FC Groningen heeft de Noordtribune, FC Emmen de Brigata Fanatico, maar ook SV Bedum beschikt over een eigen fanatieke aanhang. Ze zijn alleen wat jonger dan bij de noordelijke profclubs. Maak kennis met de Purple Army van Bedum.

Al ruim voor de aftrap staan ze langs de lijn, aan de overzijde van de kantine. Achttien in getal – twintig eigenlijk, even later duiken er nog twee op uit de bosjes. Normaal gesproken geven ze bij een thuiswedstrijd van het eerste van SV Bedum de spelersbus van de tegenstander al een warm welkom, maar ja… de tegenstander van vanmiddag is The Knickerbockers en de studenten zijn met de trein. Het mag de pret niet drukken voor de negentien jongens (er is één meisje bij) van rond de tien jaar oud.

Wie ze zijn? Dat zingen ze zelf, luidkeels: ,,Who are we? Purple Army!’’ Het is één van de vele liedjes die ze iedere thuiswedstrijd van het eerste zingen. Soms gaan ze ook ‘on tour’. Bij een oefenwedstrijd aan het begin van het seizoen liepen ze al eens zingend en trommelend van het treinstation van Loppersum in een paarse mars naar het sportcomplex – begeleid door enkele ouders.

Een handjevol zingende jochies in het uitvak van De Oude Meerdijk

En niet alleen bij het eerste zijn ze van de partij. De oudste jeugd van SV Bedum speelde recentelijk tegen FC Emmen. De beelden zijn voetbalcultuur pur sang: een handjevol zingende jochies in een verder leeg uitvak van stadion De Oude Meerdijk.

Het is niet zómaar even wat zingen trouwens. Dat blijkt vlak voor de spelersopkomst vanmiddag. Een druk moment voor de Purple Army, want er staat ook een sfeeractie op het programma. Eentje schreeuwt: ,,Jongens! Hé jongens, iedereen moet nu de party poppers in z’n handen pakken!’’ – party poppers zijn cilinders met confetti erin. ,,En draaien hè straks!’’

Aansteker weigert dienst

Even is er paniek. De aansteker voor het vuurwerk weigert dienst. En dat is funest voor de sfeeractie, want immers: no pyro, no party . De jongen die net iedereen maande om de party poppers erbij te pakken, rent over het veld naar z’n vader. Die heeft een aansteker.

Een minuutje later is-ie terug. Aanstekerstress opgelost. Nog even vriendelijk een meneer waarschuwen die wat dicht bij de Purple Army staat: ,,Ik denk dat het voor u wat fijner is als u wat opschuift. Er komt zo vuurwerk.’’

Dan nog een verontwaardigde blik naar een lid van de Purple Army dat het strikken van z’n veter belangrijker lijkt te vinden dan de sfeeractie. ,,Boeiuh, doe die straks maar vast!’’ Maar dan gaat het los. Confetti in de lucht, vuurwerk achter de omheining. De spelers komen het veld op en de twintig zingen: ,,We zullen altijd blijven springen…’’

'Ze noemen me ook wel Capo Bedum'

,,Klasse jongens!’’, roept de jongen die het net nog zo druk had, als de sfeeractie erop zit. Zijn naam is Jonne Baptist. ,,Maar ze noemen me ook wel Capo Bedum’’, zegt hij. Een capo is in ultrakringen de (informele) leider. Jonne is nu zo’n twee jaar Bedum Fanatic. Samen met onder anderen Job Balkema en neven Stijn en Tim van der Wal is-ie er vanaf het begin bij.

Het begon toen trainer Remy van der Wal (vader van Tim) en keeperstrainer Martijn van der Wal (vader van Stijn) eens, min of meer voor de grap, zeiden dat ze de keeper van de tegenstander maar moesten gaan irriteren. Aldus geschiedde.

De vier zijn de jongens met de meeste praatjes, maar je moet ook de stille krachten niet onderschatten in de Purple Army. Lars Tob gooit steeds keurig het afval in de kliko langs het veld. Sowieso is de sociale controle groot bij de groep. Als er eens iets gebeurt dat niet door de beugel kan – en waar gebeurt dat niet als er twintig tienjarigen bij elkaar zijn – dan corrigeren ze elkaar. Iets waar volwassen supportersgroeperingen een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.

'Wij zijn SV Bedum, tien keer beter dan Stedum'

De kliko waar Lars het afval ingooit werd overigens eerst gebruikt als trommel, maar inmiddels hebben ze een echte; een cadeautje van de eerste selectie. Job maakt er goed gebruik van tijdens de liedjes als: ,,Wij zijn SV Bedum, tien keer beter dan Stedum’’. En de steun helpt. Bedum wint met 3-1.

Ze vieren het na afloop uitgebreid bij de kleedkamers, samen met een kortstondig meehossende aanvoerder Wilco Stolwijk. Ook al misten ze wel één van de Bedumer doelpunten omdat een groepsselfie voor het Instagram-account op dat moment toch nog nét even belangrijker was.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport