FC Groningen blameert zich tegen SV Rödinghausen en verliest met 2-0 (update met video-interviews Danny Buijs en Jan Hoekstra)

Moeilijke gezichten op de bank van FC Groningen tijdens de oefenwedstrijd tegen Rodinghausen. Van links naar rechts: Adrie Poldervaart, Danny Buijs, Bas Roorda en Alfons Arts. Foto: Boudewijn Benting

FC Groningen bakte er weinig van in de eerste oefenwedstrijd van de Duits-Limburgse trainingsstage van de eredivisionist. De Duitse Regionalligaclub SV Rödinghausen won in eigen huis met 2-0.

Sergio Padt mocht van trainer Danny Buijs even rust nemen, Jan Hoekstra verving hem op doel. Bart van Hintum was de stand-in voor de zieke Samir Memisevic en ook voor Daniël van Kaam was wederom, na zijn eredivisiebasisdebuut tegen FC Emmen, een plaats in de beginopstelling. Buijs speelde als gebruikelijk met Joel Asoro en Kaj Sierhuis als spitsenduo.

loading  

De Duitse ploeg uit de westelijke Regionalliga, na de drie Bundesliga’s het vierde Duitse niveau, begon voortvarend en had in de beginfase een overwichtje, maar FC Groningen werd via Asoro eenmaal gevaarlijk, al hoefde keeper Niclas Heimann niet in te grijpen.

De beste kans voor de FC kwam pas aan het eind van de eerste helft, toen Sierhuis een steekpass gaf op Lundqvist, maar die bal was, tekenend voor de eerste helft, net te lang.

Enkele speldenprikjes in tweede helft

In de pauze wisselde Buijs bijna zijn complete ploeg, die tot dan eigenlijk niets had laten zien. Alleen doelman Hoekstra mocht blijven staan. De jonkies mochten zich bewijzen: Romano Postema, Remco Balk en Thijs Dallinga vormden de voorhoede, Niclas Strunck stond rechtsback en Onder-19-speler Tomas Suslow werd de centrale middenvelder. Verder was er ook plek voor Tapmahoe Sopacua, die naast Ko Itakura centraal in de verdediging speelde.

loading  

Dat sterk verjongde FC Groningen begon goed en deelde onder aanvoering van de gretige Remco Balk enkele speldenprikjes uit, zonder echt heel gevaarlijk te worden. Ook Dallinga liet zich zien met een schot, maar stuitte op de knuisten van keeper Jan Schönwalder, die net als al zijn teamgenoten in de rust in de ploeg was gekomen.

Score na misverstand in defensie

Aan de rechterkant in de verdediging ging het mis. Kort na rust kon Lars Lokotsch, die bij Rödinghausen in het veld was gekomen, scoren na een misverstand in de Groninger defensie. Hoekstra zat mis, waardoor El Messaoudi moest ingrijpen en dat lukte de middenvelder niet. En niet veel later was het al 2-0, wederom op die flank. Simon Engelmann werd de lege diepte ingestuurd, omspeelde Hoekstra en schoof binnen: 2-0.

Heel dicht bij de 2-1 kwam de FC daarna ook niet. Balk werd nog gevaarlijk met een schot op de vuisten van de Duitse goalie. Suslow maakte nog een fraaie actie in het strafschopgebied, maar zijn schot ging net voorlangs.

menu