FC Groningen kreeg het mooist denkbare geschenk: Arjen Robben. Ongeloof, verbijstering en dolle euforie

Arjen Robben in zijn debuutwedstrijd bij FC Groningen. Foto: Archief DVHN/Wolter Kobus

FC Groningen kreeg in een door corona onzeker toekomstperspectief het mooist denkbare geschenk: Arjen Robben maakt volgend seizoen zijn rentree bij de club waar het allemaal voor hem begon.

Ongeloof. Verbijstering. Dolle euforie. Bij FC Groningen weten ze niet waar ze het moeten zoeken, nu de meest gekoesterde wens uit de clubhistorie in vervulling gaat. Niemand hield meer rekening met het absolute droomscenario, maar volgend seizoen gaat het toch echt gebeuren. Arjen Robben keert terug bij FC Groningen.

De rentree van de internationale vedette, 36 jaar inmiddels, betekent logischerwijs een enorme boost voor FC Groningen. De terugkeer van Robben is niet alleen in sportief opzicht sensationeel, maar zorgt bovendien voor een gigantische aantrekkingskracht van supporters en sponsoren.

Momenteel wordt bij FC Groningen alles in het werk gezet om de terugkeer van Robben zo groots mogelijk op te tuigen. De oud-international wordt morgen in een ongetwijfeld bomvolle sponsorruimte van het stadion gepresenteerd.

Arjen, volg je hart

Natuurlijk ging het vaak over de terugkeer van Robben, zeker vorig seizoen nadat bekend werd dat zijn tijdperk bij Bayern München eindigde. Alles stelde toenmalig directeur Hans Nijland, die Robben in december 2000 als jeugdspeler zag debuteren in het eerste elftal van FC Groningen, vorig jaar in het werk om de vleugelaanvaller terug naar het Noorden te halen. Supporters van FC Groningen startten zelfs heuse campagnes – Arjen, volg je hart! – compleet met spandoeken in het stadion.

Het bleek aanvankelijk tevergeefs. Langzaam vervloog de hoop bij de achterban op een rentree. Zeker nadat Robben bij de afscheidsreceptie van Hans Nijland, vorig jaar juni, de boot afhield. ,,Ik kan nog geen duidelijkheid geven over wat de volgende stap van mijn carrière wordt”, zei Robben. ,,Ik wil daar rustig de tijd voor nemen.”

Korte tijd later besloot Robben te stoppen met voetballen. ,,Zonder twijfel de moeilijkste beslissing die ik ooit heb moeten nemen”, verklaarde Robben destijds. ,,Een beslissing waarbij hart en verstand met elkaar in botsing kwamen.”

Kriebels

Zijn hart wilde wel. Het verstand zei echter ‘nee’. De kans op blessures, waar hij tijdens zijn loopbaan al zo vaak last van had, speelde daarbij onmiskenbaar een rol. Maar ook de tijd die hij eindelijk met zijn gezin kon doorbrengen. En een afscheid met zijn zoveelste prijs bij Bayern – het was goed zo.

En toch. Het kriebelde. De banden bleven nauw met FC Groningen en de stad, waar hij vanaf 2018 een schitterende villa nabij het centrum liet bouwen. Geregeld had Robben ook contact met de huidige beleidsbepalers van FC Groningen, over wat hij – in welke rol dan ook – kon betekenen voor zijn club.

En nu, op zaterdag 27 juni 2020, wordt het meest gedroomde en tegelijkertijd meest onwaarschijnlijke scenario bewaarheid voor FC Groningen. Het groen-witte shirt glijdt volgend jaar weer over de schouders van Arjen Robben.

Of zijn kenmerkende actie – vanaf de zijkant naar binnen komen, gevolgd door een krulschot in de verre hoek – aan slijtage onderhevig is? Niemand die het weet. Maar wat doet het er op dit moment ook toe? ,,Het is onvoorstelbaar”, laat technisch directeur Mark-Jan Fledderus in een eerste reactie weten. ,,Dit is een enorme boost voor iedereen die bij FC Groningen betrokken is.”

Oneindige erelijst

FC Groningen, PSV, Chelsea, Real Madrid, Bayern München. Het Nederlands elftal. Champions League-winnaar, talloze landstitels en WK-finalist. Schier oneindig is de erelijst van Arjen Robben, die na een sabbatical van een jaar het boek als voetballer opnieuw openslaat.

Voor zijn club, FC Groningen. Want deze keer won zijn hart het wél van het verstand.

menu