FC Groningen maakt valse start bij Vitesse in Arnhem (+ nabeschouwing Jan Mennega)

De eerste competitiewedstrijd van het seizoen is voor FC Groningen in een deceptie geëindigd. Waar de ploeg van trainer Danny Buijs tijdens de voorbereiding nog kon leunen op een degelijke defensie, ging het tegen Vitesse helemaal mis: 5-1.

Liefst vijfhonderd supporters – een recordaantal voor een eerste uitwedstrijd – waren naar Arnhem afgereisd om bij de seizoenstart van het vernieuwde FC Groningen van Buijs te zijn. Maar van de positieve stemming rond de club zal na een zeer teleurstellende middag in het Gelredome weinig meer over zijn.

Gretiger en fitter

Vitesse oogde in alles gretiger en fitter dan de noorderlingen, die zich af lieten troeven door de ambitieuze subtopper. Misschien dat het te maken heeft met de drukke voorbereiding van Vitesse. Waar de uitwedstrijd tegen Vitesse voor FC Groningen de eerste officiële pot van het seizoen was, spelen de Arnhemmers al een aantal weken wedstrijden in de voorrondes van de Europa League.

Lees terug: Vitesse - FC Groningen van minuut tot minuut
Lees verder

Begin augustus schakelde de ploeg van de Russische trainer Leonid Slutskiy het Roemeense Viitorul uit, en afgelopen week verloor Vitesse thuis de eerste wedstrijd van het tweeluik tegen het Zwitserse FC Basel (0-1).

Ten opzichte van die wedstrijd wisselde Slutskiy eenmaal. Thomas Bruns begon op de bank en werd vervangen door Matus Bero, een nieuwkomer bij de Arnhemmers. De Slowaaks international kwam over van het Turkse Trabzonspor.

Europees programma

Volgens Buijs zijn die extra Europese wedstrijden niet per se een nadeel. Eventuele vermoeidheid kan worden weggestreept tegen extra scherpte en wedstrijdritme, zei hij in aanloop naar de eerste competitiewedstrijd van het seizoen.

De Arnhemmers begonnen inderdaad scherper aan de wedstrijd. De noorderlingen kwamen goed weg bij een kopbal van oud-spits van FC Groningen Tim Matavz – zijn poging belandde op de lat, maar een andere ex-speler van de FC deed zijn oude club kort daarna pijn. Bryan Linssen troefde rechtsback Deyovaisio Zeefuik af en werkte een voorzet in het doel van doelman Sergio Padt: 1-0.

Pover FC Groningen

Aanvallend gezien was het pover wat de ploeg van Buijs daar tegenoverstelde. Waar de Groningers in de voorbereiding al moeite hadden bij het creëren van kansen, wilde het in dat opzicht ook tegen Vitesse nog niet echt vlotten.

Vlak voor rust kwam FC Groningen toch op gelijke hoogte. Spits Tom van Weert wurmde zich handig door de Arnhemmer defensie en gaf de bal laag voor. Ritsu Doan zette de eerste goede kans van de noorderlingen meteen om in een doelpunt: 1-1.

Toch lukte het FC Groningen niet om de voorsprong vast te houden tot de pauze. Nieuwkomer in de basis Bero kon een voorzet op slag van rust vrij inkoppen en zette de Arnhemmers op 2-1.

In het slot

Kort nadat Buijs zijn elftal omzette – Uriël Antuna kwam voor de tegenvallende Jesper Drost –  gooiden de Arnhemmers de wedstrijd in het slot. Geknoei bij Django Warmerdam en Padt leidde de 3-1 van Roy Beerens in. Kort daarna kopte Jake Clarke-Salter, op huurbasis overgekomen van Chelsea, de 4-1 tegen de touwen.

Spits Matavz maakte er, na nieuw geschutter in de Groninger achterhoede, tot overmaat van ramp nog 5-1 van. Daarna sloeg Slutskiy aan het wisselen, met het oog op het Europese programma dat deze week weer voor de deur staat voor Vitesse.

Freewheelend maakten de Arnhemmers de 90 minuten vol, terwijl de manschappen van Buijs er verslagen achteraan hobbelden. De zeperd in Arnhem bezorgt Buijs en zijn staf stof tot nadenken voor de eerste thuiswedstrijd, volgende week tegen Willem II.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.