FC Groningen komt met de schrik vrij (+video)

FC Groningen heeft zondag zijn laatste degradatieduel van dit seizoen gespeeld. De belangrijke thuiszege op Roda JC zorgde voor opgeluchte gezichten.

Ineens regeerde de angst weer. Waar Groningen zondag lange tijd weinig tot niets te duchten had gehad van Roda, piepte en kraakte het elftal van trainer Ernest Faber na de aansluitingstreffer van Christian Kum. Analist Jan Mennega snapte er geen jota van. ,,Tegen zo’n povere ploeg als Roda mag je helemaal niet meer in de problemen komen. Het is dat ze kwalitatief te weinig in huis hadden om nog gelijk te maken. Dat is het geluk van Groningen geweest.”

Geluk of niet: na de krappe zege op Roda ging er een golf van opluchting door het Noordlease Stadion. Het doemscenario van nacompetitievoetbal was de laatste weken toch nog verrassend dichtbij gekomen. En dus waren er niet voor het eerst dit seizoen grote zorgen op de tribunes, de directieburelen en in de kleedkamer. In dat opzicht verdiende Faber een pluim, vond Mennega. ,,Hij is heel relaxed omgegaan met alle sores bij Groningen. Ook toen er eerder dit seizoen heel veel kritiek op zijn functioneren was. Faber heeft het al met al ook niet makkelijk gehad, hè?”

Hrustic als aanjager

Groningen stond er zondag op het moment dat het moest. Met Ajdin Hrustic als grote aanjager in de eerste helft, zo stelde Mennega vast. De Australiër verhuisde voor de gelegenheid van de linkerflank naar het centrum van het middenveld, omdat Juninho Bacuna - die de wedstrijd op eigen initiatief in het vak van de harde kern beleefde - geschorst was. Hrustic zette meteen de toon met een vrije trap die nog door Roda-doelman Hidde Jurjus uit de hoek werd geranseld.

Na een kwartier was Hrustic de architect achter de openingstreffer van Ritsu Doan. Hrustic opende vanaf eigen helft fraai op Deyovaisio Zeefuik, waarna de vogelvrije Doan al stond te wachten om toe te slaan. De Japanner kroop naar binnen en drukte op Robbiaanse wijze af in de verre hoek (1-0). ,,Met een hoofdrol voor Hrustic”, oordeelde Mennega. ,,Hij liet zich sowieso heel nadrukkelijk zien op deze positie. Hij heeft met een mooie trap en goede techniek ook alles om een goede spelverdeler te worden.”

Roda, dat bij winst in Groningen op één punt van de FC was gekomen, speelde ondertussen als een tandeloze tijger. De zo bewierookte spits Dani Schahin kreeg geen poot aan de grond bij Mike te Wierik en Samir Memisevic, die de Duitse spits met hun interventies al snel tot wanhoop dreven. Het soevereine elftal van Faber had via Doan en Tom van de Looi nog voor rust de marge kunnen verdubbelen, maar acteerde te slordig in de laatste fase. Lees verder onder het rapport

Op rapport

Schadebeperking

Nadat Tom van Weert vlak na rust nog op Jurjus was gestuit, bekroonde Groningen het overwicht luttele minuten later alsnog met een tweede treffer. Invaller Jesper Drost, die de toch weer met kuitklachten kampende Mimoun Mahi al voor de pauze had afgelost, kreeg de bal via Kum met een gelukje voor zijn voeten. De middenvelder bedacht zich geen moment en rondde af voor de 2-0.

Wedstrijd gespeeld, zou je zeggen. Maar terwijl Roda-trainer Robert Molenaar al aan schadebeperking deed door de naar rood solliciterende Schahin en Donis Avdijaj snel achter elkaar naar de kant te halen, hielp Groningen de Kerkradenaars toch nog terug in de wedstrijd. Waar Kum bij het doelpunt van Drost nog de schlemiel was geweest, kon de verdediger twintig minuten voor tijd op bijna identieke wijze zelf toeslaan uit een hoekschop (2-1). Na die Limburgse treffer leek de thuisploeg plotsklaps door angst bevangen. ,,Het was maar goed dat Schahin al gewisseld was. Juist in die slotfase had Roda veel aan een sterke spits gehad”, stelde Mennega vast.

Nu bleef het bij een mager slotoffensief, waarin een wild schot van invaller Jorn Vancamp nog het gevaarlijkste moment was. ,,Het gat met Roda is nu zeven punten”, wist Mennega. ,,Groningen gaat niet meer in de problemen komen. De club blijft volgend seizoen gewoon eredivisionist. En nog vele jaren daarna, wat mij betreft. Maar hoe je het ook wendt of keert: dit seizoen moeten we verder snel vergeten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.