Achterban sleept FC Groningen door de crisis. Winst ondanks corona

FC Groningen heeft ondanks de coronacrisis een winst van 2,9 miljoen euro geboekt over het afgelopen seizoen. Het positieve resultaat is vooral te danken aan transfers en de steun van de achterban.

Alle alarmbellen gingen dit voorjaar af in de groene kathedraal toen de omvang van de coronacrisis duidelijk werd. Het besluit om de eredivisie stop te zetten leverde een enorm inkomstenverlies op voor FC Groningen.

Ticketverkoop, inkomsten uit de horeca, alles stond van het ene op het andere moment op nul, terwijl de kosten voor een belangrijk deel doorliepen. De totale schade werd door de directie geraamd op 2,35 miljoen euro, terwijl de club niet veel vet op de botten had.

Coronaschade

Er moest iets gebeuren. Uit de jaarcijfers die FC Groningen donderdag presenteert blijkt dat de club daar glansrijk in is geslaagd. De coronaschade over het afgelopen seizoen bleef uiteindelijk beperkt tot een kwart miljoen euro, inclusief de overheidsregelingen waar de beleidsmakers van de club een beroep op deden.

FC Groningen greep in de eerste plaats in door in eigen vlees te snijden. Bij een reorganisatie kregen elf personeelsleden te horen dat er geen werk meer voor ze was.

Een meevaller was de positieve transferbalans door de verkoop van Ritsu Doan, Samir Memisevic en Kaj Sierhuis. Maar doorslaggevend voor het beperken van de schade was de rol van de achterban, die massaal bereid was om de Trots van het Noorden in de benen te houden.

Laat ons weer eens juichen

Omdat het leeuwendeel van de sponsors en seizoenkaarthouders afzag van restitutie voor niet gespeelde wedstrijden, investeerders zich bereid toonden hun rendement voor een jaar te laten zitten en er onder de campagnenaam ‘Laat ons weer eens juichen’ tal van acties op touw werden gezet, wist FC Groningen het hoofd boven water te houden.

Sterker nog, het netto financiële resultaat over afgelopen seizoen is 2,9 miljoen euro positief. Het eigen vermogen van FC Groningen Beheer BV, waar naast de voetbaltak ook de horecatak onder valt, wordt daarmee opgekrikt van 2,3 miljoen euro in de min naar zes ton in de plus per 30 juni 2020.

FC Groningen behaalde een netto-omzet van 19,9 miljoen euro. De totale kosten bedroegen 21,7 miljoen euro. Daardoor bleef er een tekort over van 1,8 miljoen euro. Omdat er door de verkoop van spelers na alle afdrachten, afschrijvingen en belastingen 4,7, miljoen euro resteerde op de transferbalans, kon daarmee het tekort op de begroting worden aangezuiverd. De genoemde 2,9 miljoen euro bleef over als winst.

Schade van 450.000 euro per duel

Dat FC Groningen door het gunstige bedrijfsresultaat de financiële positie heeft kunnen verbeteren, is volgens directeur Wouter Gudde niet alleen luxe in deze moeilijke tijd, maar ook hard nodig.

,,Het is noodzakelijk om de gevolgen van de coronacrisis over het huidige seizoen te kunnen opvangen, want bij elke thuiswedstrijd zonder publiek is de schade voor FC Groningen op dit moment 450.000 euro per duel’’, zo schetst de bestuurder de nog altijd nijpende situatie.

Gudde hoopt in de toekomst minder afhankelijk te zijn van transferinkomsten om de begroting op peil te houden. In de komende jaren wil de 36-jarige Schiedammer, die sinds juni 2019 de scepter zwaait bij FC Groningen, volgende financiële stappen zetten.

De ambitie is om FC Groningen tot de subtop van Nederland te laten behoren. Een nieuw beleidsplan, met als doelstellingen een gezondere exploitatie, een hoger voetbalbudget en een groter eigen vermogen, moet daarin voorzien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
FC Groningen