FC Groningen loopt in Utrechtse schiettent toch nog tegen een late tegentreffer aan: 2-2 in de Galgenwaard

FC Groningen viert de openingstreffer in de Galgenwaard, met links doelpuntenmaker Patrick Joosten. Hij wordt gefeliciteerd door Damil Dankerlui (2) en Jörgen Strand Larsen. Foto: ROY LAZET

Lange tijd leek FC Groningen een Utrechtse belegering te overleven in de Galgenwaard, totdat de thuisclub in de ultieme slotfase toch nog de 2-2 binnenschoot. Het was Gyrano Kerk die de noorderlingen alsnog met een kater in de bus liet stappen.

FC Groningen had ten opzichte van de laatste wedstrijd van 2020 tegen Heracles Almelo (0-1) de luxe dat het weer kon beschikken over de aanvallers Patrick Joosten en Alessio Da Cruz. De herinneringen aan beide vleugelspitsen, die beiden enige tijd in de lappenmand zaten, waren zoet. Met het duo op de flanken rendeerde spits Jörgen Strand Larsen in de eerste seizoenshelft optimaal. Het was reden voor Danny Buijs om het tweetal meteen maar weer vanaf de aftrap op te laten draven, al wist de trainer dat ze het nog niet de volle 90 minuten vol zouden houden tegen FC Utrecht.

Toch bleek het een goede zet, al was het in eerste instantie wel FC Utrecht dat de lakens uitdeelde in de koude en lege Galgenwaard. Het leidde onder meer tot een grote kans van Bart Ramselaar, die een knappe dieptepass van Gyrano Kerk net niet verzilverde. Doelman Sergio Padt moest zich ook nog strekken bij een schot van Kerk, dat hij net uit de hoek wist te tikken.

Eerste beste kans raak

FC Groningen stelde er niet veel bijzonders tegenover, tot de 16de minuut toen de eerste de beste kans meteen raak was voor de noorderlingen. De aanval begon met de opbouw van Wessel Dammers, die Strand Larsen aanspeelde. De Noor stond eigenlijk in een onmogelijke hoek bij de cornervlag met ook nog twee bewakers in zijn nek. Niettemin draaide hij kundig weg bij Mark van der Maarel en Justin Hoogma. Strand Larsen gaf de bal voor en bereikte via Ahmed El Messaoudi Patrick Joosten, die vlak voor de totaal verbouwereerde FC Utrecht-keeper Eric Oelschlägel binnen kopte.

De noorderlingen putten er klaarblijkelijk vertrouwen uit, want na de openingstreffer was FC Groningen plotsklaps de bovenliggende partij in het onderkomen van FC Utrecht. Het duurde maar een paar minuten of ook de 0-2 lag al tegen de touwen. Deze keer was het Strand Larsen zelf die op fraaie wijze afdrukte, nadat El Messaoudi op het middenveld de bal veroverde en hem met een prima pass bediende. Strand Larsen legde met Justin Hoogma en Willem Janssen wederom twee FC Utrecht-verdedigers in de luren, waarna hij doeltreffend uithaalde. ,,Strand Larsen deed alles goed’’, vond analist Marnix Kolder. ,,Hij draaide in een keer goed open en schoot ‘m hard binnen. Een goaltje met kwaliteit.’’

Ongekende luxe

Het betekende een ongekende luxe voor FC Groningen, dat normaliter zo moeilijk tot scoren komt en tot de minst scorende ploegen van de eredivisie behoort. Dee mannen van Buijs leken de wedstrijd na de 0-2 onder controle te hebben. FC Utrecht raakte ondertussen met Eljero Elia ook nog een sterkhouder kwijt, de ex-international moest geblesseerd naar de kant. Niets leek het verwelkomen van de negende overwinning in de weg te hoeven staan, totdat de thuisclub kort voor rust tot terugkwam tot 1-2.

Het waren persoonlijke fouten die aan de aansluitingstreffer van FC Utrecht ten grondslag lagen. Ahmed El Messaoudi en Wessel Dammers leverden knoeiwerk af bij het uitverdedigen, leverden de bal uiteindelijk zomaar in bij Ramselaar die met een bekeken schot de bal in de rechterhoek achter Padt schoot.

El Messaoudi hoofdschuldige

Kolder wees vooral El Messaoudi aan als hoofdschuldige aan de tegentreffer: ,,Dom dit. Het was het 6 minuten voor rust. El Messaoudi kreeg de bal op de achterlijn. Hij had de bal gelijk op de slof moeten nemen en naar voren moeten rossen. Maar nee, hij speelde Dammers aan die tussen drie Utrecht-aanvallers stond. Hartstikke stom om zo een paar minuten voor rust een goal weg te geven. Er was niets aan de hand en ze deden hun stinkende best. Dan moet je niet zo de goals weggeven.’’

Het doelpunt bracht de Utrechtenaren terug in de wedstrijd. In de tweede helft zette de ploeg van trainer René Hake de noorderlingen vol met de rug tegen de muur. Het regende kansen voor de thuisclub, dat het strafschopgebied van FC Groningen veranderde in een ware schiettent. Django Warmerdam was als ex-Groninger lief voor zijn oude werkgever door een grote kans om zeep te helpen. Hetzelfde gold voor Mimoun Mahi, die een paar keer dichtbij was, maar niet de roos wist te raken.

Kater bij noorderlingen

Zo waren er veel meer spelers van FC Utrecht die wel de mogelijkheid kregen om de gelijkmaker aan te tekenen, maar keer op keer hopeloos faalden. En kregen ze de bal tussen de palen, dan stond daar altijd nog Sergio Padt. De doelman, die na dit seizoen naar Bulgarije vertrekt, was als vanouds weer goud waard voor de Groningers met de ene na de andere redding. Toch kon ook hij uiteindelijk niet voorkomen dat Gyrano Kerk in de ultieme slotfase alsnog de 2-2 gelijkmaker binnenschoot. Er viel helemaal niets op af te dingen, maar dat nam de kater bij de noorderlingen niet weg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport