FC Groningen krijgt op basis van tweede helft te weinig tegen FC Utrecht

Na een armoedige eerste helft ging FC Groningen alsnog op jacht naar de overwinning tegen FC Utrecht. Toch was het de thuisclub die tien minuten voor tijd de deksel keihard op de neus kreeg. De enige kans van de Utrechtenaren na rust werd prompt verzilverd: 0-1.

De grote vraag voorafgaand aan de wedstrijd FC Groningen-FC Utrecht was welke opstelling Danny Buijs uit de hoge hoed zou toveren. De trainer had harde noten te kraken, al werd hij een beetje geholpen door het geblesseerd wegvallen van Mike te Wierik. De centrale verdediger mist zelden een wedstrijd, maar moest deze keer verstek laten gaan met een heupblessure.

Op het middenveld was er, zo zag Buijs ook in, meer creatief nodig dan tijdens het teleurstellende optreden tegen Fortuna Sittard van een week eerder. Om die reden stond Ramon Lundqvist weer eens aan de aftrap. Dat ging ten koste van Mo El Hankouri, die werd afgerekend op een chronisch gebrek aan rendement. In zeventien wedstrijden kwam de Rotterdammer tot nul assists en nul doelpunten.

Niet het gewenste aantrekkelijke voetbal

De omzettingen brachten in de eerste helft nog niet het gewenste aantrekkelijke voetbal. Verre van zelfs. De eerste drie kwartier waren het aanzien nauwelijks waard. FC Utrecht voetbalde iets gemakkelijker dan FC Groningen, waar het spel rommelig oogde. Voor beide opponenten gold dat de kansen met één vinger te tellen waren en dat was al royaal berekend.

Namens de thuisclub werd Kaj Sierhuis een keer in stelling gebracht, terwijl Utrechtenaar Simon Gustafson het in een één-op-één-situatie aflegde tegen Sergio Padt. Vermeldenswaard waren ook nog de actie en het schot van Ajdin Hrustic, al ging de bal ver naast. loading

Fluitconcert

Dat het publiek de wanvertoning van de eerste helft bij het aanbreken van de rust beloonde met een fluitconcert was alleszins begrijpelijk. ,,Dat je zoveel groene stoeltjes ziet, is toch ook niet verwonderlijk’’, sprak analist Jan Mennega zijn ongenoegen uit. ,,Wat biedt FC Groningen het publiek nou eigenlijk?’’

Het armoedige spel noopte Buijs in ieder geval opnieuw tot wijzigingen. Ahmed el Messaoudi ruimde het veld voor Gabriel Gudmundsson. Niettemin was het vooral de hernieuwde energie, waarmee FC Groningen de tegenstander met nieuw elan te lijf ging. Het zorgde er voor dat het kijkspel aanmerkelijk verbeterde en dat de noorderlingen FC Utrecht-doelman Maarten Paes veel meer werk bezorgden dan in de eerste helft.

Het was vooral hét toonbeeld van energie bij FC Groningen, Deyo Zeefuik, waar het gevaar steeds vandaan kwam. Via de rechtsback kwam onder anderen Joel Asoro een paar keer in kansrijke positie, maar de ploeg van trainer John van den Brom hield het - soms met kunst en vliegwerk - droog achterin.

Enorme domper

Dat gold niet voor FC Groningen. Van FC Utrecht werd de hele tweede helft niets vernomen, tot tien minuten voor tijd. Het was linksachter Django Warmerdam die zich veel te gemakkelijk voorbij liet lopen door Gyrano Kerk. Die trok de bal vanaf de achterlijn terug op invaller Bart Ramselaar, die tekende voor de 0-1.

Het was een enorme domper voor FC Groningen, dat na zes ongeslagen wedstrijden op rij voor de tweede achtereenvolgende week een nederlaag te slikken kreeg.

menu