FC Groningen in Sotogrande: Albert

Er duiken regelmatig supporters op in het trainingskamp van FC Groningen in Spanje.

Ze staan langs de lijn bij het veld van poloclub Ayala in Sotogrande, waar FC Groningen de trainingen afwerkt, bezoeken de oefenwedstrijden of ze komen naar hotel Almenara om daar een glimp van de voetballers op te vangen.

Een van hen is de 62-jarige Albert uit Tubbergen. Hij maakt het wel erg bont. In het dagelijks leven is hij douanier, maar niet als FC Groningen op trainingskamp gaat. Dan is de in Stad geboren en in Feerwerd opgegroeide clubwatcher steevast van de partij. Of de club het kamp nou opslaat op Curacao, in Athene of aan de Spaanse zuidkust, het maakt Albert niet uit. Vrolijk zegt hij zijn vrouw gedag en reist hij de selectie achterna.

Deze week was het niet anders. Daags voor FC Groningen arriveerde nam de import-Tukker al zijn intrek in het gerieflijke onderkomen aan de Straat van Gibraltar. Al meer dan vijftig jaar volgt hij het wel en wee van de club op de voet, zo vertelde hij.

Het groenwitte bloed kreeg hij in 1964 ingegoten door zijn vader, destijds buschauffeur bij de GADO. Op een mooie dag in november moest de oude heer de hele selectie van Ajax van het hoofdstation halen. De Amsterdammers arriveerden per trein voor de wedstrijd tegen GVAV, de club waaruit later FC Groningen werd geboren. Voor zijn zoon en zichzelf had pa kaartjes geregeld voor de hoofdtribune. De kleine Albert had er destijds geen weet van, maar achteraf was het de wedstrijd waarin de grote Johan Cruijff zijn debuut maakte en scoorde.

De Trots van het Noorden liet Albert nooit meer los. Zo gauw hij weer vijftig cent had gespaard, fietste hij als jong ventje van Feerwerd naar Stad om zijn helden te kunnen zien en een programmaboekje te kopen. Die heeft hij nog allemaal. Tegenwoordig reist hij dus vanuit Tubbergen stad en land af om de FC te bezoeken en verzamelt hij alle statistieken van de oefenwedstrijden van FC Groningen door de jaren heen. Ze kwamen deze week nog goed van pas als naslagwerk. Ik vind het een mooi verhaal Albert. We zien elkaar aan de ontbijttafel!

Volg dagelijks het lunchvlog vanuit het trainingskamp op www.dvhn.nl

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.