FC Groningen heeft de opvolger van Ko Itakura binnen: Marin Sverko komt over van 1. FC Saarbrücken

Marin Sverko is onder de indruk van het stadion van FC Groningen. Foto: Andy Zuidema

Met de Kroatische Duitser Marin Sverko denkt FC Groningen de opvolger van Ko Itakura binnen te hebben. De 23-jarige linker centrale verdediger komt over van 1. FC Saarbrücken en tekent voor drie seizoenen met een optie op nog een jaar.

De week is toch al feestelijk bij FC Groningen, maar vrijdag gaat er nog eens een extra vlag uit. Met het aanstaande vertrek van Ko Itakura zag technisch directeur Mark-Jan Fledderus zich voor een groot probleem geplaatst, want linksbenige centrale verdedigers zijn dun gezaaid in voetballand. Toch had de beleidsbepaler van de Trots van het Noorden met Marin Sverko al heel lang één op het oog. De Duitser met Kroatisch bloed had nog een doorlopend contract met 1. FC Saanbrücken, maar het is FC Groningen gelukt de verdediger los te weken.

Debuut tegen 1. Kaiserslautern

Sverko is een Kroatische jeugdinternational, die tevensover een Duits paspoort beschikt. Hij werd geboren op 4 februari 1998 in het Duitse Pforzheim. De verdediger doorliep de opleiding van Karlsruher SC en debuteerde op 27 november 2016 als 18-jarige voor die club in een wedstrijd tegen 1. FC Kaiserslautern.

Vlak na het debuut verkaste Sverko naar Bundesligaclub Mainz 05, waar hij voornamelijk in het tweede elftal actief was. Na verhuurperiodes bij opnieuw Karlsruher SC en SG Sonnenhof Großaspach, maakte de speler met Kroatische roots in de zomer van 2020 een definitieve transfer naar 1. FC Saarbrücken, uitkomend in de 3. Bundesliga.

Vooral centrale verdediger

Sverko speelde afgelopen seizoen 24 wedstrijden in de hoofdmacht van 1. FC Saarbrücken, vooral als centrale verdediger en hij scoorde eenmaal. Sverko, die op meerdere posities in de verdediging uit de voeten kan, eindigde met zijn club uiteindelijk in de top van de competitie op een vijfde plaats. Ook was de jeugdinternational van Kroatië het afgelopen seizoen actief op het EK voor spelers onder 21 jaar, waar hij driemaal in actie kwam.

FC Groningen is blij met de overgang van de jonge verdediger, waarbij het stevige concurrentie had van andere clubs in de strijd om de handtekening van Sverko. ,,Marin is een jonge, sterke verdediger, met opbouwende kwaliteiten en een behoorlijke snelheid’’, vertelt technisch directeur Fledderus. ,,Hij heeft zich het afgelopen seizoen sterk ontwikkeld en wij hebben hem al die tijd al in het vizier gehad. We hebben hem intensief gevolgd en veel geïnvesteerd om hem voor FC Groningen te laten kiezen.’’

Onder de indruk

Sverko keek afgelopen week al rond op Corpus den Hoorn en in het stadion. ,,Hij was onder de indruk van onze faciliteiten en gelooft in onze aanpak en het plan dat we met hem hebben’’, zegt Fledderus. ,,Hij kiest bewust voor groei en ontwikkeling. We zien in Sverko een speler die de komende jaren bij FC Groningen mooie stappen kan zetten en gaan hem daarin optimaal begeleiden met onze specialisten en faciliteiten in het Topsport Zorgcentrum. We zijn ontzettend blij dat hij voor onze club en onze visie heeft gekozen, want het is niet eenvoudig een linksbenige centrale verdediger te vinden binnen de mogelijkheden van FC Groningen.’’

Een uitgebreid interview met Sverko verschijnt later vandaag online en zaterdag in de papieren editie van Dagblad van het Noorden

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport