FC Groningen krijgt keihard het deksel op de neus bij VVV-Venlo

FC Groningen was in alle opzichten de bovenliggende partij in Venlo. De noorderlingen kregen tegen VVV veruit de meeste kansen, waren ook de enige ploeg die wilde voetballen, maar ze vergaten het belangrijkste. Door een late treffer van Evert Linthorst bleven de punten in De Koel: 2-1.

Trainer Danny Buijs voerde zoals verwacht flink wat mutaties door in vergelijking met het elftal dat twee weken geleden een 2-1 thuisnederlaag leed tegen Heracles Almelo. Hij deed een beroep op de routine in zijn selectie met de 30-jarige spits Charlie Benschop in plaats van de 21-jarige Kaj Sierhuis en de 32-jarige linksback Bart van Hintum op de plek van de tien jaar jongere Amir Absalem. Ook de Belgische middenvelder Ahmed el Messaoudi (24) maakte zijn basisdebuut.

De veranderingen leken in eerste instantie goed uit te pakken. FC Groningen had in de openingsfase de touwtjes in handen in de sfeervolle De Koel, al moest daarbij worden aangetekend dat VVV-Venl de noorderlingen ook de ruimte gaf om te voetballen. Het duurde niet zo lang voordat zou blijken waarom de thuisclub zich zo gastvrij toonde.

Strakke hoekschoppen

FC Groningen was in de eerste tien minuten gevaarlijk met de strakke hoekschoppen van Van Hintum, waarbij El Messaoudi bijna een keer raak knikte. Het was zo’n zelfde hoekschop die het onheil inluidde voor de ploeg van Buijs. Terwijl FC Groningen bijna massaal op de helft van VVV stond, pikten de Venlonaren de afgeslagen corner gretig op met de razendsnelle voorwaartsen die trainer Robert Maaskant had opgesteld. Het was de watervlugge en superhandige, van Vfl Wolfsburg gehuurde John Yeboah die profiteerde: 1-0.

Het spelbeeld bleef na de openingstreffer hetzelfde. VVV gunde FC Groningen het balbezit en loerde zelf op de counter. Dat daarbij het eigen publiek niet echt aan zijn trekken kam kon de Limburgers ogenschijnlijk niets schelen. De Groningers wisten lange tijd niet bijster veel met het balbezit te doen. Daar had analist Jan van Dijk wel een verklaring voor. ,,Ik vind zo’n Benschop wel een goede spits, maar als je met zo’n type speelt, moet je daar ofwel middenvelders met diepgang ofwel middenvelders met creativiteit bij hebben. Die heeft FC Groningen niet. Het zijn allemaal dezelfde types, meer defensief ingestelde controleurs.’’

De aanvallende intenties kwamen in ieder geval van FC Groningen. Naarmate de tijd vorderde leidde dat tot steeds meer kansjes en kansen voor de noorderlingen, alleen had Benschop zijn vizier nog niet op scherp staan en schoot Ajdin Hrustic vanuit kansrijke positie hoog over. De Australier zat absoluut niet in de wedstrijd, maar vijzelde een minuut voor rust met een wonderschot zijn zelfvertrouwen flink op. Vanaf een meter of 35 legde de rechtermiddenvelder aan. Aan de grond genageld kon VVV-doelman Thorsten Kirschbaum alleen maar toekijken hoe de bal achter hem tegen de touwen belandde.

Hernieuwd vertrouwen

De gelijkmaker kon op geen beter moment vallen voor FC Groningen. Met hernieuwd vertrouwen kwamen de elf van Buijs na rust uit de kleedkamer. FC Groningen dicteerde nog nadrukkelijker en liet het afwachtende VVV-Venlo alleen maar achter de feiten aan lopen. De 1-2 hing in de lucht, de Groningers kregen er diverse kansen voor. Het dichtstbij was opnieuw Hrustic, die een van zijn vrije trappen via de binnenkant van de paal uit het doel zag stuiten.

De hoekschoppenverhouding was alleszeggend. Die sloeg ver door in het voordeel van FC Groningen. Maar in de voetballerij is het geen garantie voor een overwinning. Dat bleek. In de slotfase sloeg VVV alsnog als een duveltje uit een doosje toe. Vanuit een hoekschop kon Venlonaar Evert Linthorst in het vijf metergebied, waar doelman Sergio Padt zou moeten heersen, zomaar binnen tikken. Alle aanvallende aspiraties van de Groningers konden daarmee de prullenbak in. Buijs en zijn mannen kregen keihard het deksel op de neus.

menu