborg heeft FC Groningen niet kunnen scoren. Het is daarmee de derde Nederlandse ploeg geworden die in drie Europese thuisduels op rij zonder treffer is gebleven. FC Twente (1997) en PSV (1993-1994 en 2008) ‘presteerden' dat eerder ook. De Groningers hebben in de laatste zeventien Europese duels ook maar één keer kunnen winnen, op 28 september thuis tegen Partizan Belgrado (1-0).

Wilskracht
FC Groningen deed er donderdagavond alles aan de Europa League met een overwinning te verlaten. De thuisclub legde veel wilskracht aan de dag, maar kon het veldoverwicht in de eerste helft niet in de score tot uitdrukking brengen. Hans Hateboer (schot over) en Danny Hoesen (schoot vrij Matheus tegen de doelman aan) waren het dichtst bij een doelpunt. Het eerste schot van Sporting Braga op het doel van Sergio Padt kon pas in de 23ste minuut worden genoteerd. Rafa Silva knalde wild over. De eerlijkheid gebied te zeggen dat de Portugezen ook de indruk wekten er geen bezwaar tegen te hebben dat FC Groningen een overwicht had. Zij wisten zich met een gelijkspel verzekerd van de groepswinst (van belang bij de loting voor de volgende ronde) en waren uit op tenminste een punt.

Tweede helft
Direct na de hervatting miste Simon Tibbling dé kans om zijn ploeg aan de leiding te brengen. De Zweed, FC Groningens beste man donderdagavond, schoot in ideale positie naast. Tot halverwege de tweede helft bleef FC Groningen uitzicht houden op de volle winst, daarna zakte het terug. ,,Toen kwam er wat vermoeidheid in de ploeg'', liet trainer Erwin van de Looi weten. Sporting Braga zette aan, nam het commando over en FC Groningen kwam tot twee keer toe goed weg bij inzetten tegen de lat van invaller Crislan (Padt kreeg er ook nog een handje tegen) en Willy Boly. ,,Het was toen een paar keer alle hens aan dek'', oordeelde Van de Looi. ,,Uiteindelijk hebben we overleefd en de ploeg verdiende het ook niet om toch nog de kous op de kop te krijgen.''

Dat verdiende FC Groningen daadwerkelijk ook niet. Het speelde zijn beste Europese groepswedstrijd. Het was daarom nogal storend dat een klein gedeelte van de supporters het optreden van de ploeg na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Evans ‘beloonde' met gefluit. Daarmee deden zij de spelers tekort.

Tekst Jan Mennega

Rapport

Padt 6
Hateboer 6
Reijnen 6
Larsen 5
Tamata 6
Kappelhof 6
Maduro 5
Tibbling 7
Linssen 5
Hoesen 5
Rusnák 7
De Leeuw –
Antonia –

Trainer Van de Looi 6

Teamprestatie 6

Scheidsrechter Evans 5

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.