Voor de vijfde keer op rij eindigde de noordelijke clash tussen sc Heerenveen en FC Groningen in een gelijkspel. Op basis van de tweede helft was het punt voor de noorderlingen verdiend. Tomas Suslov tekende voor het enige Groningse doelpunt.

De noordelijke broedertwist vond deze keer onder mysterieuze omstandigheden plaats. Bij FC Groningen was er afgelopen week een Mister X over de vloer die, naar later bleek, in contact was geweest met iemand met corona. Wie de mogelijke besmetter was, dat maakte de club om privacyoverwegingen en op verzoek van de betrokkene niet bekend.

Wel namen de noorderlingen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen ten aanzien van het personeel dat met deze persoon in contact was geweest om eventuele verspreiding te voorkomen. Hoewel alle testuitslagen negatief waren, betekende het dat trainer Danny Buijs, keeperstrainer Sascha Marth, technisch directeur Mark-Jan Fledderus en perschef Richard van Elsacker niet in het stadion aanwezig waren.

Geen spirit bij FC Groningen

Buijs hield vanuit Alblasserdam wel direct contact met zijn staf via de headset van assistent-trainer Sander van Gessel. Toch was hij op die manier niet zo nadrukkelijk aanwezig als anders. Misschien dat dat wel de reden was dat er vanaf het eerste fluitsignaal nauwelijks spirit in de ploeg van de Groningers zat. Ze straalden op geen enkele manier uit dat het de Derby van het Noorden betrof, waar normaal gesproken de vonken vanaf horen te vliegen.

Aan de supporters lag het niet. Die hadden, virtueel, het stadion met meer dan 10.000 kaartjes uitverkocht en maakten er online een mooie happening van. De harde kern van sc Heerenveen reageerde met het spandoek ‘Het Noorden blijft blauw-wit. Ons stadion uitverkopen? Leedvermaak dit’.

Voetballend kwam FC Groningen er in de eerste helft dus niet aan te pas. Op het middenveld van de noorderlingen werd sterkhouder Azor Matusiwa opnieuw node gemist. Omdat ook Ramon Pascal Lundqvist geblesseerd was, moest assistent-trainer Adrie Poldervaart terugvallen op Sam Schreck. De 21-jarige Duitser legde het, samen met de nog jongere Daniël van Kaam en de pas 18-jarige Tomas Suslov, af tegen het geroutineerde middenveld van sc Heerenveen, waar met Siem de Jong, Lasse Schöne en Tobor Halilovic een sloot aan ervaring aanwezig was.

Lange ballen Padt komen niet aan

Omdat er geen doorkomen aan was, probeerden de gasten het maar met de lange bal. Die werd met name door doelman Sergio Padt gehanteerd, maar zijn passes leidden vrijwel allemaal tot onmiddellijk balverlies. FC Groningen creëerde op die manier in de eerste helft geen enkele serieuze kans. De Friezen stelden er op hun beurt wel een aantal goede mogelijkheden tegenover, waaronder een paar gevaarlijke schoten van Schöne. Joey Veerman schoot bovendien een bal op de paal.

Vlak voor rust was het alsnog raak voor de thuisclub. Het was Henk Veerman die de bal klaarlegde voor Siem de Jong. De routinier schoot de bal beheerst in de rechter onderhoek. ,,De ploeg die er het meeste recht op heeft, komt op voorsprong’’, constateerde analist Jan Mennega. Het begon met een prachtige pass van Joey Veerman, die de bal uitstekend over de verdedigers schepte, de andere Veerman (Henk) bereikte, die vervolgens goed klaar legde. Mennega: ,,Prima goal, maar al met al was de eerste helft niet wat ik van de derby had verwacht. Heerenveen nam het heft in hand. FC Groningen was zeer passief bezig, lieten niks zien. Zeer teleurstellend. Ze hadden mazzel dat Heerenveen er lange tijd ook niet veel van bakte.’’

Raakte Poldervaart de juiste snaar?

FC Groningen droop af naar de kleedkamer, waar Poldervaart blijkbaar de juiste snaar raakte bij zijn manschappen. De noorderlingen kwamen in ieder geval met een grotere dosis strijdlust het veld weer op. Het leidde onmiddellijk tot een paar kansen voor de nummer zes van de eredivisie. Jörgen Strand Larsen zette Heerenveen-doelman Erwin Mulder voor het eerst aan het werk met een goed geplaatste kopbal. Ook invaller Paulos Abraham was gevaarlijk met een inglijder bij de tweede paal op een strakke voorzet van Mo El Hankouri.

Het was de rechtsbuiten die voor de grootste onrust zorgde in de defensie van de Friezen. Des te vreemder was het dat Poldervaart de Rotterdammer halverwege de tweede helft bij een 1-0 achterstand wisselde voor Damil Dankerlui. Desondanks bleef FC Groningen de bovenliggende partij. Van Heerenveen werd, op een kopkans van Henk Veerman na, niet veel meer vernomen. De wedstrijd met twee gezichten - Heerenveen bovenliggend in de eerste helft, FC Groningen in de tweede - verdiende eigenlijk geen winnaar, hoewel FC Groningen uiteindelijk nog de meeste kansen kreeg. Tomas Suslov zorgde ervoor dat die er in ieder geval een punt veilig werd gesteld. De vinnige Slowaak haalde tien minuten voor tijd met zijn linker verwoestend uit, liet Mulder kansloos en tekende met zijn uithaal voor de verdiende 1-1 gelijkmaker.

In de ultieme slotfase had FC Groningen zelfs nog met de volle buit er vandoor kunnen gaan. Strand Larsen was nog heel dichtbij en in de allerlaatste seconden schoot Alessio Da Cruz nog in het zijnet. Het was na de matige eerste helft misschien iets te veel van het goede geweest.

,,Al met al was het een slechte wedstrijd’’, vond Mennega. ,,Het was niet wat ik van een derby verwacht. De eerste helft had FC Groningen niets te bieden, die was zeker voor sc Heerenveen. Op basis van de tweede helft verdienden ze een punt, maar het spel was van beide kanten ver onder de maat.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport