FC Groningen gaat met Sergio Padt in gesprek over zijn mogelijke vertrek naar Bulgarije. De doelman kan eventueel per direct naar PFK Ludogorets, maar de club houdt hem het liefst hier.

Op oudejaarsdag sorteerde technisch directeur Mark-Jan Fledderus al voor op een mogelijk afscheid van de geliefde keeper. De 24-jarige doelman Per Kristian Bråtveit van het Zweedse Djurgardens IF zette zijn handtekening onder een huurcontract van een half jaar met een optie tot koop. Het is een stok achter de deur voor het geval Padt zijn plannen doorzet en deze maand of anders in de zomer vertrekt.

De 30-jarige doelman mag zich in de belangstelling heugen van de Bulgaarse kampioen PFK Ludogorets. Padt beschikt over een aflopend contract bij FC Groningen en kan na dit seizoen transfervrij vertrekken, maar de lijstaanvoerder van Bulgarije heeft een voorkeur voor een onmiddellijke overstap van de goalie.

FC Groningen daarentegen is er veel aan gelegen de sterke eerste seizoenshelft een goed vervolg te geven. Daarin speelt Padt, die zich meer dan eens een puntenpakker toonde, een belangrijke rol.

Uiteindelijk zal alles afhangen van de prijs die PFK Ludogorets bereid is te betalen als afkoopsom. De Bulgaren hebben naar verluidt al een bod gedaan, maar dat zou voor FC Groningen nog niet genoeg zijn om Padt te laten gaan.

Kan Bråtveit er meteen staan?

Daarbij rijst ook de vraag of de nieuwe doelman Bråtveit er meteen kan staan. Fledderus heeft bewust voor de constructie met een zichttermijn van een half jaar gekozen om te kunnen zien wat voor vlees hij in de kuip heeft met de Noor.

,,Gezien zijn cv zou hij het aan moeten kunnen om gelijk de plek van Sergio in te nemen, maar we hebben met onze speelstijl natuurlijk wel specifieke eisen ten aanzien van keepers’’, denkt Fledderus hardop. ,,Hij moet ook op een bepaalde manier kunnen meevoetballen bijvoorbeeld. Dat is wel de vraag. Het liefst wil je dat eerst even aankijken.’’

Met reservedoelman Nigel Bertrams en de aan Roda JC verhuurde Jan Hoekstra zijn er nog twee andere opties om Padt per direct te vervangen. Hoekstra is eventueel terug te halen uit Kerkrade, maar Fledderus ziet hem liever het komende half jaar nog ervaring opdoen in de eerste divisie.

De technisch directeur wil hoe dan ook de komende dagen eerst in gesprek met Padt om te kijken hoe de doelman er precies instaat. De hoofdpersoon zelf laat er voorlopig niets over los. ,,Er wordt veel gegist, maar ik kan er niets over kwijt’’, zo klinkt het vanuit Kropswolde.

Voor Padt is het wikken en wegen

Voor Padt is het wikken en wegen, want hij heeft ook een mooie aanbieding van FC Groningen op zak die nog steeds geldig is. De club wil graag voor langere tijd met hem verder, waarbij er wordt gesproken over een nieuwe vierjarige verbintenis.

Daarbij zou Padt, gezien de huidige stand van zaken bij de club, wel iets moeten inleveren ten opzichte van zijn huidige riante salaris, maar tegelijkertijd zou er dan ook een mooie toekomst in het verschiet liggen voor na zijn actieve carrière.

Aan de andere kant wachten in Bulgarije de gouden bergen waarmee hij zijn bankrekening in een paar jaar dusdanig kan spekken dat hij zich over financiën nooit meer zorgen hoeft te maken.

,,Vanuit FC Groningen zien we hem in ieder geval het liefst blijven. Niet alleen komend half jaar, maar ook daarna’’, is Fledderus duidelijk. ,,Een vertrek van Padt betekent nogal wat. Het is een positie die je niet zomaar even verandert. Het is anders dan bij een speler. Het zijn lastige zaken.’’

Fledderus verwacht bedrijvige maand

Ook buiten de kwestie Padt om verwacht Fledderus een bedrijvige maand. De winterse transfermarkt opent maandag de deuren en sluit op 1 februari. ,,We zijn met een paar dingen bezig.

Het is nog lastig in te schatten of het gaat lukken. Het gaat in ieder geval om toekomstgerichte zaken. Keuzes voor de zomer die we eventueel nu al kunnen maken. Ik ben er voorstander van dat we bij spelers die we op langere termijn aan ons willen binden een acclimatiseringsperiode in acht kunnen nemen.’’

Abdou Harroui, in wie FC Groningen de vorige transferperiode vergaande interesse had, wordt niet langer gezien als een reële optie. Voor de middenvelder van Sparta hebben zich inmiddels meerdere gegadigden gemeld, waarvan een aantal kapitaalkrachtiger is dan de noordelijke voetbaltrots.

,,Ik denk dat het een lastig verhaal wordt’’, voorziet Fledderus. ,,We waren er afgelopen zomer op tijd bij, want toen stond hij nog niet enorm in de picture. Dat is nu anders. Jammer dat het niet eerder tot een akkoord heeft geleid, maar we hebben nu eenmaal onze financiële limieten.’’

Ook het terughalen van Mike te Wierik speelt nog op de achtergrond. De verdediger wil graag weg bij Derby County, waar hij niet meer aan spelen toekomt, alleen moet hij bij de Engelse Championship-club eerst een akkoord zien te bereiken over de afwikkeling van zijn nog tot medio 2023 doorlopende contract.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen