FC Groningen in mineur: Arjen Robben niet op gevel Topsport Zorgcentrum

FC Groningen-directeur Hans Nijland vindt het ‘bijzonder jammer’ dat het Topsport Zorgcentrum niet vernoemd kan worden naar clubicoon Arjen Robben.

Zaterdag is de officiële opening van het gebouw. ,,We lopen aan tegen de ongelooflijke complexiteit die aan naamgevingsrechten van een sportcomplex of stadion ten grondslag ligt’’, zegt Nijland, die graag had gezien dat de naam van de wereldster uit Bedum op de gevel was verschenen. ,,Ik ben op niemand boos en ik neem niemand iets kwalijk, maar spijtig is het wel dat dit niet door kan gaan.’’

Waar precies de kink in de kabel is gekomen, wil de algemeen directeur niet zeggen. Feit is wel dat donderdagavond in allerijl de Raad van Commissarissen van FC Groningen werd opgetrommeld om de zaak te bespreken. Volgens Nijland treft de familie Robben in ieder geval geen enkele blaam. ,,De gesprekken die wij met Arjen en zijn familie voeren blijven vertrouwelijk, maar met de verstandhouding tussen FC Groningen en de familie Robben is niets mis.’’

Niet de enige partij

De oorzaak van het niet doorgaan van de naamgeving moet waarschijnlijk worden gezocht in het feit dat FC Groningen niet de enige partij is die is gehuisvest in het Topsport Zorgcentrum. Het opvallende gebouw langs de A7 wordt gedeeld met andere gebruikers als InterPsy en werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord.

Een juridische vraag die zich kan voordoen bij dit soort kwesties is of àlle partijen in het gebouw mogen stellen dat zij in het naar Arjen Robben vernoemde gebouw zijn gehuisvest. De naamgeving zou ook exclusief kunnen gelden voor FC Groningen. Zaakwaarnemers van Robben hebben hierover naar verluidt aan de bel getrokken.

FC Groningen is geen eigenaar van het ruim acht miljoen euro kostende gebouw. Dat is de Euroborg NV, waar de gemeente Groningen 100 procent aandeelhouder van is. De gemeente heeft de naamgevingsrechten wel verpand aan de club. FC Groningen is daardoor in principe vrij om het Topsport Zorgcentrum de naam te geven die het wil.

De opening gaat zaterdag gewoon door, alleen zal Arjen Robben niet ten tonele verschijnen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de speler van Bayern München de officiële handeling zou verrichten. Daar zien partijen bij nader inzien vanaf. ,,We houden gewoon de gebruikelijke speeches en gaan daarna met zijn allen het gebouw bekijken, want het blijft een mijlpaal dat wij een van de meest moderne trainingscomplexen van Nederland gaan betrekken. Daar zijn we trots op en dat moet de boventoon voeren’’, zegt Nijland.

Toekomst

,,Hoe ingewikkeld naamgevingskwesties kunnen liggen, hebben we eerder gezien bij de Amsterdam Arena’’, voegt de directeur er nog aan toe. ,,Die werd omgedoopt in de Johan Cruijff Arena. Ook daar lagen complexe juridische naamgevingsrechten aan ten grondslag, waardoor het uiteindelijk heel lang heeft geduurd.’’ FC Groningen sluit niet uit dat het gebouw in de toekomst toch nog eens naar Arjen Robben zal worden vernoemd. Het heeft daarvoor de zegen van de gemeente Groningen, die ook graag de naam van de Bedumer wereldvoetballer op de gevel ziet verschijnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.