Aan de hand van een ontketende Arjen Robben heeft FC Groningen op bezoek bij FC Emmen vrijwel zeker een plek in de play-offs om Europees voetbal veiliggesteld. De Drentse eredivisionist weet na de 4-0 nederlaag nog altijd niet waar het volgend seizoen aan toe is.

Dé grote vraag voorafgaand aan de streekderby tussen FC Emmen en FC Groningen was uiteraard: is hij erbij of is hij er niet bij? Arjen Robben sprak vorige week na de nederlaag tegen Sparta Rotterdam zijn afschuw uit over het kunstgras van FC Emmen. Toch liet de linkspoot de deur op een klein kiertje staan wat betreft zijn aanwezigheid in stadion De Oude Meerdijk. Trainer Danny Buijs kon er vrijdagmiddag nog geen uitsluitsel over geven, hij moest nog in gesprek met de wereldster die zelf de sleutel in handen had.

Zondagochtend werd bekend dat hij die sleutel in het slot had gestoken en hem met volle overtuiging had omgedraaid. Sterker nog, Robben stond in de basis. Dat ging ten koste van de Tomas Suslov, normaliter basisklant bij de Trots van het Noorden. „Verrassend”, oordeelde onze analist Michel van Oostrum. „Helemaal omdat hij deze week zo duidelijk liet blijken dat hij kunstgras helemaal niks vindt. Maar voor Groningen is dit natuurlijk mooi. FC Emmen zal er minder blij mee zijn, gok ik.”

loading  

Vrije rol voor Arjen Robben achter de spits

Buijs voerde voorafgaand aan de wedstrijd tegen de Drenten meer wijzigingen door om, zo zei hij, het „patroon” van de laatste weken te doorbreken. Zijn ploeg verloor vijf van de laatste zeven duels. Aan goede wil zou het volgens Buijs niet liggen, het zou meer een kwestie van fitheid zijn. En dus ruimde de coach naast Robben ruimte in voor Damil Dankerlui, Pascal Lundqvist en de tot dit weekend geschorste Alessio Da Cruz. Bij FC Emmen keerde Nick Bakker terug in de basis ten koste van Keziah Veendorp.

Opvallend was dat Robben een vrije rol kreeg achter de spits, Da Cruz. FC Emmen leek daar in de beginfase moeilijk mee om te kunnen gaan. De rappe veteraan dook links, recht en in het midden op. De wisselingen hadden tot gevolg dat FC Groningen aanvallender ten tonele verscheen dan anders, viel ook Van Oostrum op. „Waar ze eerst met vijf man achterop speelden, lijken dat er nu vier te zijn. Waarom? Ik denk omdat De Leeuw in z’n eentje voorin staat, dan heb je er ook niet zoveel nodig.”

FC Groningen slaat als eerste toe

Luttele minuten nadat Van Oostrum dit zei, kwam FC Groningen op voorsprong. Linksback Bart van Hintum kopte een vrije trap van Lundqvist bij de tweede paal binnen: 0-1. Doelman Michael Verrips kon slechts grabbelen. Tot dan toe was FC Emmen slechts eenmaal écht gevaarlijk geweest. Het was Sergio Padt die al vroeg in de wedstrijd redding bracht op een schot van Peña. Het was tevens de laatste keer voor rust dat FC Emmen dichtbij de 1-0 was.

Van Oostrum: „FC Emmen staat dramatisch te verdedigen bij vrije trappen. De spelers van FC Groningen kunnen vrij inkoppen en de Emmenaren staan met de rug naar de situatie. Wat een amateurs. Dat doen de spelers die ik train niet eens. Verder worden de backs van Emmen vaak voorbijgelopen, heeft Vlak veel balverlies en komen Frei en Adzic er niet langs waardoor De Leeuw onzichtbaar is. Het is heel plichtmatig aan de kant van Emmen.”

loading

Arjen Robben neemt FC Groningen bij de hand

Na rust koos FC Emmen-trainer Dick Lukkien ervoor Paul Gladon in het veld te brengen voor de in de eerste helft onzichtbare Luka Adzic. Het bleek weinig verschil te maken. FC Groningen denderde na rust over FC Emmen heen. Eerst was het Da Cruz die een indraaiende vrije trap van Robben binnenschoot. Ruim tien minuten later was het wederom Da Cruz die doel trof. De aangever? Opnieuw Robben. Het was de eerste keer weer sinds 3 april 2002 dat de veteraan een assist gaf in het shirt van FC Groningen.

Onze analist Michel van Oostrum vond FC Emmen, dat acht van de laatste negen wedstrijden niet verloor, onherkenbaar. „Er is totaal geen diepte op het middenveld en de backs zijn ook niet in goede doen. Ik vind Bijl zelfs dramatisch. Groningen doet wat het wil en kan naar hartenlust combineren. Ze mogen alle ballen aannemen, spelen tussen de linies en ze spelen de bal achterin rustig rond. FC Groningen is oppermachtig en FC Emmen heeft gewoon niks te vertellen.’‘

loading  

‘Wat een heerlijke speler is het toch’

De man die FC Emmen deze wedstrijd meermaals pijnigde, Arjen Robben, ging tegen de verwachtingen in pas in de 80ste minuut van het veld af. Van Oostrum was erg te spreken over het optreden van de Bedumer. „Wat een heerlijke speler is het toch ook. Hij heeft niets verkeerd gedaan vanmiddag. Echt ongelofelijk. Ze durven hem volgens mij ook niet eens aan te pakken. Hij heeft goede loopacties, echt knap wat hij doet. Veruit de beste man op het veld. Zijn aanwezigheid zorgt voor ontzag.”

Kort nadat de ster het veld verliet, zorgde FC Groningen voor het slotakkoord. Een dieptebal van Ko Itakura werd beheerst afgerond door invaller Paulos Abraham. Robben die aan de zijlijn nog bezig was loftuitingen in ontvangst te nemen, klapte zijn handen stuk. Niet in de laatste plaats omdat zijn ploeg met deze zege vrijwel zeker een plek in de play-offs om Europees voetbal heeft veiliggesteld. Zowel Heracles en Sparta kunnen de Groningers in theorie nog op doelsaldo achterhalen.

‘Doelsaldo kan nog wel eens belangrijk worden’

FC Emmen daarentegen kan zich opmaken voor de thuiswedstrijd van donderdag tegen SC Heerenveen. Willen de Emmenaren nog omhoog kijken, naar de veilige 15de en 14de plek, dan moeten de Friezen aan de kant worden gezet. Dat zal nog lastig worden, meent Van Oostrum. Het is volgens hem de vraag in hoeverre deze nederlaag een negatief effect zal hebben op het geloof en de hoop van de Emmenaren op lijfsbehoud. ,,Zeker met de week die komen gaat. Doelsaldo kan nog wel eens belangrijk worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen
FC Groningen
FC Groningen